Vše začalo, když do záchranné stanice živočichů v Plzni přivezli devět čerstvě vylíhlých kachňat. „Napadala ve Štěnovicích do kanálu a matka se k nim nehlásila, ani když jsme je nechali na lokalitě v ohrádce,“ uvedl zvířecí záchranář Karel Makoň.

Malé kachničky záchranáři dali do oploceného provizorního výběhu s rybníčkem. Za plotem přitom seděla na snůšce divoká kachna a právě se jí začínala líhnout mláďata. „Jak byla hned v těsné blízkosti našeho výběhu, tak slyšela kejhat i ta naše,“ popsal Makoň zlomový moment.

„Vylíhlo se jí celkem osm mláďat, vodila je po potoce těsně pod výběhem s našimi kachňaty z kanálu a stále volala i ta naše. Nepřikládal jsem tomu žádný velký důraz a věděl, že adopce není úplně reálná,“ popsal Makoň.

Divoké kachny a labutě totiž rozeznávají své potomky podle toho, jak se ozývají. „Dokonce mám informaci, že mláďata se ozývají už z vajec těsně před vylíhnutím a komunikují tak s matkou dřív, než se vylíhnou. Je to hlavně z toho důvodu, aby se pak mláďata na vodní ploše, kde je více samic a rodin, nemíchala,“ popsal Makoň.

Každá kachní máma si tak bezpečně pozná své vlastní mládě. „Proto také adopce mláďat kachen či labutí nefunguje, i když první reakce adoptivních rodičů je pudová a pro mládě si ochotně přijedou či přijdou. Za patnáct minut ho však identifikují jako cizí a většinou ho vyženou, nebo přímo utopí,“ vysvětlil Makoň.

Jenže pak se stalo něco velmi neobvyklého. Kachní sirotci z výběhu až na dva zmizeli. A nikde ve stanici nebyli. „Hledali jsme je, když v tom přišel soused ze sousední zahrádky s tím, že ta kachna, co chodila tady po potoce, je teď kousek proti proudu a místo původních osmi kachňat jich má mnohem víc,“ popisoval Makoň.

A opravdu, divoká kachna vodila hejno třinácti malých kachniček. Záchranáři jí tedy ihned přidali ještě dva zbývající sirotky, z devíti zachráněných mláďat totiž dvě nejslabší nepřežila. Kachní máma se o ně vzorně stará jako o vlastní a vodí je jak po potoce, tak po nedaleké vodní nádrži.

Kachna tak nyní pečuje o rekordních patnáct potomků. „Domnívám se, že to vyšlo jen díky souhře náhod a skutečnosti, že adoptivní matka hnízdila hned vedle těch našich. Jak se jí líhla mláďata, tak do toho slyšela kvákat i ta naše, a pak chudinka nevěděla, co je její a co ne.  Samozřejmě je to jen má domněnka, ale jinak si to vysvětlit neumím,“ zakončil Makoň.

VIDEO: Strážníci museli zastavit dopravu, aby mohla kachna s mláďaty bezpečně přejít k vodě.

Fotogalerie
6 fotografií