V moravskoslezských okresech Frýdek-Místek, Karviná a Nový Jičín platí nyní povodňová bdělost. Na Frýdecko-Místecku a Karvinsku se od večera změní povodňová bdělost na závažnější pohotovost, a to do pátečních 15. hodin.

„Do pátečního rána spadne v oblasti dalších až 35 milimetrů srážek. Řeky odvodňující tyto hory mohou během noci znovu stoupat a nelze vyloučit, že krátkodobě překročí první povodňový stupeň, ojediněle i druhý,“ varuje v aktuální výstraze Český hydrometeorologický ústav.

Vydatné srážky v posledních dnech podle meteorologů výrazně nasytily povodí v oblasti Beskyd. Hasiči měli kvůli vytrvalému dešti a silnému větru ve středu a v noci na dnešek desítky zásahů.

Některé toky v kraji dosáhly nejnižšího stupně povodňové aktivity, tedy povodňové bdělosti, voda v posledních hodinách sice pomalu klesá, ale kvůli dotoku budou stoupat a postupně kulminovat hladiny na středních a dolních částech povodí.

Olše může ještě stoupat

Kolem poledne platil první stupeň na sedmi místech: Na řece Olši v Dětmarovicích a Českém Těšíně, na Ropičance v Řece, Lučině v Domaslavicích, Morávce ve Vyššních Lhotách, Čeladence v Čeladné a na toku Slavíč, který přivádí vodu do přehrady Morávka.

Více má pršet ve východní části Beskyd. Je proto možné, že hladina Olše bude ještě stoupat. Všechny ostatní toky už podle našich odhadů kulminovaly a hladiny klesají,“ řekla mluvčí společnosti Povodí Odry Šárka Vlčková.

VIDEO: Výročí zkázy: Takhle se změnilo Vrbno, kde v roce 1997 zabíjela velká voda.

Video
Video se připravuje ...

Výročí zkázy: Takhle se změnilo Vrbno, kde v roce 1997 zabíjela velká voda. Karel Janeček, David Vaníček, Hudební banka.cz

Fotogalerie
8 fotografií