Podle místních slavili v noci na neděli 25. února oba sedmdesátiny přátel v Jablunkově, vzdáleném zhruba tři kilometry. „Oba prý chtěli jít domů pěšky. Nakonec se nechal Bohuš přemluvit, nechal se dovézt nahoru k trati nad jejich domem,“ říká soused manželů.

Z oslav odešel dřív než partnerka a zřejmě si neuvědomil, že nemá klíče. Sedl si tak před dům a čekal na Zdeňku.

Našli ho až druhý den odpoledne sedícího a již umrzlého… Živá se domů nedostala ale ani Zdeňka. Mráz ji zabil jen několik desítek metrů od jejího životního partnera.

Zdeňka se podle slov souseda nechala z oslavy zavézt poblíž domu později. „Vysadili ji z druhé strany domu. Musela jít tou zkratkou okolo lesíka, umrzla pár metrů od baráku. Co se stalo, proč tam nedošla, to nikdo přesně neví,“ konstatuje soused.

Případem se zabývá i policie

Manželé měli dva syny a dceru. „Jsme z toho v šoku. Je to lidská tragédie, kterou u nás nepamatujeme, a já mohu jen říct, že to byli slušní a velice oblíbení lidé. Všichni jsme z jejich smrt zdrceni,“ potvrdil Blesku starosta obce Martin Paduch.

Případem se zabývá i policie. „Prověřujeme úmrtí dvou osob, které byly nalezeny bez známek života v obci Bocanovice. Prvotním ohledáním nebyly zjištěny podezřelé okolnosti, které by nasvědčovaly násilnému trestnému činu. Ve věci byla nařízena soudní pitva,“ řekla policistka Lenka Sikorová.

Kruté mrazy zabily také tři další lidi, bezdomovce v Ostravě. „Šlo o muže (†34 a †43) a ženu (†50),“ potvrdila policistka Gabriela Holčáková. Další mrtvolu (†54) našli v Karviné-Fryštátě. „Příčinu úmrtí ale musí potvrdit pitva,“ řekla policistka Zlatuše Viačková.

KDY SKONČÍ MRAZY? AKTUÁLNÍ PŘEDPOVĚĎ POČASÍ ČTĚTE ZDE >>

Fotogalerie
7 fotografií