K tragédii došlo na křižovatce Sokolské třídy a ulice Na Hradbách v úterý v podvečer. Řidič (59) trolejbusu jel ve směru od Dvořákovy ulice a ženu zaregistroval na levém chodníku. „Podle jeho prvotního vyjádření žena šla po vyznačeném přechodu pro chodce a zleva plynule vstoupila do vozovky. V pravé polovině přechodu trolejbus ženu zachytil,“ uvedla policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Žena byla ihned po srážce v bezvědomí. „Došlo u ní i k selhání dechu a oběhu. Zasahující lékař u postižené při prvotním vyšetření shledal známky vícečetných a smrtelných poranění, kterým pacientka na místě podlehla,“ uvedl mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Ostravu milovala

Blažena Przybylová se celý letošní rok významně podílela na přípravách oslav 750. výročí od první písemné zmínky o Ostravě a byla spoluautorkou dvou knih, které k tomuto výročí vyšly. „V čele městského archivu stála více než 20 let,“ řekla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

K tragédii se vyjádřil i primátor Ostravy Tomáš Macura. „Zcela neočekávaně nás opustila špičková odbornice v oblasti archivnictví, autorka a spoluautorka mnoha odborných knih, publikací, výstav, výborná ředitelka a především skvělý člověk, který se dokázal zapálit pro věc a své sny a vize uskutečnit i v praxi,“ vzpomenul primátor a dodal: „Ostravu milovala a letos se s energií sobě vlastní věnovala přípravám a realizaci oslav 750. výročí od písemné zmínky o našem městě. Já sám jsem ji velmi obdivoval a měl ji rád. Bude nám velmi chybět.“

Za archivnictví získala medaili

Blažena Przybylová se narodila 7. března 1952 v Ostravě. Na Filozofické fakultě tehdejší Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Brně vystudovala v roce 1975 obor archivnictví. V roce 1993 byla přijata jako archivářka do Archivu města Ostravy, v roce 1995 byla jmenována ředitelkou. Byla místopředsedkyní České archivní společnosti a externě působila na Ostravské univerzitě, kde přednášela a vedla seminář Archivní teorie a praxe. V roce 2012 dostala od tehdejšího ministra vnitra Jana Kubiceho medaili Za zásluhy o české archivnictví.

Fotogalerie
3 fotografie