Vedle českých i zahraničních interpretů typu Lenny, Emma Smetana, belgické kapely Kel Assuf a dalších ukážou své umění i temperamentní Španělé. Předvedou show, jaká v Česku nemá obdoby. „Tak rozsáhlou prezentaci katalánské kultury ještě Česká republika nezažila. Bude to obrovská podívaná a nezapomenutelný zážitek nejen pro rodiny s dětmi,“ slibuje ředitelka festivalu Petra Hradilová.

Na vrcholku věže dítě

První stavbu lidské věže si budou moct návštěvníci festivalu prohlédnout již v pátek odpoledne na Prokešově náměstí. Vrcholkem i 15metrové věže bývá malé dítě, které je jako jediný účastník opatřeno přilbou. „Zážitek je to dechberoucí. Také proto bývá zvykem, že jsou diváci vždy potichu, dokud na vrchol věže nevyleze malé dítě, které poté zvedne ruku na znamení, že je vše dokonáno. Až pak začíná bouřlivý potlesk,“ vysvětlila španělské zvyky Hradilová.

K vidění budou mimo strhující show také obří loutky, hudební orchestry a zvířecí masky. Katalánská část festivalu má také umocnit probíhající oslavy 750. výročí první písemné zmínky o Ostravě. Nápad přivést Katalánce do Ostravy se zrodil při oslavách svátku svaté Eulálie v Barceloně. „Je to jeden ze dvou nejpodstatnějších svátků ve Španělsku, při kterém ožívají staré folklorní zvyky. Pro mě to byl nezapomenutelný zážitek,“ pochvaloval si podívanou náměstek ostravského primátora Zbyněk Pražák.

Dopravní omezení i bezpečnostní pokyny

Jednou z velkých perel bude show s ohňovými draky. „Návštěvníkům doporučujeme zapomenout na syntetické materiály a mít na sobě bavlněné oblečení s dlouhými rukávy, dlouhé kalhoty, plátěný klobouk nebo kapuci a kožené boty. Vzít si šátek na ochranu obličeje a krku. Důležité je samozřejmě sledovat okolí a dbát na pokyny pořadatelů,“ dodává Pražák.

Součástí akce budou i dva festivalové průvody. Kvůli nim by měli Ostravané počítat s krátkým dopravním omezením, které se bude týkat křižovatky ulic Sokolská třída a Českobratrská. Ta bude uzavřena v pátek přibližně v 16:20 a zhruba 15 minut na křižovatce bude zastaven provoz. Samotný festival trvá od 30. června do 1. července a vstup je zdarma.

Fotogalerie
7 fotografií