Jsem už stará bába, ale k tomuto stromu jsem na Vánoce chodila každý rok už od dětství. Podle mne může mít tak 70 roků,“ uvedla penzistka Marie z Bažantnice, která přiznala, že ji pohaslý strom v letošním roce velmi trápí.

Obdobně reagovala i Alžběta Reisegová (66). „To nemůžou myslet vážně. Vždyť ten strom vypadá zdravě. Nemůžou ho pokácet. Žiju v Hodoníně už 44 let a každý rok jsem u něj byla se svými dětmi. Je symbolem Vánoc v tomto městě,“ uvedla Reisegová, která je ochotná klidně sepsat i petici na záchranu stromu.
Video
Video se připravuje ...

Přibližně 50 let zářila v době Vánoc na náměstí Hodonína douglaska tisolistá. Přestože na ní zůstaly žárovky, letos ji už radnice nerozsvítila. Místo ní použila šestimetrový smrk stříbrný. Hynek Zdeněk

Radnice to ale vidí jinak. Strom sice přečkal bez úhony říjnovou i nedávnou vichřici, ale není podle ní v dobrém stavu. „Víme, že se douglaska stala po desetiletí místem setkávání lidí, ale podle arboristů je ve špatném stavu a částečně usychá,“ vysvětlil mluvčí radnice Josef Horníček.

Město proto letos poprvé využilo jiného stromu, kterým je šestimetrový smrk stříbrný umístěný na náměstí před radnicí. Po skončení Vánoc jej ale radnice odstraní.U douglasky se počítá s pokácením v době vegetačního klidu. Následně předpokládáme výsadbu nové zeleně,“ doplnil mluvčí radnice.

Douglaska tisolistá má v Hodoníně výšku přibližně 20 metrů a její stáří je odhadováno na 70 let. V České republice rostou i douglasky vysoké 64 metrů, a to na Jablonecku. Douglaska tisolistá běžně roste 500 let. Známy jsou ale i případy více než tisíciletých stromů.

Fotogalerie
8 fotografií