Všude, kam přijde, se musí ohnout. Nemá řidičák, auto, do kterého by se vešel, nenašel. Jezdí veřejnou dopravou. To obnáší dvě sedadla a nohy v uličce. Jeho boty mají velikost 54, tedy číslo 19. „Obuv mi posílají kamarádi z Ameriky, tady nic neseženu,“ stýská si Ivo. Stejné je to s oblečením.

S basketem kolem světa

V 17 letech dostal nabídku hrát profesionálně basketbal. Začal ve Slovinsku, později hrál v Rakousku, Bulharsku, Dánsku, na Kypru, v Japonsku a v Gruzii. Nepřekonatelná hráz u domácího koše, postrach u obroučky soupeřů. Jako „kolohnát“ se dostal i na setkání velikánů z celého světa. „Přijel i nejvyšší chlap na světě, Turek Sultan Kösen.  Oficiálně měří 251 centimetrů, to se vedle něj člověk cítí takhle maličký,“ směje se Ivo Höger.

Ivo prožil se svou výškou řadu patálií, postihla ho i plicní embolie. Ale zvykl si rvát se na palubovce i v životě.

Ivo má syna (12), který po rozvodu žije s matkou v Dánsku. Zdědí po něm Yves výšku a basketbalové geny? „Po fotbalu se věnuje basketu. Snad se tolik nevytáhne, dva metry by mohly stačit,“ přemítá Ivo, který vlastní licenci C a chtěl by v budoucnu trénovat mladé basketbalisty.

O všem mám dokonalý přehled

Muž, pro kterého objednali rodiče domů speciální postel dlouhou dva a půl metru, se s tím, že narostl trochu více, než je obvyklé, už dávno smířil. Všechny patálie bere s nadhledem a humorem. A pohled na svět z výšky má prý i jisté výhody. "O všem mám dokonalý přehled," usmívá se aktuálně nejvyšší Čech.

A přidává i jednu z četných "veselých" historek. "Největší patálie? V letadle z Dubaje do Koreje na WC. Dovnitř jsem se nasoukal, zpět to nešlo. Horor! A ještě jsem si říkal, co si počnou ti, co mají nějaké to kilo navíc?"

Česká kniha rekordů

Po loňském úmrtí Tomáše Pustiny (226 cm) bude Ivo Höger v červnu zapsán do České knihy rekordů na festivalu v Pelhřimově coby aktuálně nejvyšší Čech. Nikoho vyššího komisaři z Agentury Dobrý den, která české rekordy registruje, v domácích luzích a hájích neobjevili.

Video
Video se připravuje ...

Nejvyšší Čech měří 225 centimetrů a nosí boty č.19! Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
11 fotografií