Legálně drženou zbraň Minařík ukradl otci. Vyzkoušel si ji v lese u Žebětína, kde poté loni v červnu vstoupil se zakrytým obličejem do vozovky a podle obžaloby vystřelil na přijíždějící auto. Řidič utrpěl jen lehké zranění, a to díky tomu, že stihl pohnout hlavou. Střela prošla čelním sklem a sedadlem spolujezdce. Poté Minařík ohrožoval zbraní ještě další vůz, který jej objel. Nakonec přepadl večerku v Bystrci.

Minařík u soudu přiznal, že střílel. Uvedl, že toho dne se odstěhoval od rodičů. Chtěl se prý vydat na Slovensko za kamarádem. Střelbu v Žebětíně odůvodnil tím, že zmáčkl spoušť, protože se lekl, když proti němu prudce vyrazilo auto. Večerku v Bystrci přepadl, protože neměl peníze. Událost označil za životní chybu.

Obhájce dnes u vrchního soudu řekl, že Minaříkovo jednání by mělo být překvalifikováno na loupež, protože mladému muži nebyl prokázán úmysl někoho zabít. Díky tomu by mohl dostat nižší trest než mu uložil brněnský krajský soud. "I když ten je na spodní hranici trestní sazby, tak je nepřiměřeně přísný," uvedl. Podle předsedy senátu vrchního soudu Viléma Ravka se ale Minařík choval s rozmyslem, takže odvolání bylo zamítnuto.

Podle státního zástupce Jaroslava Kandráče bylo možné jednání Minaříka posuzovat přísněji, avšak brněnský krajský soud i státní zástupce zvolili mírnější hodnocení jeho skutku. "Myslím si, že případ mohl dopadnout tak, že správná právní kvalifikace byla loupežná vražda a trest mohl být přísnější. Nicméně je třeba vidět, že obžalovaný je poměrně mladým člověkem a snad po tom výkonu trestu prozře," uvedl.

V případě, že by Minařík čelil obžalobě z loupežné vraždy, tak by mu hrozilo 15 až 20 let vězení. Krajský státní zástupce se ovšem proti verdiktu brněnského soudu neodvolal, takže vrchní soud dnes trest nemohl zpřísnit. "Pokud by nepochybil nalézací soud, tak by obžalovanému byl vyměřován trest v pro něj nepříjemné sazbě," podotkl Ravek.

Senát krajského soudu uložil Minaříkovi trest těsně nad dolní hranicí trestní sazby. Zohlednil polehčující okolnosti, například dosavadní bezúhonnost a nízký věk. Minaříkovi hrozilo až 20 let vězení.

Policii se krátce po činu podařilo vypátrat totožnost střelce a vyhlásila po něm pátrání. Jeho rodiče jej prostřednictvím ČTK vyzvali, aby se přihlásil kriminalistům. Ti pak zjistili, že odjel do Martina, kde ho slovenští policisté zatkli. S vydáním do Česka souhlasil.