"Atmosféra byla neopakovatelná a Besední dům se vždy zcela zaplnil," řekl Halíček. Vítězka, jejíž učitelkou je Kira Šaškinová, bude mít v příští koncertní sezoně příležitost vystoupit s Filharmonií Brno. Cenu pro nejlepšího českého účastníka včetně ceny pro nejlepšího soutěžícího z Brna získal Radek Bagar ze ZUŠ Jaroslava Kvapila. Loni se stal absolutním vítězem pražský klavírista Jan Čmejla.

"Letos jsme opětovně zaznamenali výrazný nárůst počtu soutěžících, přihlásilo se jich 86, z Česka 33. Druhou nejvíce zastoupenou zemí je Rusko, které je pověstné vysokým počtem hudebních talentů a úrovní klavírní pedagogiky," uvedl za pořadatele Emil Drápela. Z přihlášených nakonec soutěžilo 75 dětí.

Přijeli mladí klavíristé z Litvy, Ukrajiny, Bulharska, ale také třeba z Malty a Singapuru. Vítěze určuje mezinárodní porota s předsedou Davidem Marečkem, ředitelem České filharmonie. Účastníci musejí sólově a zpaměti zahrát skladby Wolfganga Amadea Mozarta a některého z jeho současníků.

Amadeus nemá být prezentací úzkého okruhu "zázračných dětí", cílem je široká podpora dětských talentů. I proto se pořadatelé snaží vytvořit soutěžícím přátelskou a neformální atmosféru a odbourat trému a stres.

Brněnská soutěž Amadeus se inspiruje dávnou hudební událostí, jíž byl koncertem jedenáctiletého Mozarta v Brně v roce 1767. Proto je horní věkovou hranicí 11 let a ze stejného důvodu je také soutěžním oborem hra na klavír. Celkový počet účastníků soutěže za celou dobu existence se letos přiblížil číslu 1750. Mnozí z laureátů studují na konzervatořích a vysokých uměleckých školách, někteří už zahájili vlastní profesionální kariéru.