"Obsah žaloby a argumenty, proč bychom odvod platit neměli, nebudeme zatím komentovat," uvedla mluvčí. Brněnský krajský soud měl lhůtu do 25. listopadu na podání správní žaloby v této věci. Zároveň v ní žádá, aby bylo odloženo nařízení o zaplacení 310 milionů korun, a to až do doby, než bude o jeho správní žalobě rozhodnuto.

Správní žalobu podalo vedení soudu podle zákona paradoxně ke Krajskému soudu v Brně, který je místně příslušný k tomu, aby se věcí zabýval. Protože nemůže soud rozhodovat sám o sobě, žalobu předá Nejvyššímu správnímu soudu, aby rozhodl, který z krajských soudů v zemi bude žalobu řešit. V minulosti se sankcí pro brněnský soud zabýval Krajský soud v Hradci Králové. Zda tomu bude tak i nyní, nelze podle mluvčí zatím říci.

"Jedná se o výrazné snížení uloženého odvodu, nicméně i nově vyměřená částka citelně zatěžuje nejen rozpočet Krajského soudu v Brně, ale i resortu (ministerstva spravedlnosti) jako celku," uvedla před časem Polachová Smutná, když finanční ředitelství odvod snížilo z původních 1,9 miliardy na 310 milionů korun.

Finanční úřad zjistil chyby v administrativě spojené se stavbou moderního areálu v brněnské Polní ulici. Podle něj krajský soud nepostupoval správně při projektu. Justiční areál je už v provozu.

V roce 2005 se předpokládalo, že stavba komplexu přijde na 805 milionů korun, po přesném vyčíslení nákladů cena vzrostla na 1,674 miliardy. Tuto investici schválilo i ministerstvo spravedlnosti. Celkové náklady byly ale 1,938 miliardy. Zahrnují stavbu soudních budov i kompletní vybavení.

Bývalý předseda krajského soudu Jaromír Pořízek upozorňoval na to, že změna nákladů v tomto projektu je komentována špatně. Podle něj sice vzrostly z původních 800 milionů téměř na dvě miliardy, ale při stanovení prvotní částky nebyly známy mnohé údaje z projektové dokumentace, například napojení na dopravní infrastrukturu či na sítě. Pořízek je nyní za údajné nedostatky celého projektu stíhán.