Zámek kraj prodá za více než 27 milionů korun, učiliště za 14,5 milionu korun. Kraj se snažil zámek i učiliště několikrát prodat už dříve, ale dosud neúspěšně.

Prodej byl součástí balíčku bodů, které zastupitelé schválili 54 hlasy, nikdo nebyl proti a dva se zdrželi. U bzeneckého učiliště kraj přijal šest nabídek. Vybral tu s nejvyšší cenou, která sídlí ve Bzenci. Záměr prodeje školy byl na úřední desce kraje celkem devětkrát. Prostor je nevyužitý už pět let.

Račický zámek kraj prodával už třikrát. Kraj obdržel tři nabídky a opět se rozhodoval podle ceny. Areál dříve sloužil Mateřské škole, Základní škole a Střední škole Vyškov. Naposledy tam byla výuka v letech 2014 až 2015. Od té doby je areál nevyužívaný a odbor školství krajského úřadu ho označil za nepotřebný.

Jihomoravský kraj chce dál prodávat nevyužitý majetek. „Je ekonomicky nevýhodné, aby měl v majetku budovy a areály, které jsou nevyužité a chátrají. Naopak v rukou soukromých vlastníků mohou v těchto prostorách vznikat projekty, které budou prospěšné i pro obyvatele obcí a měst, v jejichž katastru stojí,“ uvedla náměstkyně hejtmana Taťána Malá.

Kraji se letos už podařilo prodat areál staré nemocnice ve Znojmě za 47 milionů korun. Dříve se o její prodej několikrát snažil neúspěšně.