Adventní věnce, vánoční svícny, ale i prskavky či aromatické lampy mohou ztropit neplechu, když je umístíte na nesprávné místo a necháte je delší dobu bez dohledu. Žádná z těchto dekorací by neměla být umístěna v blízkosti sedaček, knihoven či oken, kde kvůli průvanu hrozí vznícení záclon nebo závěsů v jejich blízkosti. Velkou chybou pak často bývá i ponechání svíček či celých svícnů bez dozoru v době jejich dohořívání. V případě, že je svíčka na nesprávném povrchu, například na chvojí či ubrusu, je nutné ji zavčasu přesunout na stabilní a nehořlavou podložku. A samozřejmě ji včas zhasnout.

Bezpečné výrobky mají svou cenu

Velkou roli při zvládnutí případného požáru hraje i bezpečnost domácnosti jako celku. Řada požárů vzniká kvůli zastaralým kamnům, ucpaným komínům či poškozenému přívodu plynu. Opomíjí se však i pořizování výrobků, které s požárem zdánlivě nesouvisí, jako jsou světla či nábytek. „V době Vánoc si Češi oblíbili nakupovat světelné dekorace zejména na tržnici, kde však mnohdy nelze ověřit jejich skutečnou kvalitu. Hrozba zkratu a vzplanutí je však u takovýchto výrobků několikanásobně vyšší,“ upozorňuje Jarmil Mikulík ze státního Elektrotechnického zkušebního ústavu.

Pokud k požáru dojde, život mohou zachránit například kvalitní dveře, jejichž protipožární provedení by mělo odolat žáru a kouři minimálně třicet minut: „V poslední době se na trhu objevují protipožární dveře, které ani zdaleka nedosahují předepsaných požadavků. V testech České obchodní inspekce mnohé dveře doslova pohořely,“ popisuje situaci na tuzemském trhu Dušan Vrtal z největšího českého výrobce dveří a zárubní společnosti Sapeli. „Při vybavování domácností se vyplatí myslet na několik drobností, které sice nejdou vidět, ve výsledku vám ale mohou zachránit život,“ dodává Dušan Vrtal na adresu dveří. A ví, o čem mluví. Dveře, které se v jejich závodech vyrábí již několik generací, obstály v testu ČOI jako jedny z mála na českém trhu. Přitom právě o nic jiného, než o minuty, při požáru domácnosti nejde.

Při protipožárním testu dveří se komplexně zkouší požární odolnost a kouřotěsnost jednotlivých sestav dveří. Při určených teplotách se hodnotí tři základní kritéria - celistvost, izolace a radiace. Protipožární dveře mají ve stanoveném čase 30 minut, v těchto bodech zachovat svoji dělicí funkci, aniž by došlo k porušení jejich základních vlastností.
Autor: SAPELI

Dveřmi proti ohni

Přestože lze správnými dveřmi ochránit domácnost před požárem zvenčí, Češi se o kvalitu svých dveří začínají zajímat až v posledních letech. Téměř každý druhý požár totiž vzniká v bytech, odkud se dále šíří. Je třeba si tak vybírat dveře s platným požárním certifikátem. Bez něj ohrožujete bezpečnost nejen svou, ale i ostatních. Za škody pak nesete zodpovědnost právě vy.

A protipožární ochrana je v některých případech opravdu nezbytná. Nejedná se pouze o domácnosti, ale také o vybavení firemních kanceláří, skladů a jiných užitkových prostor. V těchto případech ty správné bezpečnostní dveře přispívají k požární ochraně budov a zabraňují dalšímu šíření plamenů. Ve výsledku tak poskytují hlavně dostatek času na bezpečný únik.

„Našim cílem je v první řadě chránit život a zdraví spotřebitele. Protipožární ochranu za žádnou cenu nepodceňujeme, protože každá minuta navíc může být ve výsledku opravdu rozhodující a zachraňovat lidské životy. Naše dveře podléhají náročným testovacím procesům, které stoprocentně prověří jejich funkčnost a odolnost. A díky stovkám dekorů zapadnou do každé domácnosti i esteticky,“ uzavírá Dušan Vrtal ze Sapeli.

Autor: SAPELI