Snad celosvětově nejrozšířenější pověra o smolném pátku třináctého má zcela reálný základ. Francouzský král Filip IV. Sličný totiž v pátek 13. 10. 1307 začal s neúprosnou likvidací rytířů templářského řá-du. Ten patřil k nejmocnějším ve středověku a jeho stoupenci od té doby považovali ten den za ďábelský.

Data s třináctkou jsou pohyblivá a mají je všechny měsíce, které začínají nedělí. Někdy tak černý den prožije-me jen jednou za rok, jindy – třeba letos – rovnou třikrát – právě teď, pak v dubnu a červenci.

Máme se opravdu čeho bát? „V posledních letech se začíná »kouzlo« tohoto dne projevovat stále více,“ překvapil mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral a dodal: „Za jediný loňský pátek 13. května evidujeme průměrně více škod než tomu bylo v jiné dny roku 2011. Například v pojištění motorových vozidel šlo o 25% nárůst, u pojištění odpovědnosti občanů pak dokonce o 40% nárůst. Dokonce jsem zaznamenali vyšší čísla i ve škodách zemědělců. Šlo zejména o nejrůznější nemoci zvířat.“ A ještě jedna zajímavost – v pátek 13. praská nejvíce vo-dovodních trubek a je nejvíce vytopených domácností...

Třináctka vytváří v životě zvláštní soubor problémů, kterým je často obtížné porozumět a vyrovnat se s nimi. Jedná se o přirozený konec něčeho, ztrátu vztahu, zaměstnání, peněz, nejistotu a bolestnou zkušenost,“ vypočítává zvláštnosti čísla 13 numeroložka Lenka Lippertová Suchardová.

A patrně pověrčiví jsou i hoteliéři celého světa. Je totiž zvyklostí číslo 13 úplně vynechávat jak v počtu pater, tak při číslování pokojů. „Ani jeden náš pokoj ve všech zemích, kde jsme, nemá pokoj končící číslovkou 13. V hotelnictví se většinou toto číslo prostě vynechává,“ potvrdila PR manažerka pražského hotelu Marriott.

Co je triskaidekafobie?
Triskaidekafobie označuje chorobný strach z čísla 13. Tito lidé mají strach ze všeho, čeho by mohlo být třináct, včetně dat v kalendáři. I  některá další čísla působí fobie. Například tetrafobie – strach ze čtyřky je častý převážně ve východní Asii a existuje i hexakosioihexekontahexafobie, což je obava z čísla 666, které je spojováno s ďáblem.

Co říká numerologie o třináctce?

numeroložka Lenka Lippertová Suchardová
Autor: Foto pro Blesk - Lenka Suchardová
Třináctka se skládá z jedničky (ta značí samostatnost a ctižádost) a trojky (ta přináší duševní bys-trost). "Jenže součtem dojdeme ke čtyřce, která představuje pochyby, nedostatek sebeúcty, lásky, pocit zranitelnost a tím jedničce a trojce brání v rozmachu a způsobuje nám fyzické i nervové potíže," objasňuje numeroložka Lenka Lippertová Suchardová. Má však i pozitivní význam a to ukončení jedné životní etapy, vyřešení problémů, uzavření starých vztahů.

Pátek je nešťastný i bez třináctky?
Pátek je náročný nejen na psychiku, ale i pro tělo. »Malý víkend« jak mu mnozí říkají je nebezpečný i proto, že lidé mají pocit, že je vlastně už volný den a přestanou být ostražití a pozorní jako v běžné všední dny. S pátek je spjato mnoho důležitých událostí v dějinách lidstva: Velký pátek (ukřižování Ježíše Krista – při Poslední večeři sedělo u stolu 13 (!) lidí, Černý pátek – krach na newyorské burze v r. 1929, v Evropě došlo k podobnému hospodářskému otřesu o dva roky dříve – v pátek 13. 5. 1927...

Čeho se ještě obáváme...
* Rozbité zrcadlo – přináší 7 let smůly
* Černá kočka přes cestu – hrozí úraz
* houkání sýčka – věští smrt
... a co nosí štěstí
* Kominík
* Podkova
* Šáhnutí na těhotenské bříško