V první pololetí tohoto roku bylo uzavřeno jen 16 800 manželství, a to je o 1200 méně než v roce 2010. Silné ročníky z let sedmdesátých už překročily obvyklou věkovou hranici pro uzavírání manželství, a tak bude zřejmě svateb ještě méně. To je dlouhodobý trend. Do chomoutu se nehrneme, jsme rozvážnější a sázíme na kariéru. Svědčí o tom i vyšší průměrný věk novomanželů. Ženichům bylo 31,3 roku, nevěstám v průměru 28,5 let. Nižší počet manželství se ale týkal i opakovaných uzavření sňatku.

Polovina manželství se rozvede

Počet rozvodů v 1. pololetí letošního roku byl o 1,7 tisíce nižší než vloni. Za to může mimo jiné právě menší počet uzavřených manželství. Pořád je jich ale pro budoucí manžele varovné množství. Dlouhodobě se totiž rozvodovost udržuje mírně pod 50 procenty. Nejčastěji se rozvádějí manželé po 2 až 6 letech manželství. Smutné na tom je, že  celých 56 % rozvedených manželů, jsou rodiči ještě nezletilých dětí.

Rodí se nás čím dál méně

Za první pololetí se v Česku narodilo jen 54,3 tisíce dětí. Nižší počty narozených byly v porovnání s rokem 2010 dokonce ve všech měsících prvního pololetí. Ve 2. pololetí to pak bude podle analytiků ještě horší.

Nastoupí generace jedináčků

Zatímco v roce 2010 se snižoval jen počet narozených v prvním pořadí a počet druhých a třetích dětí mírně rostl, v prvním pololetí 2011 ubylo i dětí narozených jako druhé, třetí a čtvrté. Počet narozených prvních a druhých dětí byl nižší o 7,3 %, třetích o 9,6 % a čtvrtých o 8,4 % dětí. Budoucí generace tak zřejmě nebude vědět, co znamená mít sourozence... Generace jejich rodičů totiž obvykle z finančních důvodů vychová mnohem více jedináčků.

Děti párů na psí knížku vedou

Pokračoval také růst podílu dětí narozených mimo manželství. Zatímco v loňském prvním pololetí tvořily nemanželské děti 40 %, v prvním pololetí tohoto roku je jich o 1,3 % víc. Svobodným matkám se narodila dokonce polovina všech prvorozených dětí. Rodičkám bylo v průměru 29 až 32 let, z toho prvorodičkám 28 až 29 let.