Kdy je vhodné si životní pojištění sjednat?

Rizika se nevyhýbají lidem v žádném věku, proto mladým klientům doporučujeme zejména úrazové pojištění, lidem plánujícím rodinu či žádající o hypotéku nabízíme již plnou ochranu rizik a navíc i ochranu svých příjmů díky pojištění hospitalizace či pracovní neschopnosti. V následujícím věkovém období se již rizika zmenšují a zde jde především o nutnost mít již zajištěná vážná onemocnění či invaliditu.

Pojišťovny upozorňují na nízkou průměrnou pojistnou částka u životního pojištění. Je pravda, že je u nás výrazně nižší než v západních zemích?   

Bohužel ano. Setkáváme se například s tím, že živitel rodiny má hypotéku na dva miliony, ale pojistí se jen na půl milionu. Nabádáme proto poradce, aby klientovi vysvětlili, že toto je nedostatečné. A nově jsme se rozhodli podpořit nastavení odpovídajících pojistných částek také cenově. Pokud si klient sjedná rizika v celkové výši jednoho milion korun, získá slevu deset procent z pojistného. Pokud jeho pojistné částky přesáhnou tři miliony, sleva bude dokonce dvacet procent. Upravit pojistné částky si mohou i stávající klienti, případně si mohou u své smlouvy sjednat nějaké další riziko. Získají tak kvalitnější pojištění, které lépe odpovídá jejich životní situaci, navíc se zajímavou slevou.      

Ondřej Poul
Autor: Kooperativa

Pozorujete nějaké nové trendy v oblasti životního pojištění?

Co se týče životního pojištění, systematicky učíme poradce, aby klientům vysvětlovali a nabízeli zejména pojištění pro vážné situace, tedy závažné onemocnění, invaliditu, smrt živitele rodiny, případně dlouhodobou pracovní neschopnost. Jde zejména o správný výběr rizik a dostatečně vysoké pojistné částky. Ale jde to pomalu. Přitom například v sousedním Německu má pojištění, kryjící případné problémy s invaliditou, téměř každý. Dále jsou trhy, které jsou zaměřené více například na vážné onemocnění, typickým je kanadský trh. Také tam se pojišťují skoro všichni. Lidé v západních zemích chápou mnohem více než u nás, že když vážně onemocní a nebudou pojištěni, tak se mohou dostat do existenčních problémů. Díky pojištění invalidity jsou tam proto mnohem lépe chráněni.