* 50 až 90 znamének na těle zvyšuje riziko zhoubného melanomu až dvojnásobně!

* 30 % melanomů vzniká ze znamének, ale 70 % jich vznikne na kůži, kde žádná znaménka nebyla!

* Jedno až dvě spálení na slunci zvyšují riziko vzniku melanomu u žen 1,5krát a u mužů 2,8krát!

* Tři a více spálení znamenají vyšší riziko melanomu u žen 2,3krát a u mužů 7,6krát!

Odstranit znaménko? Jde to i bez řezání!

Bez řezání, bez šití a bez stehů. Drtivou většinu mateřských znamének a nevzhledných pih umějí lékaři nechat zmizet nechirurgickou cestou. Ostří skalpelu se vám tak vyhne obloukem.

Celých 95 % všech změn na kůži bývá nezhoubných, a tak se jich lze zbavit jen za použití laseru nebo radiofrekvenčního přístroje. „Výhodou radiofrekvenčního odstranění je možnost nechat odstraněný útvar histologicky vyšetřit, a tak vyloučit zhoubné bujení,“ říká Otta Shütz, primář Žilní kliniky v Praze, kde se mimo jiné podobné zákroky provádějí. „Radikální chirurgický přístup zpravidla doporučujeme, pokud pozorujeme změnu barvy, povrchu, tvaru a velikosti znaménka,“ dodává.

Výsledky ošetření laserem
Autor: Infografika Blesk

Paprsek nebo skalpel

Pokud pihu nebo znaménko zanedbáte, je tu malá, zato velmi nebezpečná možnost, že se původně nezhoubný výrůstek přemění na zhoubný, a tudíž život ohrožující. „Zde je kosmetické odstranění přímo vyloučené a je nutné znaménko vyříznout,“ upozorňuje Otta Schütz. Šířka a délka vyříznutí je pak závislá na stupni zanedbanosti. Pokud máte podezření na špatné znaménko nebo vám jen vaše piha nevyhovuje z kosmetických důvodů, nechte se vyšetřit u dermatologa. Dozvíte se, zda je nutné operační řešení, nebo stačí jen laserový zákrok.

CHAT s odborníkem!

Přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze prof. Petr Arenberger

Spálili jste se na sluníčku a teď se bojíte rakoviny kůže? Objevili jste na svém těle nějaká zvláštní znaménka? Chcete vědět, jak se pozná melanom? Zeptejte se přednosty Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze prof. Petra Arenbergera. Chatovat v redakci bude v pondělí 8. října od 14 do 15 hodin. Své dotazy už nyní můžete vkládat na adrese: www.blesk.cz/chat

 

Příručka Rakovina kůže vychází v pondělí 8. října

Jak vniká rakovina kůže? Jaká je prevence? Dozvíte se už v podnělí 8. října ve speciální příručce Blesku Rakovina kůže.