Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Zahřejte se zevnitř! 5 tipů na potraviny, které vás rozpálí!

/
  • Abychom zbytečně nemrzli, musíme vědět, co nás zahřeje i zevnitř.
    Abychom zbytečně nemrzli, musíme vědět, co nás zahřeje i zevnitř. (Shutterstock)
    14. listopadu 2016 ● 09:31

    Sychravý, mokrý a lezavý listopad předvádí, co umí. Zima nám zalézá pod kabáty a jediné o čem sníme, je teplo. Abychom zbytečně nemrzli, musíme vědět, co nás zahřeje i zevnitř. Poradíme!

  • 1.

    Co jíte, je důležité

    „Jestliže chceme mít lepší imunitu a být více odolní, musíme nejprve upravit naši stravu. Ta totiž ovlivňuje naše zdraví z velmi podstatné části. Každá potravina, v našem těle vyvolává určitou reakci,“ říá výživový specialista Martin Škába a dodává: „Ochlazuje nás, je neutrální nebo nás zahřívá – jedná se o takzvaný termický účinek potravin. Na podzim a v zimě bychom tedy měli ve svém jídelníčku buď omezit, nebo úplně vynechat ochlazující potraviny.“

    Třešňová zmrzlina
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Místo mléka kvašená zelenina

    Podle Škáby je nejvíce ochlazující jsou zejména mléčné výrobky. „Ty navíc zahleňují plíce a trávicí trakt a silně překyselují. Prospěšné živé bakterie do svého těla mnohem lépe vpravíte prostřednictvím kvašené zeleniny. Pokud budete jíst pravidelně kysané zelí a nebo tzv. pickles, velmi rychle pocítíte pozitivní změny,“ doporučuje.

    Abychom zbytečně nemrzli, musíme vědět, co nás zahřeje i zevnitř.
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Koření lepší než ovoce

    Pomeranče, grepy, citrusy..., ty si zpravidla na podzim přidáváme do svého jídelníčku, abychom do sebe dostali více potřebných vitamínů. Ty všechny a rovněž banány, citrony, nebo mandarinky však podle Martina Škáby náš imunitní systém velmi ochlazují. „Mnohem lepší je na podzim využít síly koření. Pokud si dáte například skořici, která má silný zahřívací účinek, pak se sníží chladivost banánu,“ říká výživový odborník. Jaká koření v chladném počasí zahřeje a pomůže naší imunitě? Kari, pepř, paprika, zázvor, skořice.

    Skořice: Tohle oblíbené vánoční koření vás polečně s horkým nápojem vás doslova rozpálí.
    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    Zapomeňte na syrovou zeleninu

    Syrová zelenina podle čínské medicíny velmi ochlazuje, je proto lepší je tepelně upravit a ideálně opět použít koření, které zahřeje. Nemusíte se vzdát ani rychlých svačinek v kanceláři v podobě zeleniny! „ Jednoduchá rada je zeleninu nakrájet, dát do misky a zalít horkou vodu. Po třech minutách změkne. Chlad se sníží, a pokud přidáte koření, rozhodně vám bude chutnat,“ doporučuje Škába.

    Abychom zbytečně nemrzli, musíme vědět, co nás zahřeje i zevnitř.
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Síla čajů

    Ovocný a černý čaj vám na podzim a v zimě udělá mnohem větší službu než zelený, který má opět velmi silné ochlazující účinky. Ideální je přidávat do každého šálku čaje půl lžičky skořice.  A nezapomínejte také na zázvorový čaj! „Nejintenzivněji pak působí šálek obsahující hřebíček, nastrouhané jablko, sušenou nastrouhanou kůru z mandarinky, kustovnici čínskou, skořici a zázvor. Povařte tři až pět minut, pak nápoj slejte a pijte ideálně třikrát denně,“ dělí se o svůj osvědčený recept Martin Škába.

    Abychom zbytečně nemrzli, musíme vědět, co nás zahřeje i zevnitř.
    Autor: shutterstock.com

Dnešní horoskopy