Jogurtová inspirace ke grilu i pro ledové letní mlsání
-
Jogurt má v kuchyni široké využití...
Pokud si občas dáte k snídani jogurt, věřte, že jeho využití je mnohem bohatší. Inspirujte se recepty na zdravé zahradní grilování, kde se v hlavní roli představí bílý jogurt.
- 1.
Kuřecí paličky v jogurtové marinádě
sAutor: HollandiaMarináda z jogurtu je jednoduchý trik, díky kterému zůstane maso po naložení krásně měkké a křehké.
Na přípravu jagurtové marinády potřebujete: 500 g selského bílého jogurtu, 12 ks kuřecích paliček, čerstvé bylinky, koření dle chuti (indické, tzatziky či grilovací), 2 stroužky česneku, sůl a olivový olej.
Postup: Ideálně jeden den před hodováním začněte s přípravou marinády, jejímž základem je bílý jogurt. Do jogurtu vmíchejte koření, nadrcený česnek, sůl a pepř. Variace koření je zcela individuální. Nakonec přidejte lžíci olivového oleje. S kořením opravdu nešetřete, jogurt celkově zjemňuje chuť.
Kuřecí paličky naložte do marinády s čerstvými bylinkami. Maso nechte odpočívat v lednici, alespoň přes noc.
TIP
Jako přílohu zvolte zeleninový salát, například z ledového salátu, rukoly, ředkviček, cherry rajčátek s čerstvou bazalkou. Zakápněte citrónem a panenským olivovým olejem, osolte a opepřete. - 2.
Pomazánka z jogurtu je i skvělým dipem
sAutor: HollandiaPřijdou k vám přátelé a vy chcete rychle vykouzlit drobné pohoštění z věcí, které máte běžně doma? Bylinková a česneková pomazánka nikdy nezklame.
Ingredience, které budete potřebovat: 200 g selského bílého jogurtu, 200 g tvarohu nebo lučiny, 3 stroužky česneku, bylinky (bazalka, rozmarýn, petržel, pažitka), sůl, pepř, 150 g strouhaného polotvrdého sýra.
Postup: Pomazánka z jogurtu je jednoduchá a hlavně si ji připravíte během chvilky. Základem je dobrý bílý jogurt. Ideální poměr jogurt – lučina nebo tvaroh – je půl na půl a přidejte strouhaný sýr.
Dále přimíchejte pepř a sůl dle chuti a máte hotový základ pomazánky. Nyní se můžete rozhodnout, zda polovinu dochutíte prolisovaným česnekem a druhou polovinu nadrobno nasekanými čerstvými bylinkami.
TIP
Pokud můžete pomazánku připravovat s předstihem, je to lepší, protože se česnek a bylinky rozleží a lépe vynikne jejich chuť. Místo pečiva využijte pomazánku jako dip k pokrájené zelenině (mrkev, celer, salátová okurka) či k tortillovým lupínkům.
- 3.
Superrychlá jogurtová zmrzlina
sAutor: HollandiaTuto zmrzlinu budete mít hotovou opravdu v mžiku a její přípravu zvládnou i děti. O to více jim pak bude chutnat.
Ingredience:
libovolné ovocné jogurty 3 kusy (200 g)
formičky na nanuky 4 kusy
ovoce dle chuti na dozdobení (jahody, borůvky aj.)
Postup:Formičky naplňte ovocným jogurtem a uložte do mrazničky cca na 3 hodiny, dokud jogurt nezmrzne.
Dozdobte čerstvým ovocem
TIP: Pokud nemáte formičky na nanuky, použijte dřevěné špachtličky, nebo čajové lžičky, které zabodněte přes víčko přímo do ovocného jogurtu.
- 4.
Jogurtová zmrzlina s medem a malinová zmrzlina
sAutor: HollandiaLehká jogurtová zmrzlina, jejímž základem je bílý jogurt. S jahodami, borůvkami nebo meruňkami? Vaší fantazii a chuti se meze nekladou. Čím zralejší ovoce bude, tím sladší bude i vaše zmrzlina. K oslazení můžete použít i pár lžiček medu.
Ingredience:
ovoce dle chuti (jahody, borůvky, maliny)
několik lžic medu (vyzkoušet můžete i javorový sirup nebo karamel)
bílý jogurt 3ks (200g)
formičky na nanuky 4 ks
citronová šťáva z půlky citronu
Postup:
Všechny ingredience dejte do mixéru a několik minut mixujte, dokud směs nebude hladká.
Jogurtovou směsí naplňte formičky na zmrzlinu a nechte cca 3 hodiny zmrznout.
TIP: Pokud nemáte formičky, vystačíte si i s plastovou dózou, ze které může mlsat celá rodina.
Malinová zmrzlina
Maliny můžete nasbírat na zahrádce nebo při procházce lesem. Stejně tak i koupit u stánku. Nastává jejich čas zrání, stejně jako u jahod. Ty jsou pro výrobu zmrzlin také ideální.
Na malinovou budete potřebovat tyto ingredience:
300g malin
6 lžiček moučkového cukru
bílý jogurt Hollandia 3ks (200g)
formičky na nanuky 4 ks
Postup
Maliny s cukrem ohřejeme v rendlíku na mírném plamenu, dokud se nezačnou rozpadat. Odstavíme z ohně a necháme vychladnout.
Postupně vmícháme jogurt a plníme do formiček na zmrzlinu. Necháme na cca 3 hodiny zmrznout.
TIP: Na dřevěné špachtličky můžete napsat jména dětí, ale i dospělých.
Recepty a foto: Hollandia