Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jogurtová inspirace ke grilu i pro ledové letní mlsání

/
  • Jogurt má v kuchyni široké využití...
    Jogurt má v kuchyni široké využití... (archiv)
    24. června 2016 ● 10:00

    Pokud si občas dáte k snídani jogurt, věřte, že jeho využití je mnohem bohatší. Inspirujte se recepty na zdravé zahradní grilování, kde se v hlavní roli představí bílý jogurt.

  • 1.

    Kuřecí paličky v jogurtové marinádě

    s
    Autor: Hollandia

     

    Marináda z jogurtu je jednoduchý trik, díky kterému zůstane maso po naložení krásně měkké a křehké.

     

    Na přípravu jagurtové marinády potřebujete: 500 g selského bílého jogurtu, 12 ks kuřecích paliček, čerstvé bylinky, koření dle chuti (indické, tzatziky či grilovací), 2 stroužky česneku, sůl a olivový olej.

     

    Postup: Ideálně jeden den před hodováním začněte s přípravou marinády, jejímž základem je bílý jogurt. Do jogurtu vmíchejte koření, nadrcený česnek, sůl a pepř. Variace koření je zcela individuální. Nakonec přidejte lžíci olivového oleje. S kořením opravdu nešetřete, jogurt celkově zjemňuje chuť.

     

    Kuřecí paličky naložte do marinády s čerstvými bylinkami. Maso nechte odpočívat v lednici, alespoň přes noc.

     

    TIP
    Jako přílohu zvolte zeleninový salát, například z ledového salátu, rukoly, ředkviček, cherry rajčátek s čerstvou bazalkou. Zakápněte citrónem a panenským olivovým olejem, osolte a opepřete.

     

  • 2.

    Pomazánka z jogurtu je i skvělým dipem

    s
    Autor: Hollandia

     

    Přijdou k vám přátelé a vy chcete rychle vykouzlit drobné pohoštění z věcí, které máte běžně doma? Bylinková a česneková pomazánka nikdy nezklame.

     

    Ingredience, které budete potřebovat: 200 g selského bílého jogurtu, 200 g tvarohu nebo lučiny, 3 stroužky česneku, bylinky (bazalka, rozmarýn, petržel, pažitka), sůl, pepř, 150 g strouhaného polotvrdého sýra.

     

    Postup: Pomazánka z jogurtu je jednoduchá a hlavně si ji připravíte během chvilky. Základem je dobrý bílý jogurt. Ideální poměr jogurt – lučina nebo tvaroh – je půl na půl a přidejte strouhaný sýr.

     

    Dále přimíchejte pepř a sůl dle chuti a máte hotový základ pomazánky. Nyní se můžete rozhodnout, zda polovinu dochutíte prolisovaným česnekem a druhou polovinu nadrobno nasekanými čerstvými bylinkami.

     

    TIP

    Pokud můžete pomazánku připravovat s předstihem, je to lepší, protože se česnek a bylinky rozleží a lépe vynikne jejich chuť. Místo pečiva využijte pomazánku jako dip k pokrájené zelenině (mrkev, celer, salátová okurka) či k tortillovým lupínkům.

  • 3.

    Superrychlá jogurtová zmrzlina

    s
    Autor: Hollandia

     

    Tuto zmrzlinu budete mít hotovou opravdu v mžiku a její přípravu zvládnou i děti. O to více jim pak bude chutnat.

     

    Ingredience:

    libovolné ovocné jogurty 3 kusy (200 g)

    formičky na nanuky 4 kusy

    ovoce dle chuti na dozdobení (jahody, borůvky aj.)

     

    Postup:Formičky naplňte ovocným jogurtem a uložte do mrazničky cca na 3 hodiny, dokud jogurt nezmrzne.

    Dozdobte čerstvým ovocem

    TIP: Pokud nemáte formičky na nanuky, použijte dřevěné špachtličky, nebo čajové lžičky, které zabodněte přes víčko přímo do ovocného jogurtu.

     

  • 4.

    Jogurtová zmrzlina s medem a malinová zmrzlina

    s
    Autor: Hollandia

     

    Lehká jogurtová zmrzlina, jejímž základem je bílý jogurt. S jahodami, borůvkami nebo meruňkami? Vaší fantazii a chuti se meze nekladou. Čím zralejší ovoce bude, tím sladší bude i vaše zmrzlina. K oslazení můžete použít i pár lžiček medu.

     

    Ingredience:

    ovoce dle chuti (jahody, borůvky, maliny)

    několik lžic medu (vyzkoušet můžete i javorový sirup nebo karamel)

    bílý jogurt 3ks (200g)

    formičky na nanuky 4 ks

    citronová šťáva z půlky citronu

     

    Postup:

    Všechny ingredience dejte do mixéru a několik minut mixujte, dokud směs nebude hladká. 

    Jogurtovou směsí naplňte formičky na zmrzlinu a nechte cca 3 hodiny zmrznout.

    TIP: Pokud nemáte formičky, vystačíte si i s plastovou dózou, ze které může mlsat celá rodina.
     

    Malinová zmrzlina

    Maliny můžete nasbírat na zahrádce nebo při procházce lesem. Stejně tak i koupit u stánku. Nastává jejich čas zrání, stejně jako u jahod. Ty jsou pro výrobu zmrzlin také ideální.

     

    Na malinovou budete potřebovat tyto ingredience:

    300g malin

    6 lžiček moučkového cukru

    bílý jogurt Hollandia 3ks (200g)

    formičky na nanuky 4 ks

     

    Postup

    Maliny s cukrem ohřejeme v rendlíku na mírném plamenu, dokud se nezačnou rozpadat. Odstavíme z ohně a necháme vychladnout.

    Postupně vmícháme jogurt a plníme do formiček na zmrzlinu. Necháme na cca 3 hodiny zmrznout.

     

    TIP: Na dřevěné špachtličky můžete napsat jména dětí, ale i dospělých.

     

    Recepty a foto: Hollandia

Dnešní horoskopy