Pečený kozí sýr s višňovou omáčkou

Pečený kozí sýr s višňovou omáčkou
Autor: napekarne.com
Potřebujeme: kozí sýr, ledový salát, toust, višňovou marmeládu, bylinkový olej

Postup: Kozí sýr opečeme na pánvi nebo na grilu. Opečeme toust, na který poklademe nakrájený ledový salát a zakapeme bylinkovým olejem. Na vrch položíme opečený kozí sýr, na který navršíme višňovou marmeládu.

Kližka s perníkovou omáčkou a bramborové šišky

Kližka s perníkovou omáčkou a bramborové šišky
Autor: napekarne.com
Potřebujeme: 2kg hovězí kližky, 1ks mrkve, 1ks petržele, půl celeru, 1 cibuli, lžíci sádla, půl litru červeného vína, tvrdý perník, celý pepř, bobkový list, nové koření, rozmarýn, tymián, 5cl vodky, anýz

Postup: Zeleninu orestujeme na sádle do zlata, poté k ní přidáme kližku, kterou také orestujeme. Zalijeme orestovanou zeleninu a kližku červeným vínem, přidáme sítko s kořením (černý pepř, bobkový list, nové koření, rozmarýn, tymián), zavaříme a necháme odležet do druhého dne. Druhý den maso uvaříme do měkka. Poté jej vyndáme společně s kořením a zahustíme omáčku nastrouhaným perníkem (klasický tvrdší perník). Pro barevnost a výraznost chuti přidáme vodku, ve které jsme povařili anýz. Nakonec omáčku rozmixujeme a přecedíme.

Podáváme s bramborovými šiškami, které uvaříme z těsta na bramborový knedlík. Jen je rozválíme na cca 15 cm šišky a vaříme je cca 4-5min. Hotové šišky zlehka opečeme na sádle.

Povidlové taštičky

Povidlové taštičky
Autor: napekarne.com
Potřebujeme (porce pro 4 až 6 osob): 1kg brambor, 300 g hrubé mouky, 3 vejce, bramborový škrob, sůl, 250-300g švestkových povidel. Posyp: 250g strouhanky, 250g másla, 200g moučkového cukru

Postup: Brambory uvaříme, oloupeme a nastrouháme na jemno, osolíme a lehce poprášíme škrobem.  Zasypeme hrubou moukou, přidáme vejce a zpracujeme těsto. Na pomoučeném stole vyválíme z těsta plát o šířce cca půl centimetru a sklenicí nebo tvořítkem vykrajujeme kolečka. Doprostřed každého kolečka dáme lžičku povidel, poté jej přeložíme napůl a kraje spojíme. Taštičky poté vaříme ve větším hrnci v osolené vodě cca 5-6 minut. Taštičky vyndáme sítkem, necháme okapat a vložíme do kastrůlku s teplým rozpuštěným máslem, zasypeme strouhankou a obalíme v ní. Přendáme na talíř a zasypeme moučkovým cukrem.

Zdroj: Recepty šéfkuchaře Václava Friče, restaurace Na Pekárce