Kde se origami vzalo?
Slovo origami se skládá ze dvou krátkých japonských slov – »oru«, které znamená skládat, a »kami«, které znamená papír. Ačkoli papír byl vynalezen v Číně, origami, jak jej všichni dnes známe, pochází právě z Japonska, odkud se v 9. století rozšířilo po celém světě.

Papírové skládanky se původně věšely k malým dárkům pro štěstí. V průběhu staletí se ale origami postupně vyvinulo ve formu umění.

Španělé mají papiroflexii
Ačkoli v Anglii, Americe nebo či u nás se vžil pojem origami, ve Španělsku se pro něj používá označení papiroflexia. Podle Španělů vzniklo skládání papíru v Evropě nezávisle na Japoncích. Poprvé se objevilo právě na Pyrenejském poloostrově okolo 12. století.

Nejen hezká skládačka
Origami představuje nejen potěšení pro oko, ale také rozvíjí u dětí nebo i starších lidí koordinaci mezi očima a rukama, rozvíjí matematické a geometrické znalosti a také prostorovou představivost. Skládání papíru má ale výborný vliv i na naše duševní zdraví, protože zahání stres, rozvíjí soustřední a dá se u něj relaxovat.

Origami nosí štěstí
„Na rozdíl od aktivit jako je hraní na hudební nástroj, malování či sportu, které vyžadují určitou dávku talentu, je skládání origami opravdu pro každého,“ říká nadšený tvůrce origami David Čížek, který papírovému umění propadl před třemi roky. Zaujaly ho především příběhy, které za složenými motivy stojí. „Je to zábavné, inspirující a odpočinkové,“ dodává zakladatel společnosti To složím!, který inicioval před rokem sbírku 1000 origami jeřábů pro Kubíka (11), kterému vzala rakovina obě ledviny. Podle staré japonské tradice se každému, kdo poskládá tisíc jeřábů, splní jedno přání každému. A sám na to být nemusí. Jeřáby skládali a posílali Kubíkovi, aby se uzdravil, lidé z celého Česka i ze světa. Chlapec jich dostal přes 15 tisíc a po dlouhém čekání na transplantaci našel vhodného dárce ledviny. Od letošního ledna Kubík chodí opět do školy.

Nemocnému Kubíkovi přinesli štěstí origami jeřábi.
Autor: slozimto.cz

Víte, že…

…skládání origami je jedním z testů kosmonautů v rámci japonského kosmického programu?

… technika origami je využita při skládání airbagů v automobilech?

…mezi nejznámější motiv patří origami jeřáb?

… největší papírový jeřáb z roku 2009 měl rozpětí křídel 81,94 metrů a skládalo jej 800 Japonců?

Každý den jiný model

Jihoafrický umělec Ross Symons začal na začátku minulého roku skládat papírového jeřába, posléze ale ztratil přehled, kolik složil origami, a tak si dal letos v lednu za úkol každý den po dobu jednoho roku složit nový kousek origami. Fotografie svých papírových děl pak sdílí na sociální síti Instagram.

Složte si žabku

S origami žabkou můžete zažít spoustu zábavy nejenom s dětmi, ale i třeba s kolegy v práci při pořádání turnaje, čí žabka doskočí dál. Umíte si ještě hrát?

 

Video návod – online: http://goo.gl/9826PC 

 

Foto toslozim.cz