Typickým dárcem, který myslí i na druhé, je žena ve středním věku. Nejvíc otevřenou ruku i srdce pak mají lidé v pondělí a v úterý, mezi 10 – 11 hodinou. Dobře dárce nejspíš naladí i dobrý oběd, takže další štědrou hodinkou je ta mezi 13 – 14 hodinou. Vyplývá to z údajů portálu Darujme.cz. Nejštědřejšími měsíci pak kromě tradičního prosince byl vloni i červen a listopad. Zatímco v listopadu Češi pomáhali Filipínám zničeným tajfunem, v červnu pak zůstaly peníze doma pro oblasti zasažené povodněmi.

Dva dny v roce ale hravě překonávají ostatní. Nejvíc darů přichází 23. prosince a o Silvestru.

Kromě esemesek ale volí Češi pro své dary i další metody. Platí jednorázově platebními kartami, přes aplikace v chytrých telefonech, pomocí QR kódů Smartbankingu nebo on-line platbami z elektronické peněženky PaySec. Celkem tak společně i s dárcovskými SMS (tak zvanými DMS) putovalo vloni neziskovkám pomocí mobilních nebo online plateb více než 43 milionů korun.

Kam nejčastěji míří peníze?

Mezi nejoblíbenější neziskové organizace, patří například:

* Člověk v tísni

* ADRA

* Greenpeace

* Dejme dětem šanci

* Světlo pro svět

* Sdružení SOS dětských vesniček

* Lékaři bez hranic

* Český červený kříž – Pomoc

* Srdcerváči

* Pomozte dětem

Jak bezpečně darovat peníze?

Chtěli byste přispět nějakou tou korunou, ale nevíte komu? Bojíte se, že vaše pracně vydřené peníze skončí na kontech podvodníků? Vybírat ze široké nabídky neziskovek můžete i pomocí několika specializovaných portálů. Hlavní výhodou je především to, že všechny neziskové organizace zveřejněné na těchto portálech procházejí přísnou prověrkou. Ta by měla být zárukou, že nenaletíte nepoctivcům, a že vaše peníze skončí přesně tam, kam je pošlete.

Dárcovské portály: Darujme.cz, Darujsprávně.cz a Modrýživot.cz

Pomáhejte s Bleskem!

Také deník Blesk společně s obecně prospěšnou společností Život dětem pomáhá nemocným dětem. Díky čenářům Blesku a dalším dárcům bylo na konto nadace vybráno takřka 131 milionů, které pomohly malým pacientům po celé republice.