Nejvíce dotazů se týkalo správného cvičení, aby odbourávalo efektivně tuky. „Zásadní je vždy příjem o trochu nižší než výdej, vyvážený příjem a správný výběr potravin a jejich následná kuchyňská úprava. Pohyb je samozřejmě nezbytností,“ říká Petr Havlíček. Ti, kteří e do cvičení chtějí vrhnout střemhlav, by měli navštívit nejdříve fyzioterapeuta, který zhodnotí jejich kondici a poradí správné dávkování pohybu.

Faldíky prostě máme

Ženy často trápí nejrůznější faldíky a to i přesto, moří tělo cvičením. „Každý z nás máme geneticky dáno, kam si naše tělo ukládá tuk a z těchto partií se poměrně špatně odbourává. Doporučil bych konzultaci s dobrým trenérem, nejlépe s fyzioterapeutickým vzděláním, a vymyslet správné cvičení,“ radí Havlíček.

Lidem, kteří se o hubnutí opravdu snaží, pomohou odborníci například i se sestavením vhodného jídelníčku. Ale pozor! Podle Petra Havlíčka nemá smysl věnovat se tzv. metabolickým typům. „Každý genetik Vám řekne, že odtestovaných je pouze pár potravin a nelze na těchto výsledcích stavět dietologii,“ varuje odborník. I ženy, které se snaží počít, by měly navštívit odborníky na životní styl. Strava je alfou a omegou našich životů a ovlivňuje mnohé...

Vynechat cukry a mléko?

Mnozí z nás si myslí, že když vynechají sacharidy a cukry, kila půjdou dolů sama. To je ale omyl! „Tento způsob stravování považuji nejen za pomýlený, ale i za zdravotně rizikový. Náš energetický příjem by měl být tvořen z 50% právě sacharidy. Ale přirozenými, kvalitními, s dostatkem vlákniny. A v přiměřených porcích několikrát denně,“ upřesňuje Havlíček.

Podobně je na »černé listině« u mnohých z nás máslo nebo mléko. Podle garanta iniciativy Vím, co jím a piju, konzumaci mléka nic nebrání. Patřilo do našeho jídelníčku odjakživa a je zdrojem bílkovin. Musí být ale správně zpracováno. „Moje doporučení zní, klidně používejte máslo i margarín.“

Celý chat s Petrem Havlíčkem čtěte ZDE