Dvouletou Sendy přinesli »množitelé«, co nechali nakrýt svojí rotvajlerku s němekcým ovčákem a nevěděli co s neudaným štěnětem. „Donesli nám jí bez socializace čůrající strachy. Sendy se od začátku bála, denně jsme s ní cvičili, ale bylo to těžké. Bohužel Sendy má vrozenou deprivaci je plachá, hysterická, přecitlivělá,“ říká předsedkyně občanského sdružení Toulavé tlapky Dana Komová.

Sendy se všeho hrozně bála, dotyků, hluku. To je totiž velmi častý problém u kříženců rotvajlerů, kteří jsou velmi citliví a při špatné socializaci a špatném zacházení dochází k různým povahovým poruchám často přetrvávajícím do dospělosti.

Sendy
Autor: Toulavé tlapky

Až teprve když dospěla, začalo se to měnit, pomohla kastrace. „Ze Sendy se stala dobrá hlídačka. Bere mě jako k svojí paničku a je moc hodná. Podřízená, ráda se mazlí. Na nového pána si musí nejprve zvyknout, ale přilne k němu,“ říká Komová.

Podle ní by potřbovala mít v novém domově nejlépe kotec, oddělenou zahradu nebo nějaký pokoj, kde bude sama a zvykne si několik týdnů, že jí pán nosí krmení a jedná s ní po dobrém. Může být i s dalším psem, ale jedině s větším než je ona, aby z něho měla respekt. Nevyžaduje dlouhé procházky ani výlety, je raději doma na zahradě, vhodná na vesnici nebo pro někoho, kdo je přes den v práci a nemůže se pejskovi až tak moc věnovat. Ráda si hraje s hračkami, kouše žvýkací kosti apod. Je kastrovaná, očkovaná, čipovaná a zdravá.

 ROMEO 7,5 roku

Romeo
Autor: Toulavé tlapky
Romeo je pinč, který se do útulku dostal kvůli velmi špatné situaci původní majitelky. Romeo je moc hodný, umí chodit na vodítku, byl zvyklý žít v bytě v rodině jako rozmazlovaný postelový pejsek. Bohužel má kožní problémy, částečně odřené od dlouhodobého nošení kšírů, a zřejmě i nějakou alergii nebo dědičnou vadu kůže. Sice ho nic nesvědí a nedrbe se, ale má na sobě holá místa, velmi řídkou srst a ještě k tomu má nadváhu. Jinak je aktivní, zdravý, veselý. Na páníčky byl fixovaný, proto teď teskní a nechce být sám. „Velmi naléhavě hledáme někoho, kdo by se ho ujal! Je třeba zajistit mu lásku, péči a stabilní domov, případně začít řešit kožní problémy,“ říká Komová.

NYŠKA 2 roky

Nyška
Autor: Toulavé tlapky
Nádherná kříženka střední velikosti cca 20 kg. Je v útulku už rok, celou dobu byla velmi bázlivá, utíkala. Nyní se ale změnila, pracovníky útulku vesele vítá, mazlí se, chodí za nimi. Ještě je vyděšená z nového prostředí, umí však už chodit na vodítku, je moc chytrá. Zvyklá na pejsky. Vhodná pro někoho, kdo má čas, trpělivost a ideálně nějakého hodného psa jako kámoše.

FÍGL 1 rok

Fígl
Autor: Toulavé tlapky
Fígl je krásný malý kříženec, zvyklý na pejsky, k cizím lidem je trochu opatrný, pracovníky útulku už ale vítá a strašně se mazlí, byl zvyklý jen na své majitele na zahrádce, nikdy nebyl ve městě ani na vodítku, vše se musí teprve naučit. Do trpělivých rukou. Pejsek je kastrovaný, očkovaný, odčervený, čipovaný. Adopční příspěvek pro předání.

SIMACO 1,5 roku

Simaco
Autor: Toulavé tlapky
Simáček je nádherný šedovlký kříženec velš korgiho, maličký asi 8 kg, velké uši, kratší nožičky. „Je to strašný mazel a vítací pes. Akorát nebyl nikdy zvyklý na cizí prostředí, takže se ze začátku trochu bojí. V životě nechodil na vodítku, což jsme ho u nás už naučili, i když se v některých situacích ještě lekne a cuká, ale vše je jenom otázka času a trpělivosti," upozorňuje Komová. Je vhodnější k baráčku, ale u trpělivých lidí může být i v bytě, zvyklý na pejsky, na kočky, nebo i jako jedináček, je vhodný k dětem. Pejsek je kastrovaný, očkovaný, odčervený a čipovaný.

Více o sdružení se dozvíte ZDE

Fotogalerie
6 fotografií