Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Drtí vás rýma a nachlazení? 4 zázračné rady našich babiček na uzdravení

/
  • Každou nemoc musíte vyležet.
    19. února 2018 ● 12:12

    Oči pálí, plný nos a největším kamarádem je vám kapesník? Nejvyšší čas dát rýmě sbohem. Poradíme, osvědčené babské rady.

  • 1.

    Křen pěkně protáhne


    Účinky křenu jsou nesporné. Už jen při strouhání si pěkně zabulíte a spustí se vám rýma. Jen pozor, abyste si omylem nesáhli do oka! Když už máte nastrouháno, smíchejte křen se dvěma lžičkami medu a užívejte třikrát denně. Křen má totiž antibakteriální a antivirové účinky. Obsahuje vitamín C, několik »béček«, E a A a také obrovské množství minerálů.

    ...
    Autor: istock.com

  • 2.

    Cibule a česnek vás postaví na nohy

    Česnek velebili naši předkové už v dávných staletých. Dnešní mluvou bychom řekli, že jde o přírodní antibiotikum se silnými antibakteriálními, protiplísňovými a antivirovými účinky. Cibule mu v tomto zdatně »dýchá na záda«. Takže když si připravíte česnekovo-cibulovou bombou, účinek je jasný. Je to přitom jednoduché. Cibuli pokrájejte, česnek rozmačkejte a nechte si to vonět u postele. I když budete asi muset sdílet ložnici o samotě… Česnek můžete také chroupat, nebo si ho nakrájet na chléb s máslem a lehce posolit. Z cibule se dá také udělat účinný lék  - stačí ji pokrájet, smíchat také s medem a užívat.

    ...
    Autor: iStock

  • 3.

    Vývar není jen na bolavou duši

    Pořádný silný hovězí nebo kuřecí vývar udělá zázraky. Musíte si ale dát tu práci a uvařit jej ze surovin, nikoliv jen umíchat z kostky bujónu. Vývar má navíc dvojí účinek – léčí při samotném vaření (4ím déle ho dokážete vdechovat, tím lépe), tak i poté, co si jej nalijete do talíře a po lžících konzumujete.

    ...
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Medvědí mléko

    Pokud užíváte léky, tak je rozhodně nekombinujte s alkoholem! Pokud ale zatím máte bezlékovou terapii, můžete zkusit medvědí mléko. Zhruba čtvrt litru mléka ohřejte, nalejte do něj panák rumu a oslaďte medem. Podobně si můžete udělat i svařák ze slivovice. Vězte, že v tomto případě není důležitý alkohol, ale účinek, který má pro zahřátí těla. Takže méně je spíše více a k alkoholu sáhněte pouze na začátku nachlazení.

    Na léčbu nachlazení je nejlepší čaj s citrónem a klid na lůžku.
    Autor: Shutterstock.com

Dnešní horoskopy