Problém s blechami je všudypřítomný a trvalý. V poslední době dokonce pozorujeme nárůst bleší populace v mnoha domácnostech. Podle MVDr. Vlastimil Pospíšila z Veterinární kliniky Vyškov mohou být důvodem ideální podmínky pro překonání zimy ve vyhřátých domovech, kde mazlíčky chováme stále více, rostoucí obliba koček „atletek“ mezi majiteli a možná i tolik zmiňované globální oteplování, které má prostě za následek teplejší zimy.

Pro ochranu před blechami je tedy potřeba volit  razantní a dlouhodobou prevenci, protože při masivním zablešení je desinsekce problém. Hlavní hrozbou jsou tvývojová stádia, která ještě nejsoou zjistitelná, z těch se postupně líhnou další blechy, které pak opětovně napadají psa nebo kočku.

Kočka a pes
Autor: scom, archiv
 

K dispozici jsou například obojky, které ale nejsou ideální volbou pro ošetření zvířat v domácnosti, nebo spot on přípravky. U nich je potřeba vybírat pečlivě na základě vlastní zkušenosti nebo doporučení veterinárního lékaře, protože u některých může podle doktora Pospíšila efekt diskutabilní.

Stále oblíbenější a prověřenou formou jsou tablety s dlouhodobou účinností proti blechám i klíšťatům (pro psy) a speciální spot-ony pro kočky (na principu stejné účinné molekuly).

Zvíře je tak chráněno před blechami několik měsíců, čímž zaručíte přerušení vývojového cyklu blech a ve vaší domácnosti tak bude šance, že se z vajíček, vylíhnou blechy nové, minimalizována. Tato tableta totiž dospělé blechy jen nelikviduje, ale okamžitě zabrání nakladení vajíček těmito blechami.