Jako u všeho i zde platí, že prevence je základ. Pro klouby je velmi důležité správné držení těla, a to nejen při sezení, ale také při stání a chůzi, nesvědčí jim dlouhodobé stání ani sezení. A potřebují pohyb. Přiměřená tělesná aktivita je pro zdraví jedna z nejlepších možností využití volného času. Vždy je však třeba vybírat aktivitu podle individuálních potřeb a momentálních schopností.

Ideální doping

Díky pohybu jsou klouby lépe vyživovány, kloubní vaziva jsou zpevněná a dochází k posílení svalů, které kloub obklopují a chrání ho proti tlaku a nárazům. Sportování pomáhá zachovat bezproblémový pohyb, a navíc přispívá k udržování přiměřené tělesné hmotnosti. Pravidelný pohyb je doporučován i těm, kteří již bolestmi kloubů trpí.

Autor: Shutterstock

Co jíte?

Přiměřenou pohybovou aktivitu je dobré doplňovat vyváženou stravou. Je ale třeba mít na paměti, že s přibývajícím věkem se přirozená schopnost vstřebávání řady látek z potravy snižuje. Navíc většina seniorů užívá léky, které také mohou metabolismus ovlivňovat. Proto pokud trpíte nějakým dlouhodobým onemocněním a užíváte pravidelně léky, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem, jak nejlépe pečovat o svůj celkový zdravotní stav. Terapie kloubů je vždy dlouhodobá a v závislosti může trvat mnoho let, proto je velmi důležitá spolupráce pacienta a jeho motivace k léčbě.

S přibývajícími léty

Osteoartróza je kloubní onemocnění, u kterého dochází k porušení chrupavky a jejímu postupnému úbytku. Často bývá spojována s ochabováním svalů v okolí kloubů. Osteoartróze se nelze zcela vyhnout. Po sedmdesátém roce života postihne v podstatě každého. Příčina vzniku zatím není známa. K rizikovým faktorům patří obezita, poranění kloubu, opakované přetěžování kloubu či výskyt v rodině.

Jak se osteoartróza projevuje? Degenerativní změny vedou k bolesti a ztuhlosti kloubů, v pokročilejších stádiích ke vzniku deformit a omezení hybnosti. Jak nemoc postupuje, klouby bolí při stále menší aktivitě. Osteoartróza může postihnout téměř každý kloub, nejčastější je však u kolene. Nemocní s osteoartrózou představují až 75 % všech nemocných s potížemi pohybového aparátu.

Věděli jste, že...

Povrch kloubních hlavic je krytý chrupavkou, která zajišťuje bezbolestnost pohybu. Schopnosti její regenerace se však s věkem snižuje. Začněte se o zdraví svých kloubů starat včas. Volný čas by měl být, alespoň z části, zaměřen na fyzickou aktivitu přiměřenou věku a zdravotnímu stavu. Ta je zcela zásadní.