Bylinky „ordinovaly“ naše babičky i jejich praprapra… úspěšně právě i při potížích pohybového aparátu. Jejich účinky rozhodně neztratily na vážnosti, dnes jsou základem nejrůznějších masážních prostředků, které používají jak vrcholoví sportovci, tak fyzicky méně vytížení lidé při drobných potížích, po úrazech, ale i při relaxaci.

PEČLIVĚ NAMÍCHÁNO

Masážních prostředků je na trhu celá řada. Jejich základem jsou pečlivé namíchané poměry rostlinných silic, které dokážou působit na konkrétní potíže – bolestivé klouby a svaly, záněty, unavenou mysl, povzbuzení před sportovním výkonem, prohřátí atd.

V OLEJI I ALKOHOLU

Asi nejznámějším masážním prostředkem je olej, který se používá jak při běžných či relaxačních masážích, tak i při profesionální péči o sportovce apod. Při celkové masáži se uplatňují také masážní emulze, prostředky složené ze tří složek: vody, oleje a emulgátoru. K tomu se přidávají ještě dezinfekční a konzervační složky. Další prostředky mají skvělé účinky především při lokální aplikaci. Patří sem masážní krémy, masti, gely a přípravky na lihovém základě. Ideální jsou při masážích bolestivých partií, zejména při postižení kloubů, svalů, šlach. Pomáhají uvolňovat svaly, prohřívají postižené partie, příznivě působí na cévní systém, snižují otoky atd. Výhodou je rychlý účinek a snadná vstřebatelnost.

POMOC Z PŘÍRODY

Menthol – působí lokálně antisepticky, má místní znecitlivující účinky, tlumí bolest, chladí a způsobuje místní prokrvení. Přináší úlevu u zánětlivých, akutních i chronických onemocněních kloubů a měkkých tkání.
Eukalyptová silice – její hřejivý účinek zmírňuje svalové a revmatické bolesti, má antiseptické účinky, prokrvuje kůži a podporuje procesy hojení.
Kafr – při masáži pozitivně působí na revmatická onemocnění a únavu svalů. Ve studeném obkladu účinkuje na otoky, podlitiny a podvrtnutí.
Kaštanová silice – působí protizánětlivě, tlumí a odstraňuje otoky, napomáhá prokrvení končetin.
Levandulová silice – pomáhá při revmatu, po úrazech, při vykloubeninách, natažených svalech, bolestech a zánětech nervů.
Hřebíčková silice – má dezinfekční, antimikrobiální a místně znecitlivující účinky, tlumí svalové a revmatické bolesti. Navozuje osvěžení, zmírnění bolestí a potíží po fyzické námaze, sportovních výkonech, při pohmožděninách a degenerativních změnách kloubů.