Co všechno umí?

* Posiluje imunitní systém.

* Má příznivý vliv na srdce a kardiovaskulární systém.

* Její barviva zpevňují stěnu vlásečnic a brání kornatění tepen.

* Obsahuje vitaminy C a E a minerální látky jako draslík, hořčík, železo, jod, mangan a zinek.

* Snižuje krevní tlak.

* Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům.

* Doporučuje se jako prevence proti rakovině.

* Obsahuje kyselinu listovou, která je důležitá v těhotenství a chrání srdce.

Syrová je nejlepší

Samozřejmě nejlepší je jíst červenou řepu syrovou, protože obsahuje více zdraví prospěšných látek než po tepelné úpravě. Syrovou řepu můžete přidávat do nejrůznějších zeleninových salátů. Nejlépe v kombinaci s ledovým salátem, ořechy, jablkem a kozím sýrem.

Pomazánka

Neoloupanou červenou řepu uvařte v osolené vodě a po vychladnutí ji oloupejte a nastrouhejte najemno. Smíchejte s tvarohem a nadrobno nakrájenou cibulí. Dochuťte octem, řepkovým olejem, nastrouhaným křenem, špetkou soli a pepřem.

Řepačka

Červenou řepu oloupejte a nakrájejte na malé tenké plátky, stejně tak i mrkev. Cibuli nakrájejte na tenké klínky a oloupanou bramboru na kostičky. Cibuli orestujte na oleji, až zesklovatí, přidejte řepu a znovu restujte. Pak přimíchejte rajský protlak, zalijte zeleninovým vývarem a vařte, dokud není řepa poloměkká. Přidejte mrkev a bramboru a vařte doměkka. Nakonec polévku dochuťte octem, pepřem a solí.

Boršč

Řepu uvařte ve slupce, nechte vychladnout a nakrájejte ji na kostky. Pak zprudka na pánvi osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a nakrájené hovězí maso. Přidejte koření na vývar a duste. Až bude maso poloměkké, přidejte k němu opraženou kořenovou zeleninu, syrové brambory a uvařenou řepu. Na závěr ještě přidejte zelí a kopr. Hotový boršč podávejte se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.