Pohyb! Bez něj se prostě neobejdete!

Trápí vás svědomí a myslíte jen na to, kolik cukrovinek jste snědli? Pokud chcete zahnat chmurné myšlenky, začněte cvičit! A nemusíte hned mučit své tělo v posilovně. Vezměte svoji rodinu na dlouhou procházku, nebo si užijte oblíbené zimní sporty, ke kterým patří zejména lyžování a snowboarding. Pokud máte hory tak trochu z ruky, zkuste zapátrat, zda se v blízkosti vašeho okolí nevyskytuje zimní stadion. Pak stačí jen nasadit brusle a hurá na led! Uvidíte, že se budete cítit jako znovuzrození!

Milujete mlsání u televize?

Jestliže máte neustálé nutkání něco zobat, klidně si to dopřejte! Vždyť o svátcích by se člověk neměl omezovat. Zkuste ale cukroví vyměnit za sušené a čerstvé ovoce, ořechy a za kvalitní hořkou čokoládu. Nechcete-li se cukroví vzdát, používejte místo máslových krémů zejména krémy pudinkové a tvarohové! Jste fanoušky lineckého cukroví? Zapátrejte po kvalitní marmeládě, která se sladí sirupem z agáve.

Už jste vyzkoušeli upéct sušenky z ovesných vloček?
Autor: Shutterstock.com

Jak zabránit přejídání?

Největším lákadlem jsou pak typicky sváteční jídla, jako kapr, bramborový salát nebo pečená husa s knedlíkem. Víte, že když si před jídlem dopřejete sklenici vody, bude mít vaše tělo nejen dostatek tekutin, ale také toho sníte o něco méně? Voda totiž žaludek zaplní a vy pak nebudete mít tak velký pocit hladu. Dodržujte tedy pravidelný pitný režim! Ne nadarmo se říká: Hlad je převlečená žízeň.

Nabízíme vám recept na lehký bramborový salát!

Ingredience:

2 kg brambor

3 mrkve

1 celer

7 kyselých okurek

1 plechovka sterilovaného hrášku

2 cibule

2 sojanézy, popř. tofunézy

Plnotučná hořčice, sůl, pepř, lák z okurek

  1. Dejte vařit brambory do osolené vody. Mezitím si v dalším hrnci povařte kořenovou zeleninu.
  2. Vychladlou zeleninu spolu s cibulí a okurkami pokrájejte na malé kousky, brambory oloupejte a nakrájejte na malé kousky.
  3. Vše pak dejte do mísy, přidejte hrášek, sojanézu, hořčici, lák a koření. Poté pomalu promíchejte (nejlépe rukama)
  4. Pokud chcete, aby byl váš salát opravdu vynikající, nechte ho cca 24 odležet, ať se všechny chutě spojí.

Znáte tradiční vídeňský bramborový salát?
Autor: Shutterstock

O Vánocích byste se měli cítit především příjemně. Pokud tedy toužíte po cukroví a chlebíčkách, nemusíte si je zakazovat! Vánoce jsou jednou v roce, a proto byste si je měli užít se vším všudy!

Tipy na vánoční dárky naleznete ZDE!