Už máte v ruce novou výplatní pásku? A jak vypadá právě váš nejmilovanější i nejproklínanější řádek - čistý příjem? Jak se daňová reforma, která všem od ledna měří stejným metrem, tedy patnáctiprocentní daní, podepsala právě na vašich penězích? Zatímco někdo už má svou lednovou výplatnici v ruce, řada zaměstnanců ji dostane dnes nebo v příštích několika dnech. Blesku se podařilo získat jednu z prvních letošních výplatníc a přináší podrobný návod, jak se v ní vyznat. Co když na výplatnici chybí superhrubá mzda? Hrůza! Nemám na výplatnici superhrubou mzdu. Co s tím mám dělat? Většina lidí hned potom, co se přesvědčí, jaká částka jim přistála na účtu, začne hledat dlouho dopředu avizovanou kolonku superhrubá mzda. V některých případech ale marně. Řada firem totiž zůstala u starého pojmu 'Daňový základ' nebo 'Základ daně'. Nejde ale o chybu. Žádný předpis nenařizuje používání termínu superhrubá mzda. Jen cifra musí samozřejmě 'sedět', tedy výplata musí být spočítaná podle nové daně z příjmu. Novinka? Mate lidi! Některé firmy tak nevidí důvod, proč novou kolonku zavádět. "Na výplatní pásce máme základ daně. Všem zaměstnancům jsme vysvětlili, že je to to samé co pojem superhrubá mzda, který znají z médií," řekl Matěj Matolín z automobilky TPCA. Stejný názor má i ČEZ. "Jdeme nejjednodušší cestou, na výplatních páskách ponecháváme univerzální výraz zdanitelná mzda. Naši zaměstnanci jsou na tento pojem zvyklí z minulosti, jen obsah položky je od ledna jiný," vysvětluje mluvčí ČEZ Eva Nováková. "Na výplatní pásce Českých drah se termín superhrubá mzda nevyskytuje," říká Markéta Krausová z tiskového oddělení. Je to podle ní proto, že se jedná o slangový výraz. Vsadili na nové výplatní pásky Další firmy vsadily na novou terminologii. "Termín superhrubá mzda používáme proto, že byl prezentován v médiích, a tudíž se zaměstnanci lépe v nové výplatní pásce orientují," vysvětlil důvody Milan Hoferik, ředitel firmy Santé-zdravotní obuv. Cestou 'supervýplat' půjde i Česká pošta. Seznámení se superhrubou mzdou za pár dní čeká jejích více než 37 tisíc zaměstnanců. "Měníme celý systém a budeme používat termín superhrubá mzda," potvrdila mluvčí České pošty Dita Václavíková. Hojně avizovaný termín na svých výplatnicích uvidí i tisíce zaměstnanců Alberta, Hypernovy i Budějovického Budvaru. Společnost LMC, která provozuje portál www.prace.cz zase daňovou novinku lidem podrobně vysvětluje. "Zaměstnance informujeme o změnách v komunikační kampani. Vysvětlujeme jim jen změny, které se jich týkají, abychom je nemátli - např. info o superhrubé mzdě, o daňovém zatížení. Jak to bude s rovnou daní, jaké jsou dopady společného zdanění manželů, dopady s využíváním služebního auta a podobně," uvedla Jana Skalová ze společnosti LMC.


Spočítejte si svou mzdu Chcete si sami spočítat, kolik peněz by se vám mělo objevit na výplatní pásce? Letos to pro vás bude díky jednotné dani daleko jednodušší. Blesk přináší stručný návod, jak postupovat. * Základem daně je takzvaná superhrubá mzda. Tu dostanete, když svůj hrubý příjem vynásobíte 1,35krát. * Toto číslo vynásobte sazbou daně, která je od Nového roku stejná, 15 procent (násobte 0,15krát). Dostanete základní výšku daně. * Než od hrubé mzdy daň odečtete, vynásobte ji 0,125. Dostanete částku, kterou musíte vy sami zaplatit na sociální a zdravotní pojištění. * Nyní od hrubé mzdy odečtěte z ní vypočtenou daň a zaplacené pojištění. * K výsledku přičtěte všechny vaše slevy na dani. Dostanete čistou mzdu. (zdroj: www.mesec.cz) Výpočty si můžete sami udělat například na: www.mesec.cz, www.finance.cz, www.penize.cz.
Blesk přináší konkrétní pásku učitele s jedním dítětem, jehož manželka pracuje. Kolonky na ní vysvětluje šéfredaktor finančního serveru www.mesec. cz Dalibor Chvátal. (mil) 1. 147,98 Hodinový průměr za náhrady za dovolenou a svátky. Za jeden den dovolené dostane 1184 Kč, podobně za odpracovaný státní svátek. 147,98 x 8 = 1184 Kč. 2. ND Denní vyměřovací základ, z něhož se vypočítá nemocenské pojištění. Pokud by byl nemocný 14 dnů, dostane 3564 Kč a přijde o podstatnou část mzdy. Za měsíc nemoci dostane 8748 Kč a žádný plat. Pro výpočet DNP se bere v úvahu 12 měsíců předcházejících měsíci, kdy čerpal nemocenskou. 3. Základní mzda Dohodnutá hrubá mzda dle pracovní smlouvy. 4. Osobní příplatek Nepovinné odměny. 5. Zdanitelný příjem Součet základní mzdy a osobního příplatku, tj. 17009+1000=18009. 6. Vyměřovací základ SP Částka, ze které se počítá sociální pojištění placené zaměstnancem. 7. SP Sociální pojištění. Organizace za něj zaplatila 4682 Kč a z platu strhla 1441 Kč. 8. ZP Zdravotní pojištění. Organizace za něj zaplatila 1621 Kč a z platu zaměstnance strhla 811 Kč. 9. Daňový základ Tak zvaná superhrubá mzda. Jde o součet zdanitelého příjmu 18 009 Kč plus sociálního a zdravotního pojištění, které zaplatila organizace - 6303 Kč. Celkem tedy 24 312 Kč. 10. Sleva na dani Zákonné slevy, na které má zaměstnanec nárok. Na sebe si může odečíst ročně 24 840, tj. 2070 Kč měsíčně. 11. Sl/bonus Daňové zvýhodnění na děti. V tomto případě sleva za jedno dítě 10 680 Kč ročně = 890 Kč měsíčně. Daňové zvýhodnění se odečte od daně, kterou by jinak musel zaměstnanec zaplatit. 12. Daň Skutečná záloha na daň, kterou zaplatí. Bez dítěte = slevy za něj by na daních zaplatil 1590 Kč. 13. Čistá mzda Reálný plat, který dorazí na účet v bance.