Skandál! Do přímého přenosu České televize se včera bez problémů nabourala umělecká skupina Ztohoven. Stačilo vylézt na střechu a napojit se s počítačem na vysílací kabel. Na obrazovce se v reálném čase objevil atomový hřib. Podle televize se zas až tak moc nestalo. Co uvidíme příště, pane generální Jiří Janečku?


Napadli vysílání v přímém přenosu! Skandál! Do pořadu veřejnoprávní České televize se včera nabourali hackeři. Při ranním vysílání programu Panorama na ČT2, který ukazuje záběry krajiny a měst, se při zastávce v obci Černý Důl v Krkonoších na obrazovce zablesklo a pak se objevil atomový hřib. Nakonec vše pokrylo zrnění. Desetitisíce lidí byly v šoku. ČT je ale klidná. "Nebylo narušeno vysílání z Kavčích hor," řekl Blesku mluvčí televize Martin Krafl . Členové 'adrenalinové umělecké skupiny' Ztohoven včera bez problémů vnikli do zabezpečeného objektu, v reálném čase se napojili do systému a pustili do něj vlastní signál. Šokovaní diváci pak mohli v přímém přenosu sledovat atomový výbuch v Jeseníkách. Jak je to možné? "Odpojili externí kameru a přes připojený notebook pustili svůj záznam," řekl překvapivě klidný Krafl. Televize podle něj zahájila proti umělcům právní kroky. "Podali jsme trestní oznámení pro šíření poplašné zprávy," poznamenal. Technici pak prý kamery lépe zabezpečí. Skandálem se bude zabývat i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Že došlo na ČT k pirátskému vysílání mnozí z nich včera v poledne ještě neměli ani tušení. "To myslíte vážně?" ptal se Blesku šéf rady Václav Žák, když jsme mu sdělili, že byl nabourán přímý přenos. "Je to porušení telekomunikačních práv. České televize se na to určitě zeptáme," řekl pak Žák. Útok videopirátů rozzuřil zástupce středisek v Jeseníkách Josefa Figuru, které za vysílání pořadu Panorama platí. "Je to nehoráznost. Policie by to měla vyšetřit a dát jim to k úhradě," běsnil Figura. Za odvysílání záběrů ze svého střediska platí ročně televizi 600 tisíc korun. Jedno vysílání pak přijde na tři a půl tisíce.
"Umělci" útočili i na Pražském hradě Ztohoven na sebe upozornili v roce 2003, a to hned dvakrát, zakrytím neonového Srdce Jiřího Davida na Pražském hradě do podoby otazníku a překrytím 750 citylightů v metru svým logem. Po akci nazvané Znásilněný podvědomí se konala v prostoru stanice metra Dejvická vernisáž většinou aktivistických plakátů členů skupiny a jejich příznivců. Na jednom z nich se objevil i monoskop, ale to ještě nikdo netušil, že dalším cílem bude nabourání se do přímého přenosu veřejnoprávní televize. Skupina Ztohoven, která je zaměřená na 'adrenalinové umění', se snaží zachovat anonymitu; počet členů, mezi nimiž jsou streetartisté i studenti vysokých uměleckých škol, se mění. Zůstává jen jádro. Míra Sláva, Oto Horší, Petr Olejka, Roman Týc, Zdeněk Dostál - to jsou přezdívky jen některých z nich. Ale ani oni nemusí být nutně u všeho. Projekty jsou kolektivním dílem po konceptuální i realizační stránce. Na 'Výbuchu v Krkonoších' pracovalo deset lidí. Připravovali se na něj od roku 2003. Právě tehdy proběhly lokální průzkumy.