Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Výtvarník Týc: Nejprve panáčci na semaforech, pak napadení strážníka

Výtvarník Roman Týc proslul výměnami sklíček na pražských semaforech. Odmítl však zaplatit pokutu za poškozování cizího majetku a nyní se navíc prošetřuje jeho napadení úřední osoby
Výtvarník Roman Týc proslul výměnami sklíček na pražských semaforech. Odmítl však zaplatit pokutu za poškozování cizího majetku a nyní se navíc prošetřuje jeho napadení úřední osoby  (Autor: Profimedia.cz, Youtube.com)
Autor: simao, ČTK - 
23. února 2012
14:36

Výtvarník David Hons, skrývající se pod pseudonymem Roman Týc, míří do vězení. Proslul tím, že v roce 2007 měnil panáčky na pražských semaforech. Za poškozování cizí věci mu byl vyměřen peněžitý trest. Když jej odmítl zaplatit, měl nastoupit do vězení. Nyní mu však hrozí až čtyři roky za další průšvih - údajné napadení strážníka.

Pro někoho pouliční umění a zábava, pro jiného trestný čin. Kvůli sabotážím na pražských semaforech, kdy se červení a zelení panáčci měnili pod rukama Romana Týce třeba v čůrající opilce, sebevrahy, ale i maminky s dětmi, byl autor tohoto žertu dohnán před soud. A úřady rozhodly o jeho potrestání za poškozování cizí věci.

Odmítl zaplatit pokutu za semafory

Nejdřív se však muselo vypátrat, kdo se vůbec pod pseudonymem Roman Týc skrývá. Předvolaný David Brudňák to nebyl, i když nepopíral silnou vazbu na Týce. Nakonec vyšlo najevo, že jde o jeho kolegu, Davida Honse.

Zakladatel umělecké skupiny Ztohoven, známé například tím, že se nabourala do vysílání České televize a do přímého přenosu pustila záběry jaderného výbuchu, toho má sám na svědomí víc. Třeba hru na shazování čepic hlídkujícím policistům.

Do konfliktu se zákonem se však dostal opakovaně. Za kauzu semafory měl zaplatit pokutu ve výši 65 tisíc, což však odmítl udělat, a tak mu soud vyměřil měsíční vězení.

Napadl Týc strážníka? Hrozí mu až čtyři roky

To se však nyní může pořádně protáhnout. Umělci totiž hrozí 4 roky, neboť se prošetřuje jeho údajné fyzické napadení úřední osoby, o kterém informoval iDnes.cz. V pankrácké věznici se měl sice hlásit v pátek, policie ho však ve středu večer zadržela právě kvůli napadení strážníka.

Na stranu Týce se však staví některé iniciativy, které dokonce vyzývají Václava Klause, aby zvážil udělení další prezidentské milosti. Jak dlouho si nakonec recesista Týc posedí za mřížemi?

choura ( 24. února 2012 12:43 )

Když se vypálí v červeném světle pro chodce žárovka, tak semafory fungují dále, což jsem několikrát zažil a je to velmi nebezpečné. Teprve při vypálení žárovky ve světlech pro vozidla, dojde k blikání žlutých světel. Tedy výměnou uvedených skel nedošlo k žádnému ohrožení chodců. Vyměřený trest mi proto připadá neadekvátní. 

gevi ( 23. února 2012 17:31 )

Vrcholem Týcova umění jsou zprzění panáčci na semaforu. Když vidím název jejich skupiny Ztohoven, polévá mě trapnost, když si pomyslím, že tito "umělci" si myslí jaký se jim podařil bezvadný fór. Paní provokovala a on je výtržník.

matyldamatylda ( 23. února 2012 15:19 )

Je to skandální, jak si někteří lidé myslí, že si můžou dovolit cokoliv.

Zobrazit celou diskusi