Jako kočka a pes v jedné domácnosti. I tak lze připodobnit české poslance Vladimíra Železného a Libora Roučka v Evropském parlamentu. Přestože oba mají shodně hájit zájmy naší republiky, jejich názory jsou zcela odlišné. A to nejen na euroústavu, ale také na život v Bruselu, kde je Blesk vyzpovídal...


Vladimír Železný Četl jste euroústavu? "Ano. Doporučil bych to každému. Prokouše se prvními stránkami a tím končí." Vy jste hlasoval proti jejímu přijetí. Proč? "Protože to je opravdu mimořádná ptákovina, naprosto nedokonalý dokument. Ústava má být pětistránkový jednoduchý dokument, kde se dočtete, jaká máte základní práva." Potěšilo vás, že většina z českých europoslanců byla proti? "Bylo to zcela mimořádné vystoupení naší delegace. Akorát pan kolega Rouček se zachoval zcela po komunisticku a prohlásil, že je to ostuda ČR." Co se stane, když euroústavu nepřijmeme? "Nic. O právo hlasovat nepřijdeme, a aby si někdo řekl, my tu jednu zemi osolíme, to nejde." Jak to, že je o vás na rozdíl od ostatních slyšet? "Pracuji, jsem tady..." Co děláte pro Čechy? "Jakmile schválíme nějakou preferenční oblast, zvednu telefon nebo dojedu a těch, kterých se to může týkat, tak ty upozorním." Domlouváte se s ostatními Čechy? "Ne." Už jste se udobřil s Janou Bobošíkovou? "Kdysi jsme se zdravili. Teď si ale nevybavuji, jaký je momentální status..." Kde tady bydlíte? "Po hotelech. Byteček hledám. Není to ale levná záležitost. Slušný normální byteček vás stojí poslanecký plat. Český poslanec má asi 65 tisíc, což je čistého nějakých 36 tisíc korun. Za to tady nemůžete žít." Jak se vám tady líbí? "Brusel je špinavé, neudržované, protivné, zapšklé, pesimistické město. V Bruselu 58 % lidí polyká antidepresiva." Vy také berete antidepresiva? "Ne, ne, já je nepotřebuji. Mně stačí dobré víno."
Libor Rouček Četl jste euroústavu? "Četl, dlouho. Text je složitý, to je bez debat, ale je tam zase řada kompromisů. Také je otázkou, když si vemete českou ústavu, zda také není složitá." Hlasoval jste pro její přijetí. Proč? "Je to důležitý dokument. Například proto, že budou dodržována základní lidská práva." Co jste říkal na to, že většina z českých europoslanců hlasovala proti jejímu přijetí? "Když máte nejhorší skóre, tak si myslím, že to pro nás je ostuda. A pan Železný ten den uvažoval zcela po komunisticku. I v tom svém projevu říkal, že toto naposledy viděl v dobách komunismu. Na rozdíl od tehdejších dob tady ale není nic nařizováno." Co se stane, když euroústavu nepřijmeme? "Zřejmě bychom zůstali na periférii. Zda bychom přišli o dotace nebo peníze, to nevím, protože není jasná představa, co by bylo, pokud nebude ústava přijata." Jak to, že o vás v porovnání s Vladimírem Železným není doma slyšet? "To jsou výmysly pana Železného. Na internetu si může každý zkontrolovat, kdo a jak tady pracuje." Co děláte pro Čechy? "Když jsem doma, tak objíždím ČR a bavím se s lidmi. Také za mnou samozřejmě chodí." Domlouváte se s našimi poslanci? "Asi bychom se sešli, kdyby šlo vyloženě o zájmy ČR. Zatím se tak ale nestalo. Možná by to byl ale problém. Železný s Bobošíkovou spolu nemluví. Kvůli nim bychom se asi museli sejít nadvakrát." Kde tady bydlíte? "Na hotelu. Je to výhodnější. Mám snídani, nemusím se o nic starat. Jinak je jedno, jak bydlíte. Každý poslanec dostává diety na den. Někdo za ně platí hotel, někdo zase nájem." Jak se vám tady líbí? !Části města se mi líbí, části města nic moc."