Základem je vybrat si solidní společnost, u které budete přesně vědět, kolik a jak dlouho budete splácet. „Nejprve si odpovězte na otázku, jestli každý měsíc budete mít dost peněz na splátku,“ radí Tomáš Konvička, obchodní ředitel společnosti Fair Credit, která se poskytováním nebankovních půjček zabývá. „Pokud je odpověď kladná, začněte si vybírat, od koho si půjčíte.“

Kolik zaplatíte? Ptejte se!

Důvěryhodnou společnost poznáte jednoduše. Má vlastní webové stránky s kontakty, sídlem společnosti a nejlépe nabízí i bezplatnou zákaznickou linku, kde se můžete na cokoliv zeptat. A také toho využijte a ptejte se na všechno. Kolik vás bude půjčka stát, jak dlouho ji budete splácet, jaká jsou rizika. Žádná otázka není hloupá.

Nebankovní půjčka je rychlá a pohodlná, zástupce společnosti za vámi přijde až domů. Projde s vámi smlouvu, ale i vaši finanční situaci a posoudí, zda budete schopni splácet. „Doporučuji být upřímný a nic nezamlčovat, nevymýšlet si. Může se to obrátit proti vám,“ varuje Konvička.

Nepodepisujte, když si neste jistí

Smlouva by měla uvádět veškeré údaje o půjčce – celkovou výši půjčky, výši úroku, RPSN a také počet splátek. Pokud by se vám cokoliv nezdálo, smlouvu nepodepisujte a hledejte dál, vyhnete se problémům. Půjčte si správně a Vánoce proběhnou přesně podle vašich představ.