Termín pro vstup do druhého pilíře se přitom pro všechny starší pětatřiceti let nezadržitelně blíží. Možnost rozhodnout se mají jen do 30. června 2013.

Jenže velká část Čechů nemá o vstup do II. pilíře zájem. Podle odborníků za to může nízká informovanost a strach ze ztráty peněz. To potvrzuje i on-line výzkumu společnosti Partners.

Na otázku, proč nehodlají vstoupit do druhého pilíře, lidé nejčastěji zvolili variantu, že se obávají »znárodnění« fondů. „Obavy ze znárodnění jsou naprosto liché, a kdyby Česká republika byla v takové situaci, aby byla nucena k tomuto kroku přistoupit, tak kolik by asi byla schopna vyplácet v pilíři prvním?," říká Petr Borkovec, generální ředitel Partners.

Z jakého důvodu se lidé nepiřpjí do II. pilíře
Autor: Partners

Podle něj jsou přitom odvody do druhého pilíře v Česku minimální oproti odvodům v okolních zemích. „Myslíme si, že podoba reformy není ideální a určitě bychom si ji dokázali představit lepší, ale je to začátek a alespoň první krok k tomu vzít část prostředků, které padají do černé díry státu, a spořit si je na vlastním účtu,“ vysvětluje Borkovec.

Zaměstnavatelé lidem vyhrožují výpovědí

Neznalosti a neochotě vstoupit do II. pilíře nahrávají i zaměstnavatelé. Podle výzkumu jich více než polovina své zaměstnance o možnostech vstupu neinformovala. Některé firmy pak dokonce lidem dávají mylné informace, jako že vstup je možný jenom, když se rozhodne i manžel atd. „Dokonce jsme řešili situaci, že klientce bylo vyhrožováno vyhazovem, pokud podepíše vstup do druhého pilíře," potvrzuje problémy Petr Borkovec. Přitom podobné výhrůžky jsou v rozporu se zákonem.

Jak o možnosti informoval zaměstnavatel
Autor: Partners

 

 

Fotogalerie
2 fotografie