Jde o jednu ze změn, které ministerstvo připravuje. Informovaly o tom Hospodářské noviny. Z II. důchodového pilíře bude patrně možné vystoupit po pěti letech. Ten, kdo tak učiní, se už ale nebude moci vrátit. Uvažuje se i o zrušení podmínky povinného počtu let pojištění pro to, abyste si mohli peníze z II. pilíře vybrat. Nově by mohlo stačit, že máte prostě už důchodový věk. O novinkách by se mělo rozhodnout ještě tento týden - tedy do konce června. Zabývat se jimi bude Sněmovna i Senát.

Problém je však v tom, že lidě starší 35 let se o vstupu do II. pilíře musí rozhodnout právě nejpozději do konce června. To, že poslanci a senátoři se na změně II. pilíře dokáží shodnout rychle, je v současné době značně nejistá...

Tohle nabízí jednotlivé pilíře:

I. pilíř – státní důchod

Tenhle pilíř je současný průběžný systém státních důchodu. Každý, kdo vydělává, ze své hrubé mzdy odvádí do státní kasy 28 %, ze kterých se mimo jiné vyplácejí i důchody současných důchodců. Jenže spoléhat se do budoucnosti na státní důchod je podle odborníků velký hazard.

V případě závislosti pouze na příjmu z prvního pilíře hrozí, že v penzi některým lidem výrazně poklesne životní úroveň. Takový příjem totiž pravděpodobně bude nižší než polovina čisté mzdy a nemusí tak stačit ani k úhradě nezbytných životních nákladů, jakými jsou nájem, výdaje za potraviny a léky,“ říká investiční odborník Petr Šimčák z Pioneer Investments.

II. pilíř – (ne)dobrovolné celoživotní spoření

Nejvíc propíraný a diskutovaný pilíř, který možná čeká zásadní změny. O nich by měly ještě tento týden jednat poslanci a senátoři. Zatím funguje takto: Vstup do něj je sice dobrovolný, ale vystoupit už z něj možné není. Jde tak vlastně o (ne)dobrovolné celoživotní spoření. Tenhle pilíř ale nabízí možnost, získat od státu peníze, které jinak skončí v černé díře státní kasy. Zatímco dosud totiž všichni do I. pilíře odváděli 28 % z hrubé mzdy, ten kdo vstoupí do II. pilíře, může si 3 % odvést na soukromý účet u penzijního fondu. Státu tak odvede jen 25 %.

Má to ale háček. Abyste mohli snížit odvod státu o tři procenta ve svůj prospěch, musíte k nim přidat další 2 % z vaší hrubé mzdy. Po celou dobu, kdy budete vydělávat peníze, musíte tedy odvádět 5 % z hrubé mzdy, i když změníte práci a místo 30 000 korun měsíčně budete vydělávat třeba jen 7 000 korun. „Z druhého pilíře navíc není možné předčasně vystoupit. Peníze si tedy

Rozmylste si, jak si budete spořit na důchod
Autor: profimedia.cz
nemůžete vybrat dřív, ani kdybyste je potřebovali sebevíc,“ říká investiční odborník Petr Šimčák. Každý, komu je ale více než 35 let a o vstupu do II. pilíře uvažuje, by si měl pospíšit. Vstoupit do něj musí do konce června. Pak se pro něj II. pilíř navždy uzavře.

III. pilíř – penzijní připojištění

Tenhle pilíř je vlastně původní penzijní připojištění, které se s počátkem roku 2013 změnilo na doplňkové penzijní spoření. Rozdíl pocítí jen lidé, kteří do III. pilíře vstoupili až po 1. lednu 2013. Pro toho, kdo uzavřel »penzijko« vloni nebo dříve, platí původní podmínky, tedy především nulové zhodnocení (vaše investice nikdy nebude ztrátová), a možnost využít výsluhové penze (po patnácti letech si můžete vybrat polovinu naspořených peněz).

„Jistota minimálně nulového zhodnocení zní dobře, připravte se ale na to, že bude jistě blízké nule,“ vysvětluje Šimčák. Aby vám fond zajistil kladné zhodnocení, investuje do bezpečných, ale málo výnosných aktiv. „Když započítáte vliv inflace, bohatý penzista z vás nejspíš nebude,“ dodává Šimčák.

Pokud jste si účast na třetím pilíři sjednali po 1. lednu 2013, stali jste se automaticky účastníkem tzv. nového účastnického fondu. Nemáte garantované kladné zhodnocení a nemůžete ani využít výsluhovou penzi. Můžete si ale zvolit investiční strategii vašeho fondu, díky čemuž můžete při odchodu do důchodu získat výrazně více peněz než u fondů s garantovaným nenulovým výnosem.