Jak jsem koupila, prodávám, k nadaným kuchařkám nepatřím a při výrobě dryáků občas způsobím malý požár. Realisticky tedy zhodnoťte své síly anebo jen zapojte fantazii, jak to při četbě receptů dělám já.

Novoroční koláč z lineckého těsta
U nás jíme linecké hlavně ve formě cukroví, ve Skotsku a severní Anglii se linecký koláč podává prvním návštěvám po Novém roce.

11/4 hrnku mouky, 4 lžíce cukru, špetka soli, 125 g másla, 1 lžička škrobu
1 ušlehaný žloutek, 2 lžíce mléka, vanilkový cukr

Nejdřív prosejte mouku, cukr a sůl, pak nakrájejte máslo na kostičky a prsty je zapracujte do směsi. Uprostřed směsi udělejte důlek, kam vlijete žloutek a mléko. Vypracujte hladké těsto, to vložte do formy na koláč a vyhlaďte směrem ke kraji. Vidličkou zvedněte okraje a naznačte řezy. Pak nechte těsto odpočinout v chladničce. Pečte 5 minut v troubě vyhřáté na 200 °C, pak stáhněte teplotu na 150 °C a pečte ještě 30 minut. Pak koláč vyndejte z trouby a ještě teplý nakrájejte. Pak posypte vanilkovým cukrem nebo citronovou kůrou.

Říká se, že vanilkový lusk v cukřence přináší do domácnosti lásku a pochopení. Zkuste to.

2190128:gallery:true:true

Kouzelné buchtičky
Tyhle buchtičky prý dávají schopnost vidět skřítky a také léčit nemoci, pokud je upečete právě v den určeného svátku.

125 g másla, 2/3 hrnku cukru, 2 vejce, ½ vanilkové tresti, strouhaná kůra z jednoho pomeranče, ¾ lžičky kypřicího prášku, 1 ¼ hrnku mouky, 1 lžíce mléka, 1/3 hrnku sultánek

Poleva: 2 hrnky moučkového cukru, 2 lžíce vařící vody

Utřete máslo s cukrem, vmíchejte vejce, vanilku a pomerančovou kůru. Prosejte mouku s kypřicím práškem a přidejte k máslu. Pak do těsta přidejte trochu mléka, aby vzniklo těstíčko „kapající“ konzistence. Nakonec přidejte ještě sultánky a pak těsto po lžících nandejte do formiček na vdolečky. Pečte 25 minut při teplotě 190 stupňů. Pokapejte pak cukrovou polevou a podávejte. (Cukrovou polevu připravíte tak, že smícháte moučkový cukr s vařící vodou.)

 

Přežijte prosinec a svátky opravdu oslavte, ne protrpte, moji milí.