ONLINE CHAT
Dobrý den, bude závěť platná když si ji napíši doma sama nebo to musí být vždy u notáře. Co musí obsahovat pokud chci dceru vydětit, splňuje několik důvodů proč ji vydědit. Syna vydětit nechci. Děkuji za odpověď (Věra T.)
Foto
Záveť můžete napsat doma, pokud celý text závěti bude pouze vaší rukou, do závěti napište proč syna vyděďujete a že chce aby dědila pouze dcera.
Dobrý den, z prvního manželství mám dvě děti. Po rozvodu jsem si vzala hypotéku a koupila byt, který je psaný na moji osobu. Poté jsem se znovu vdala a zajímá mě, kdo bude v případě mé smrti byt dědit, zda můj současný manžel nebo mé děti z prvního manželství. Děkuji (Lucie)
Foto
Bude dědit jak Váš manžel tak vaše děti z prvního manželství a to rovným dílem.
A jak by se to dalo prokázat, že děti neměly zájem. Děkuji (Simona)
Foto
Nejlépe výpovědmi svědků v případě, že by vyděděný potomek popíral oprávněnost vydědění.
Dobrý den, můj přítel má z poměru s jinou ženou dítě. Neí zapsán v rodném listě a vůbec se s dcerou nestýká., ale je nějaký způsob jak to právně ošetřit aby ani v budoucnu neměla dcera nárok na jeho (náš) majetek? Děkuji (Zuzana)
Foto
Pokud není právně otcem, potom nárok nemá. Musela by se nejdříve domáhat toho, aby byl váš manžel jako otec určen, pak by jí nárok vznikl. Jediná stoprocentní jistota tedy je, že Váš manžel veškerý svůj majetek rozdělí ještě za života. To by ale musela nejdříve dojít k tomu, že si rozdělíte SJM.
Darovali jsme s matkou synovi každá svůj díl domku. Matka před rokem zemřela a syn se nechová dle dobrých mravů, spíš naopak. Mám šanci získat svůj a matky dar zpět. Je to cca 10let darováno.(Blechová)
Foto
Je mozne,ze jsem nebyla pozvana k dedickemu rizeni ani po jednom z rodicu?Vsechno pry zaridili bratr a jeho zena.Nedostala jsem nic.(majka)
Foto
To je podivné, zajímejte se o to jak dědické řízení proběhlo a máte možnost dědické řízení znovu otevřít, jestliže jste byla neprávem pominuta.
Přeji dobrý den, má otázka zní jak tedy vydědit nevěrnou manželku? Díky za odpověď(Daniel)
Foto
Manželka není potomek a tudíž se nevyděďuje, stačí když odkážete vše někomu jinému a v závěti uvedete výslovně, že nechcete aby cokoliv dědila.
Dobrý deň..Sme traja súrodenci.Rodičia ešte sú nažive,dom dali na syna darom,s vkladnými knižkami manipuluje on a to všetko je pri alkohole a psychiatrickej liečbe.Je to platné,keď sú alkoholici a liečia sa na psychiatrii.?Ďakujem(Pavla)
Foto
Pokud nemají omezenou svéprávnost pak to platné je.
Dobry den,zajimalo by me prosim situace,Otec pred 3 lety mi daroval dum,kde zije a je na dome dozivotni bremeno.Moje sestra za nim minimalne jezdila,volala a i pomahala,rozhodl se pro to i tak z techto duvodu,ale nevydedil ji ikdyz by na to duvod mel.Za sveho zivota ji ale o tomto rici nechce,boji se reakce a tak to nechava at je to pak vse na me.Prosim o radu,je mozne,ze sestra se bude po smrti otce neceho domahat,ikdyz je vse ve smlouve tu resila pravnicka a na katastru na me,mam z toho tezke noci a bojim se dne kdy to budu jiz sama muset resit.Dekuji za radu(Renca)
Foto
Tak mějte lehké noci, protože vaše sestra se může pouze domáhat toho, aby po smrti vašeho otce byla nemovitost započtena na Váš dědický díl a tím pádem by se mohlo stát, že to co po vašem otci zbyde by dědila pouze ona, jestliže by hodnota tohoto dědictví nebyla větší než hodnota domu, který Vám otec daroval. Záleželo by samozřejmě také na tom, jak dlouhá doba by uplynula mezi tím, kdy Vám otec dům daroval a dobou kdy zemře.
Dobrý den Manžel má z prvního manželství syna.Vydědit ho nechceme.Prosím,sdělte mi,jak bychom měli postupovat,aby v případě mého úmrtí dědili mou část pouze dcery:Vím,že ony se svého podílu vzdají ve prospěch manžela.Je možné,aby si svůj podíl po mně vzali až zemře i můj manžel a nezapočetlo se to i na jeho syna? děkuji (Monika)
Foto
Po Vás syn samozřejmě syn dědit nebude, neboť není vaším potomkem. Ale nedoporučuji, aby se dcery všeho vzdaly, protože pak by byl syn samozřejmě podílníkem na všem, co by činilo pozůstalost po vašem manželovi.
Dobrý den, už jsem zaznamenala, že je možné dostat příkazem zabezpečit manžela, který je neplatič a nezaměstnaný i po rozvodu třeba 10 let. Jak jej lze odstřihnout. A může totéž udělat dospělé dítě?(Nováková)
Foto
Jedinou cestou by bylo prokázat, že se reálně živit může a důvodem jeho faktické situace je způsob jeho života. V ostatních případech, kdy opravdu objektivně nemůže, je to velmi těžké.
Dobrý den .. prosím Vás o odpověď na otázku - jak je to s vyděděním v případě, že matka je agresivní, hysterická, nesnášenlivá. Vyžaduje péči, ale zároveň jakmile k ní přijedeme nás uráží, nadává, křičí. Tudíž je celá péče o ní dost komplikovaná. Navíc i dětství s ní bylo dost kruté - urážky, bití, takže vztah k ní od nás dětí nestojí na pevných základech. Matka si také nalhává různé skutečnosti, překrucuje .. a samozřejmě nám vyděděním vyhrožuje. Děkuji za odpověď.(Monika Novotná)
Foto
Buďte klidní, ve vašem případě by jste po její smrti lehce prokázali, že jste se o styk s ní snažili i jí pomoci ve stáří a byla to naopak ona, kdo Vám to velmi komplikoval, ba přímo znemožňoval a v takovém případě by vydědění bylo neplatné. Zároveň je ale třeba upozornit na to, že maximum by jste tímto mohli získat činí čtvrtinu zákoného podílu jednotlivých potomků. Vycházím z předpokladu, že by dědictví bylo odkázáno někomu jinému. Jestliže by ale matka provedla pouze vydědění ale majetek by nikomu neodkázala, pak by jste podělili celý svůj zákonný díl.
Dobry den, moje sestra dostala darem od rodicu pred patnacti lety pozemek a pulku darovala svemu manzelovi. Postavili si na nem spolecny dum. Nyni je manzelstvi v krizi. Muze se zpetne darovaci smlouva zrusit? Pokud ano, za jakych podminek. Dekuji Vam za odpoved. (Petra )
Foto
Mohla by se domáhat vrácení daru, ale je to poměrně složité soudní řízení s nejistým výsledkem.
Dobrý den,moji rodiče nechali napsat dům na moji sestru bez mého vědomý v domění,že se bude ve stáří o ně starat.Ta si našla nového muže,rozvedla se a odstěhovala se k němu..Mě teď zakazuje jakýkoliv přístup k domu a já se sítím velmi poškozená a ukřivděná. mám možnost se nějak bránit?Děkuji předem za odpověď.Marie z vysořiny(Marie z Vysočiny)
Foto
Jestli máte na mysli bránit se tomu, že dům je pouze vaší sestry potom bohužel tuto možnost nemáte.
Dobrý den, pokud má otec dvě děti a ještě za života věnuje svůj dům pouze jednomu. Má druhé dítě právo se nějak proti tomu bránit? Děkuji. (kamarad1)
Foto
Ne, může pouze požadovat, aby při projednávání dědictví byla hodnota daru započtena obdarovanému dítěti na hodnutu jeho dědického podílu. Záleží také na tom, jak dlouhá doba uplyne mezi darování a dobou projednávání dědictví.
Dobrý den, chci se zeptat, zda předmanželská smlouva sepsaná před deseti lety stále platí při novele zákoníku, kdy je rozdělený společný majetek, zda jsou vymahatelné moje dávné dluhy i na současném manželovi, kdy máme sepsanou předmanželskou smlouvu? Nebo je vše jinak?(Dagmar)
Foto
V zásadě se nic nezměnilo, ale poradit Vám seriozně nelze bez toho aniž by se věc konkrétně prodiskutovala s právníkem. Můžete proto navštívit nějakého právníka v místě nebo PRAVNÍ POHOTOVOST V OC LETŇANY, PRAHA 9.
Dobrý den, chci vydědit dceru, která o mě nemá zájem, nekontaktuje mě, nezajímá se o mě, pomlouvá mě i celou moji rodinu, hází na nás špínu. Stačí mít napsané tady tyhle důvodu na listině o vydědění a podepsané 3 lidmi jako svědky ? (jarmilka)
Foto
Ano, stačí.
Pane doktore,co muze spadat pod pojem marnotratny zivot?Muze to byt napriklad stale se opakujici dluhy a nasledne oddluzeni?Pri vydedeni potomka se jiz nemusi uvadet duvod,jak se potom dokazuje,zda je duvod vydedeni platny,kdyz neni uveden?(matka)
Foto
Ano důvod vydědění to je, je to jeden ze způsobu vedení marnotratného života. Prokázání se provádí tak, že se vyslechnou svědci, kteří mohou takovou situaci dokázat a tudíž je dobré jména těchto svědků u vydědění úvést.
D obrý den chtěl bych se zeptat daroval sem barák dceři a ona se chová tet jak zvíře mám nárok na vrácení domu i moje bejvalá která mne o dům s cerkou připravila má věcné břemeno a nepustimne ani do koupelky nikde já tam mám také věcné břemeno ale oni mi dělají na příky už baly potrestáni za šikanu ale nic to nepomohlo prosím o radu jak postupovat děkuji PAVEL dům jsem měl za svobodna(pavel)
Foto
Ano, můžete se soudní cestou domáhat na vrácení daru.
S rodiči si nerozumím, mám jiný názor na svět okolo. Každý kontakt končí naší hádkou, proto si již nevoláme, ani se nestýkáme. V lednu mi sdělili, že pokud nezměním své chování, vydědí mě. Jaký kontakt se považuje za dostatečný, abych tomuto vydědění mohl předejít?(Pavel L.)
Foto
Musí to být kontakt jehož cílem je opravdový zájem o rodiče a nejedná se pouze o styk formální.
Máme 2 dospělé děti, chci napsat závěť ve prospěch manžela a manžel v můj prospěch s tím, abychom byli na stáří zabezpečeni, abychom nezatěžovali děti v případě bezmoci. Přestože máme s dětmi velmi dobré vztahy, v závěti jim nechceme odkázat nic, až po smrti nás obou by dědili. Je to možné?(Monika)
Foto
Dosažení tohoto stavu je velmi složité, protože předpokládá určité jednání ze strany dětí již nyní, kdy žijete oba dva a následně další jednání ze strany dětí poté, co jeden z Vás zemře. Jelikož nyní nelze určit, kdo z Vás zemře dříve, jedinnou jistotou, že se děti nebudou domáhat dědictví po tom kdo z Vás zemře první, je že se vzdají dědického práva. Následně by potom muselo dojít po smrti jednoho z Vás ke změně a museli by být vztahy ošetřeny tak, aby jim majetek po smrti druhé z Vás připadl.
Zdravím, několik let s nestýkám s rodiči a z jistých důvodů se chci nechat vydědit (nechci mít s nimi nic společného), nechci po nich nic dědit. Je toto možné? díky (michal)
Foto
Nelze se domáhat toho aby jste byl vyděděn. To je čistě na rozhodnutí toho, kdo vyděďuje. Vy se ale můžete po smrti toho po němž, chcete být vyděděn prostě a jednodušše vzdát dědictví a tím dosáhnete úplně stejného efektu. V tom zase pro změnu nelze zabránit Vám je pouze na vašem rozhodnutí.
Dobrý den. Jak mám dokázat, že dospělá dcera o kontakt nemá zájem. Od 2 let jsem ji nemohl vídat.(Bránění matky) a nyní je dospělá a zájem nemá. Jsem nemocný. Chci ji vydědit.(Vladimír)
Foto
V takovém případě jí vydědit můžete a uveďte svědky, kteří po vaší smrti dosvědčí, že jste se o styk s ní snažil a ona to odmítala.
Dobrý den, platí stále smlouvy o zrušení SJM, které jsou sepsané před platností NOZ? Ptám se z důvodu řešení mých dluhů, aby se nedotkly manželky, se kterou jsem nově ženatý? (Josef)
Foto
Ano, smlouvy platí stále. Bylo by ale lépe provést rozdělení SJM formou soudního rozhodnutí.
Mám dceru z prvního manželství se kterou se stýkám, ale dům , který jsem si koupil se svou druhou ženou nechci dceři odkázat. Jiné děti nemám(Honza)
Foto
To bohužel nelze, v takovém případě doporučuji provést zúžení SJM tak, aby se výlučným majitelem domu stala pouze vaše manželka.
Dob rý den, platí stále, když máme jediného syna, že jediným dědicem je on, i když není závět? Děkuji(Dagmar )
Foto
Ano, to platí stále.
Dobrý den, může být závěť napsána na PC s úředně ověřeným podpisem? Nebo musí být vše napsáno vlastní rukou. Děkuji za odpověď.(Jana K.)
Foto
Obě formy jsou možné, u závěti napsané vlastní rukou není třeba žádných svědků, u závěti napsané na PC nestačí pouze ověřený podpis, ale ještě musí být na závěti při podepsání další dva svědci, jejichž totožnost je naprosto prokazatelná.
Syn se o nás nezajímá, proto jsem dům, ve kterém s mužem žijeme, darovali druhému dítěti. Máme ale našetřené nějaké peníze a nechceme, aby připadly po naší smrti synovi, co máme udělat, aby je zdědilo jen druhé dítě?(Elena)
Foto
Pokud se o styk s druhým synem snažíte a on to odmítá, pak jej můžete z toho důvodu vydědit a vše bude dědit pouze druhý syn.
Dobrý den, ctěl bych vydědit potomky, ale peníze bych chtěl dát svým vnukům. Jak to udělat aby to nemohlo být zpochybněné a vnuci peníze dostali až v 18 letech? Děkuji za radu(Milda)
Foto
Nejlepším řešením by bylo vydědit syna (pozor musí u něj existovat některý ze zákonným důvodů vydědění) a zároveň odkázat peníze vnukům a k tomu dát do závěti podmínku, že tyto peníze nabydou až po dosažení 18ti let věku. Nový občanský zákoník totiž umožňuje vkládat do závěti tyto podmínky a narozdíl od předchozí právní úpravy tyto podmínky jsou platné a závazné pro dědice.
Dobrý den, mám dotaz ohledně vydědění nemanželského dítěte ve věku cca. 16 let. O kontakt se mnou nejeví zájem, nikdy jsme se neviděli. Za jakých podmínek je možno vydědění provést, aby bylo platné ? Děkuji za odpověď(Matty)
Foto
Musíte prokázat, že jste se o styk se synem snažil a on jej přesto odmítal. Teprve potom by vydědění z důvodu nestýkání se s Vámi mohlo být úspěšné.
Dobry den chtela sem se zeptat. Muj starsi bratr dostal od taty rodiny dum darem .mam nake Provo na neco Dekuju (Alena )
Foto
Můžete poté, co bude probíhat dědické řízení po vašem otci požadovat, aby došlo k započtení tohoto daru na jeho dědický podíl. Bude ale také záležet na tom, jak dlouhá doba uplyne mezi poskytnutím daru a smrtí vašeho otce.
Dobrý den. Můj otec vydědil mého bratra podle starého zákona. Platí to i podle nového zákona. Podotýkám, že vydědění tehdy řešil s právníkem. (Roman z Ústí)
Foto
Ano, nový zákon nezrušil staré důvody vydědění, pouze k nim dodal některé další.
Dobrý den, vzhledem k tomu, že můj manžel se již několik let nestýká s rodiči, se chce nechat vydědit (nechce v případě jejich smrti zdědit jejich jen dluhy - jeho otec žije nezřízený život). Chci se zeptat, kde toto může provést a co k tomu je třeba. Dále se chci zeptat, zda je k tomuto úkonu třeba i souhlas jeho rodičů. Děkuji (Lucka )
Foto
To vůbec nelze. Vydědění někoho je pouze právo zůstavitele. Váš manžel pouze může zvolit jednu z forem - buď se zříci dědického práva již nyní nebo, což by bylo jednodušší, odmítnout dědictví v dědickém řízení.
jak vydědit některého sourozence a synovce??(honza)
Foto
Synovec se nevyděďuje není přímým potomkem stejně tak sourozenec. Stačí tedy když jim nic neodkážete a dědictví odkážete někomu jinému.
jak vydědit synovce??(josef vyskočil)
Foto
Synovce není třeba vyděďovat, není přímý potomek. Stačí když mu nic neodkážete a odkážete dědictví někomu jinému.
Dobrý den,rodiče za svého života odkázali darovací smlouvou rodinný dům pouze jedné ze dvou svých dcer.Bude po jejich smrti dědit nějakou část ta,která je tímto darem opomenuta?(Pospíšil Tomáš)
Foto
Odkázat darovací smlouvu nelze. Darovací smlouvou lze pouze darovat. Jestli máte na mysli, že rodiče darovali rodinný dům pouze jedné dceři a ta je dnes již vlastníkem domu, potom jediné co může druhá dcera udělat, je dožadovat se započítání tohoto daru na dědický podíl obdarované dcery. Bude ovšem také záležet na tom, jaký čas uplyne mezi dobou kdy byl dům darován a dobou, kdy bude rozhodováno o dědictví.
Vlastním rodinný domek, jehož jsem výhradním vlastníkem. Mám syna z prvního manželství, který se v minulé době nechoval ke mně dobře. S mojí druhou manželkou žiji 30.let a chtěl bych zabezpečit tak, aby po mé smrti celý rodinný dům přešel do jejího vlastnictví. Zároveň mám od syna vnučku a chci, aby po smrti mé ženy na ní přešel rodinný dům. Může se o vydědění dozvědět můj syn až po mé smrti z důvodu, že nechci narušit rodinné vztahy. Nebyla by v takovém případě lepší smlouva o zúženém zákonem stanoveného společného jmění manželů vložená do katastru nemovitostí.(Janek)
Foto
Ano, bylo by lepší zúžit SJM tak, že dům bude vlastnit pouze vaše manželka a zároveň tato odkáže dům vaší vnučce a vše bude v pořádku, neboť Váš syn z prvého manželství není ve vztahu k ní potomkem a tedy nemá po její smrti vůči jejímu majetku žádné nároky.
Dobrý den. Jsem jediná dcera svých rodičů a již 3 roky se s nimi nestýkám.Mohou napsat dědictví na kohokoliv jiného a mě tím obejít?Děkuji(Mirka Novotná)
Foto
Ano, pokud se o styk s Vámi snaží a vy to odmítáte, pak Vás mohou vydědit a dědictví odkázat někomu jinému.
Dobrý den,bydlíme přes 20 let v domě který jsme za tuto dobu zrekonstruovali za částku přesahující 600000,- Kč,dům však dodnes patří rodičům. Otec byl vždy velmi konfliktní,vyvolával spory,obviňoval nás z vymyšleností jen aby měl důvod k hádce. Dnes je situace natolik neůnosná,že jsme se rozhodli-protože až nyní je to v našich možnostech- postavit si vlastní dům. Chceme odejít také proto,že otec již vyhrožoval vyděděním a tím že nás z domu vyhodí. Nechceme odejít a nechat vše co jsme vybudovali aby to zdědil můj bratr. Musí mi rodiče vyplatit částku kterou jsme vložili do rekonstrukce domu když toto budu požadovat ? Děkuji za odpověď.(Daniela)
Foto
Pokud by jste částku vložili se souhlasem majitelů domu, pak by jste částku požadovat mohli.
Dobrý den, manžel před 12 lety uložil u notáře závěť, kde odkázal vše dceři z druhého manželství a syn z prvého manželství s potomky je zcela vyděděn. Důvod: absolutní nezájem o jeho osobu se strany syna přes 40 let a neposkytnutí pomoci. Nepozbyla tato závěť od 1. 1. 2014 platnost? Děkuji.(Ellis)
Foto
Ne nepozbyla, platí dál.
Dobrý den, mám nemanželskou dceru, narozenou před mojí vlastní svatbou. dceru jsem nikdy neviděl a nikdy jsme se ani já ani ona nepokoušeli o kontakt. za jakých okolností ji mohu vydědit a ochránit tak majetek pro svoji manželku a děti?(Hynek)
Foto
Nemůžete jí vydědit z důvodu, že jste se nestýkali, protože jak sám uvádíte ani vy jste se o to nesnažil. Nestýkání se s rodiči, je důvodem vydědění pouze tehdy, jestliže se o to rodič prokazatelně snaží a dítě přesto odmítá. Ve vašem případě tudíž nezbyde než aby jste převedl majetek, který nechce aby vaše dcera o níž píšete dědila, na ostatní děti ještě za vašeho života.
Jak správně vydědit zadluženého syna,aby jeho podíl připadl vnukům.Dekuji(Pavel)
Foto
Pokud u syna je některý ze zákonných důvodů pro vydědění, pak napište v samostatné listině nebo závěti, že syna vyděďujete a proč a zároveň napište, že si přejete aby na místo něj dědili vnuci.
Lze vydědit syna genblera?(Alfonz)
Foto
Ano, lze, gambling je jedním z typů vedení nezřízeného života, který je důvodem pro vydědění. Zároveň splňuji i podmínku marnotratného počínání.
Dobrý den,můžem vydědit syna , je mu 29let ,nikde nepracuje bere drogy a několikrát byl již odsouzen a má dluhy .Bydliště má na městském úřadě ,ted mu hrozí exekuce.Jakým způsobem ho lze vydědit.Píši vám již ted protože ve 12.hodin už jdu do práce a nemám potom možnost být na internetu.Děkuji za radu.(Zdenka Kropáčková)
Foto
Ano můžete, jak dluhy tak i trvalé vedení nezřízeného života (braní drog do tohoto případu spadá) jsou důvody pro úspěšné vydědění takto nezdárného potomka.
dá sa prosím zrušiť darovacia zmluva na deti, keď manžel zomrel?(Fapšová)
Foto
Darovací smlouvy se principielně zrušit nedá. Lze pouze požadovat vrácení daru.
Dobrý den pane doktore, mám 2 dcery z prvního manželství, se kterými se od rozvodu nestýkám tj. cca 25 let. Snažil jsem se o kontakt, ale dcery jsou pravděpodobně ve vlivu své matky. Jak je mohu vydědit? Děkuji moc za radu resp. odkaz na příslušný paragraf. (Jiří Kýra)
Foto
Vydědění upravuje nový občanský zákoník ustanovení paragrafu 1646 až 1649. Musíte prokázat, že se dcery se s Vámi nechtějí stýkat, i když jsou zletilé. Pokud jsou nezletilé je tento důvod pro vydědění těžko obhájitelný a záleží na tom, v jakém věku se dcery nacházejí před vaší smrtí, zda již jsou schopny samy rozhodnout o tom, zda se s Vámi a jak budou stýkat.
Dobrý den, při rozvodu s bývalým manželem jsme se domluvili, že si nic z našeho bytu nevezmu a bývalý manžel pak vše nechá našim dnes již dospělým dětem. jedná se o byt, chatu a garáž. Nyní si našel bývalý manžel přítelkyni, která nemá nejlepší úmysly a plnoleté děti se obávají, aby jejich táta veškerý majetek nepřepsal na přítelkyni, prosím o radu, jak mají děti v této situaci postupovat, aby nepřišly o majetek po otci? Je možné, aby bývalý manžel přepsal majetek na svoji přítelkyni i když nejsou manželé? Děkuji za odpověď(Hanka)
Foto
Pokud jde o přepsání majetku na přítelkyni, to samozřejmě manžel udělat může. Bylo by proto dobré, kdyby manžel sepsal se svými dětmi dědickou smlouvu v níž bude určeno, co děti budou dědit po jeho smrti. Narozdíl od závěti nelze dědickou smlouvu jednostranně změnit bez vědomí dědiců, kteří jsou v dědické smlouvě uvedeni.
Dobrý den, jakým způsobem lze vydědit manželovu dceru z prvního manželství, nejeví o svého otce žádný zájem již přes 15 let. Děkuji. (Miroslava)
Foto
Lze tak učinit vyděděním sepsaným buď samostatně nebo jako součást závěti, ale manžel musí prokázat, že se o styk s dcerou snažil a ona ho odmítala. Pokud se sám o styk s dcerou nesnažil, pak by takové vydědění nebylo platné, jestliže by dcera po smrti otce prokázala, že ani on se nesnažil o to, aby se spolu stýkali.
Zdravím,zajímá mně, kolik peněz stojí např.sepsaná Smlouva u notáře kterou musí podepsat obě strany, když chci odkázat svému dítěti majetek. Děkuji za odpověď.(Radomila)
Foto
Máte na mysli dědickou smlouvu a nebo máte na mysli závěť? Poplatek závisí na tom, čeho všeho se listina sepisovaná notářem bude týkat. Blíže Vám může posloužit sazebník notářských úkonů, který je dostupný v řadě internetových adres.
Dobrý den. Babička má 2 děti. Syna a dceru. Já jsem syn dcery. Babička již rozdala byty a chatu svým dětem a teď by chtěla, aby byt, ve kterém společně bydlíme (jen já a babička) připadl mne, až ona umře. Strýc o polovinu bytu nemá zájem ale matka nechce, aby babička napsala závěť, ve které by mne uvedla jako jediného dědice bytu. Jak máme postupovat? Děkuji. (Petr Zdráhal, Postřelmov)
Foto
Pokud babička sepíše závěť, že byt odkazuje Vám a u Vaší matky nenastal důvod pro vydědění, potom budete muset vyplatit své matce osminu hodnoty bytu. Bylo by proto lépe, kdyby byt na Vás babička převedla ještě za svého života.
Dobrý den , s otcem se asi 30 let nestýkám, a byl bych rád , aby v případe mé smrti vše zdědila matka ( mě je 51, matce 73, otci 75 let ). Stačí napsat ručně závěť, nebo ji musím ověřit u notáře ? Děkuji za odpověď, Tomáš .( jsem vážně nemocný )(Tomas)
Foto
Stačí napsat ručně závěť, že vše odkazujete pouze matce a nepřejete si, aby otec cokoliv dědil. Závěť musí být napsána rukou celá, datována a podepsána. Pozor, co je za podpisem již neplatí. Podpis tedy musí být úplně na konci. Je také dobré, listinu výslovně nazvat Závěť nebo Poslední vůle nebo Poslední pořízení apod.
Děti od rozvodu 1987 doposud o mě nejeví zájem.U notáře jsem nechal napsat závěť,kde jsem vydědil děti a udal jsem důvody vydědění.Stačí tyto důvody a je tahle závěť napadnutelná ze strany dětí.(Jaromír)
Foto
Provedl jste to jak nejlépe to šlo. Dokument je platný i po novele zákona.
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat jestli můžu sepsáním závěti vydědit svého syna. Můžu celý majetek odkázat jednomu synovi a druhému nedat nic. Nebo je stále neopomenutelný dědic a musí dostat určitou část i když si to nepřeji. Jak jinak lze toto vyřešit. Děkuji za odpověď S. Havelková(S. Havelková)
Foto
Ano, obě děti jsou neopominutelnými dědici. Prvého syna tedy musíte vydědit, avšak to je možné pouze tehdy, pokud u něho nastal některý ze zákoných důvodů vydědění (nelze vydědit pro cokoliv). Vydědění může být provedeno jak v závěti, tak i samostatně.
Dobrý den, mám dvě dcery a je mi 76 let. Jedna dcera se na nás před 15 lety urazila proto, že jsme jí nechtěli s manželem poskytnout nebo darovat osm set tisíc korun na nákup domu. My jsme ale ani tolik peněz neměli. Od té doby nás dcera nikdy nekontaktovala, ani nenavštívila, ani nikdo z její rodiny. Nezajímáme ji. Druhá dcera se o nás stará ve všem co potřebujeme, přiveze, odveze na návštěvy, k lékaři, do obchodu. Vyřídí všechno potřebné. Ráda bych se jí za vše odvděčila. Máme s manželem ve SJM vlastní byt a garáž. Jak mohu svou polovinu majetku převést, darovat či závětí převést na jednu dceru? Mám jí svůj majetek (manžel neví, asi by chtěl dcery i přes všechny neshody dělit společně) dát již nyní nebo druhou dceru vydědit, či existuje jiná možnost? Moc děkuji za odpověď. Jana(Jana V.)
Foto
Ano můžete napsat závěť, kde vydědíte první dceru a druhé odkážete vše. Je dobré uvést důvod vydědění, za života bohužel svojí polovinu převést nemůžete, protože je v SJM, museli by jste postoupit složitý proces zúžení SJM, ale s tím by asi manžel nesouhlasil.
Nemám žádné dědice, pouze více bratranců. V případě sepsání závěti na jednoho z nich, bude dědit pouze ten jeden, nebo nějakým dílem i ti ostatní. Díky.(Eva Pokorná)
Foto
Ne, bude dědit pouze ten jeden.
Manžel chce, abych při převodu našeho společného bytu do osobního vlastnictví, nechala byt zapsat v katastru pouze na sebe, on se vzdává svého podílu v můj prospěch. Lze to provést ?(Majka)
Foto
Ano, lze to provést, ale záleží na tom o jaký byt se jedná, neboť např. u obecných bytů je k tomu třeba provést i další prohlášení a to před notářem, v rámci chatu nelze postup podrobněji popisovat, obraťe se proto na právníka v místě nebo můžete navštívit PRÁVNÍ POHOTOVOST V OC LETŇANY, PRAHA 8, SEDM DNÍ V TÝDNU.
Dobrý den pane doktore, s největší pravděpodobností budu vyděděna, i když důvody jsou sporné. Nestýkám se s rodiči, protože mě psychicky týrali, matka je manipulátor. Jako pomstu vůči mé osobě plánuje vydědění - již donutila otce, aby polovinu svého majetku, který získal v restituci převedl na SJM. Své vydědění jsem přijala a chci se zeptat, zda mohou být vyděděny i mé děti. Jsem jedináček. U vnoučat přeci nemohou být aplikovat stejné důvody vydědění jako u mě? Děkuji Jana K(Jana Kořenková)
Foto
Máte pravdu, ale je věcí vyděděďujícího zda výslovně uvede, že se vydědění vztahuje i na potomky vyděděného. V takovém případě nedědí žádný z potomků. Pokud ale by to nebylo uvedeno, potom jestliže by otec zemřel dříve, by neděděly ani vaše děti. Naproti tomu, pokud by jste vy zemřela dříve než otec, pak by po vašem otci vaše děti dědily.
Dorby den ,manzel ma z prvniho manzelstvi syna,se kterym se vubec nestykal .Nechci aby po nem syn neco dedil,jelikoz vsechno co nyni mame je moje pricineni a moje odrikani. Manzel nemel moc zajem neco budovat .A samozrejme nase 3 spolecne deti nam nyni,kdyz jsme v duchodu hodne financne pomahaji.Jak z toho ven:...(Jirina)
Foto
Pokud u syna z prvního manželství existují zákonné důvody pro vydědění. POkud ne, je dobré odkázat vše jiným osobám v závěti a tím pádem minimalizovat nárok syna z prvého manželství na čtvrtinu jeho zákonného podílu, což by ve vašem případě bylo pět procent hodnoty pozůstalosti.
Dobrý den,pane doktore. Mám s mamželem 2 děti a manžel má z předešlého manželství dceru,nechci,aby po mě cokoli zdědila. Má na něco nárok nebo se obávám zbytečně? Děkuji za odpověd.(Romana Jurčíková)
Foto
To záleží na tom, jestli u dcery z prvého manželství nastal některý ze zákonných důvodů pro vydědění. Pokud ano, pak jí může manžel vydědět a nebude dědit nic. POkud takový důvod není, potom musí dědit minimálně čtvrtinu svého zákonného dílu pozůstalosti, což by ve vašem případě znamenalo minimálně šestnáctinu pozůstalosti.
Mohu vydědit syna, který má velké finanční problémy a je ve výkonu trestu? děkuji(Markéta)
Foto
Ano, můžete. Dluhy jsou novým důvodem pro vydědění.
dobrý den.Můj přítel má z minulého vztahu už dospělého syna,který neprojevuje zájem a tak jsme to vzdali i my.Náš dům je sice napsaný na mě,ale jak ošetřit majetek,aby náš společný syn(12let) nemusel vyplácet vlastně" cizího " bratra.Děkuji Ludmila(Ludmila)
Foto
Pokud se Váš manžel o styk snažil a jeho syn z prvého manželství je odmítal, pak stačí aby Váš manžel sepsal vydědění a tím bude věc ošetřena.
Dobrý den manžel má z prvního manžlství dceru a syna. Styk matka přes sociální odbor zakázala a souhlasily i děti. Již 8 let se nestýkají. Chtěla jsem se zeptat zda je možno je vydědit a veškeré jeho dědictví napsat na dceru z druhého manželství.Tak aby dětiz prvního manželství nedostaly nic. Děkuji(Simona)
Foto
Ano je to možné, pokud manžel prokáže, že se o styk snažil a děti neměly zájem.
Dobrý den .S bývalou ženou jsem již 39 let rozveden.Z manželství mám 2 děti.Za tuto dobu jsem je viděl asi 4x,náhodou.Bývalá manželka mě bránila ve styku a pak už jsme nikdo netoužil se navštěvovat.Nevím ani zda mám nějaé vnuky nebo vnučky.Jsem 37let ženatý mám se ženou 1 dítě a z prvního manželství si nepřeji, aby něco dědili.jak mám postupovat?Děkuji za odpověď(Václav Beran)
Foto
Sepiště vydědění dětí z prvního manželství s tím, že se s Vámi nestýkají ale vystavujete riziku, že prokáží, že ani vy, jste posléze neměl zájem se s nimi stýkat. Dobu kdy Vám ve styku bránila manželka z prvého manželství jim nelze přičítat k tíži, neboť v té době jistě nebyly zletilé a tedy nemohly situaci příliš ovlivnit. Proto chcete-li mít zcela jisto, musíte majetek převést na dítě z druhého manželství již za vašeho života.
Dobrý den S manželem spolu nežijeme ani nehospodaříme jen spolu bydlíme. Je možné i když nejsme rozvedeni manžela vydědit ze závěti a vše přenechat dětem? Jestli že ano stačí toto učinit jen u notáře, nemusí se to sepsat u právníka.Děkuji za odpověď.(Alena)
Foto
Manžel nepatří mezi nepominutelné dědice a proto není třeba jej vyděďovat. Stačí když sepíšete závěť a nemusí to být u notáře, kde vše odkážete dětem a je dobré navíc úvést, že si nepřejete, aby manžel cokoliv dědil.
Dobrý den, můj bývalý manžel je samý dluh a jiné už to asi nebude. Kdyby se s ním něco stalo, náš společný syn by byl jediným dědicem jeho dluhů. O což samozřejmě nemá zájem. Jak z toho ven? Musí to začít řešit hned teď? S otcem se nestýká. Děkuji za odpověď.(Jana z Prahy)
Foto
Syn může odmítnout dědictví po manželovi a tím pádem nebude dědit ani dluhy.
Chci vydětit svoji dceru,bydlime ve stejném městě 500m od sebe každý ve svém domě, rozvedl jsem se ve 30letech dceři je 45r viděli jsme se od jejich 6 let 10x,nic jsme si neudělali řádně jsem platil alimenty,ale nenašli jsme k sobě vztah.Dum jsem koupil před 3roky,nevěděl jsem že tam moje dcera má také dum.Před tim jsme bydleli každý v jiném městě,které byli vzdálená 200km.O mě se nestará žiji s družkou,tak nevidim duvod proč dědit.Konzultoval jsem to s notářem a ten mě upozornil že je judikatura nejvyššiho soudu že takto vydědit nelze protože mě odkážou na to že i já jsem se měl vice snažit se s ni stýkat.Pár pokusu bylo a když to nejde tak má nárok na dědictvi a vyděděni nebude platné-připadá mě rozhodnutí soudu zvláštni,nebo budu muset prokazovat a i ona co jsme pro to udělali ?(Honza)
Foto
Vy prokazovat vy nic nebudete moci, protože v té době budete mrtvý. Vydědění se totiž aktivuje teprve okamžikem smrti. Bylo by tedy lepší veškerý majetek převést na družku ještě za vašeho života a tím předejít dědictví. Dále můžete uzavřít s družkou dědickou smlouvu, což by ale znamenalo, že pokud by vydědění nebylo posléze soudem uznáno, musela by dceři vyplatit čtvrtinu hodnoty domu, jestliže by nebylo jiného majetku v pozůstalosti.
Dobrý den, syn se k nám,rodičům nejméně 3-4 roky nechová dobře.Nenavštěvuje nás,nesmíme se setkávat z jeho dvěmi dětmi, a nejeví o nás pražádný zájem.Jeho důvody vlastně neznáme,před 3/4 rokem mi řekl,že měl špatné dětství. Což je vlastně k smíchu,když to říká ve svých 37 letech a poprvé. Chtěli jsme situaci řešit pomocí mediátora - to odmítl.Víme,že je za tím jeho žena,které jsme ale vůbec nic neudělali a do jejich manželství jsme se nikdy nepletli.Jsme z toho neštastní a také nechceme,aby došlo později k souboji o dědictví mezi našimi dětmi.(Simona)
Foto
A na co se ptáte?
Dobrý den.Co udělat v případě když byla sepsaná závět u notáře,ale došlo k takové situaci že ten kdo závet´uzavřel nyní je upoután na lůžku v nemocnici,a chtěl vydědit jednoho z dědiců z důvodu že o něj nejeví zájem,nenavštěvuje ho a veškerý majetek chce věnovat pouze jednomu potomku.děkuji za odpovědˇ(pavlína)
Foto
Ideální je dohodnout s notářem, který sepisoval původní závěť, aby navštívil dotyčného v nemocnici a tam s ním vše sepsal znovu včetně vydědění.
Dobrý den.Manžel se odstěhoval k milence,ale rozvedení nejsme.V případě rozvodu nemáme(žádný z nás) na vyplacení druhé poloviny rod.domku.Oboustraně je to druhé manželství a oba máme děti z předešlého.V případě mého úmrtí by manžel dědil,to se mi však zdá nespravedlivé -jak tedy postupovat aby nedědil.Děkuji za odpověď.(Jitka)
Foto
Napište závěť, kde vše odkážete někomu jinému, např. dětem a navíc v ní výslovně uveďte, že si přejete, aby manžel nic nedědil.
Dobrý den, rodiče mé manželky veškerý majetek ještě za svého života věnovali jednomu dítěti, i když mají děti 3 a se všemi mají dobré vztahy. Lze se případně proti tomu, po jejich smrti, odvolat? Děkuji a zdravím. O.F.(Oto Fiala)
Foto
Nikoliv, ale lze požadovat, aby pokud ještě něco v dědictví zbyde už si to rozdělili pouze ostatní dvě děti.
Máme s manželem nějaké úspory na stáří, pokud jeden z nás zemře, nezůstane druhý bez úspor, když dědí děti?(Nováková marie)
Foto
Pokud úspory vznikly v době manželství potom se rozdělí na polovinu celý váš společný majetek, polovina připadne pozůstalému manželu a druhá polovina se rozdělí rovným dílem mezi děti a Vás. Lze však napsat závěť, kde každému dítěti odkážete dvanáctinu a zbytek pozůstalému manželu.
přeji hezký dobrý den. Máme z manželem rod.domek,který jsme po zralé ůvaze nechali po naší smrti napsat na vnuka.,aniž by o tom druhá strana věděla máme 2 dospělé děti a 4vnuky jeden znich to má .Závět je uložena u notáře .Myslíte si ,že jsme udělali zprávně?(janet)
Foto
Z vaší otázky neplyne, jestli jste nemovitost odkázali, tedy napsali jste závěť, že vše bude dědit vnuk a nebo jestli jste na něj nemovitost převedli už teď. Pokud jste napsali závěť, dostane po vaší smrti každé z vašich dětí čtvrtinu svého zákonného dílu, tedy vnuk, který podědí nemovitost bude muset každému z vašich dospělých dětí vyplatit osminu hodnoty domu.
Dobrý den ,může manžel vydědit dítě z prvního manželství ,které neviděl 40roků a nic o něm neví? Děkuji Dagmar(dagmar)
Foto
Ano může, ale pouze tehdy, pokud důvodem toho, že se neviděli byl pouze nezájem dítěte a nikoliv zároveň i nezájem ze strany vašeho manžela. Pouze tehdy pokud by se manžel o kontakt snažil a dítě by kontakt odmítalo je to na straně dítěte důvod k vydědění.
Chci vydědit syna a veškerý můj majetek v případě mé smrti darovat vnučce.Jak napsat závěť? Děkuji!(Hanka)
Foto
To samozřejmě lze, ale pouze tehdy pokud u vašeho syna nastal některý ze zákonných důvodů pro které je vydědění možné. Tyto důvody byli podrobně rozepsány v příloze Blesku na téma Vydědění. Do závěti tento důvod uveďte a zároveň tam napište, že chcete aby veškerý váš majetek dědila vnučka.