ONLINE CHAT
Dobry den, syn ma trvalypobyt na uradu, bydli v podnajmu a je momentalne bez prace. Muze dostavat příspěvek na bydleni?(jana g.)
Foto
Dobrý den, nárok na příspěvek na bydlení má nárok vlastník nebo nájemce bytu, pokud je v bytě hlášen k trvalému pobytu. Na podnájem se příspěvek na bydlení nevztahuje. Můžete požádat o dávku pomoci v hmotné nouzi - příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení.
Dobrý den, mám smlouvu na pronájem bytu od roku 2013, ve smlouvě mám od majitelky napsané, že bez jejího souhlasu nesmím přendat své trvalé bydliště do bytu a bohužel když jsem jí volala, nedovolí mi to. Docela dost by mi tato pomoc pomohla, jsem sama s dcerou. Mám nějakou šanci? Děkuji(Zdena)
Foto
Dobrý den, pokud v bytě, na který máte nájemní smlouvu nemáte trvalé bydliště, nemůžete žádat o dávku příspěvek na bydlení, jelikož nesplňujete základní podmínky nároku na dávku. Můžete požádat o dávku pomoci v hmotné nouzi - doplatek na bydlení.
Je nárok na příspěvek na bydlení ,když bydlím v bytě ,který vlastním??? další majetek jako auto a chatu či něco podobného nemám...(Janča)
Foto
Dobrý den, při splnění podmínek nároku na dávku příspěvek na bydlení, můžete požádat o dávku na kontaktním pracovišti Úřadu práce dle místa trvalého pobytu. Podmínky nároku upravuje § 24 zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda máme nárok na příspěvek na bydlení. Tří člená rodina v RD, otec v důchodu (13 000kč) matka (11 000kč) a syn je nezaměstnaný a nedostává žádné podpory.(Dušan)
Foto
Dobrý den, z Vašeho dotazu nelze posoudit nárok na příspěvek na bydlení, doporučujeme Vám požádat o dávku příspěvek na bydlení na příslušném kontaktním pracovišti Úřadu práce dle Vašeho trvalého pobytu.
Dobrý den, mohou si o příspěvek na bydlení zažádat i majitelé rodinných domků? Děkuji.(Karel Novotný)
Foto
Dobrý den, ano, nárok na příspěvek na bydlení má i vlastník nemovitosti, pokud je v bytě hlášen k trvalému pobytu.
Dobrý den ,bydlím v nájemním bytě kde platím byt,elektriku,topení,vodu 5000 kč.Důchod pobírám ve výši 10 500,chtěla jsem se zeptat zda mám nárok na příspěvek na bydlení.Děkuji(Wolfová)
Foto
Dobrý den, doporučujeme Vám požádat o dávku příspěvek na bydlení na příslušném kontaktním pracovišti Úřadu práce dle Vašeho místa trvalého pobytu.
Dobrý den, jsem rozvedený a mám 2 děti, na které platím 6000,- Kč alimenty. Vlastním dům a jsem 2 měsíce na úřadu práce. Od 3.2. jsem získal zaměstnání. Mám nárok na příspěvek na bydlení? Děkuji (Martin Geryk)
Foto
Dobrý den, doporučujeme Vám podat žádost o příspěvek na bydlení na příslušném kontaktním pracovišti Úřadu práce dle Vašeho bydliště. Kontaktní pracoviště Vám vyhodnotí Vaši žádost.
Dobrý den, máme nárok na příspěvek na bydlení pokud vlastníme byt na půl s partnerem a máme 6 měsíců staré dítě? Byt je v malém městě (5000 obyvatel). Momentálně pobírám rodičovský příspěvek (3-letá varianta) a příspěvěk na dítě a přítel má minimální mzdu. V bytě mám ale trvalé bydliště hlášené pouze já a syn, partner je stále oficiálně hlášen u jeho rodičů (nemá rád jakékoliv vyřizování na úřadech:) Bude se pro účely příspěvku na bydlení započítávat i jeho příjem? Pokud ne, jak se zohledňuje spoluvlastnictví bytu a jak případné "alimenty"?Ikdyž mi samozřejmě oficiálně žádné neplatí když spolu žijeme..Zohledňují se při výpočtu příspěvku reálné náklady na bydlení nebo podle nějakých tabulek?Děkuji za zodpovězení dotazů.(Petra)
Foto
Dobrý den, v okruhu společně posuzovaných osob u příspěvku na bydlení patří všechny osoby v bytě hlášené k trvalému pobytu. K žádosti se dokládají příjmy a náklady za předcházející čtvrtletí nároku na dávku příspěvek na bydlení všech osob, které patří do okruhu společně posuzovaných. Pokud partner není v bytě hlášen k trvalému pobytu, jeho příjmy ani uhrazené náklady na bydlení se do výpočtu nároku na dávku příspěvek na bydlení nezapočítávají.
Dobrý den, koupil jsem si byt do os. vlastnictví a jsem v současné době nezaměstnaný a pracák mi přestal vyplácet peníze, protože jsem ukončil zaměstnání dohodou a nyní mi vyplácel 5 měsíců podporu. Trvalý pobyt mám u rodičů v jiném okresním městě, myslíte, že mohu dostat nějaké prostředky od státu? Děkuji Malý(Josef Malý)
Foto
Dobrý den, v případě, že v uvedeném bytě budete také přihlášen k trvalému pobytu, můžete podat žádost o příspěvek na bydlení na příslušném kontaktním pracovišti Úřadu práce dle místa pobytu.
Dobrý den, mám nájemní smlouvu na bytový prostor o velikosti 1kk, 25m (místnost 21m a 4m WC+koupelna). Mám zde trvalý pobyt. Od majitele vím, že objekt není zkolaudovaný na bytové jednotky. Mám nárok na příspěvek na bydlení?(janina)
Foto
Dobrý den, pro účely nároku na dávku příspěvek na bydlení se bytem rozumí soubor místností, případně jednotlivá místnost, který podle rozhodnutí stavebního úřadu svým stavebně technickým uspořádáním a vybavením splňuje požadavky na trvalé bydlení (§ č odst. 2 zákona č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu.
Dobry den som zamestnana a som sama.trvaly pobyt by som mala mat koncom unora mozem poziadat o prispevok na byvanie(adinka)
Foto
Dobrý den, doporučujeme se obrátit na kontaktní pracoviště Úřadu práce dle místa bydliště s žádostí o příspěvek na bydlení, kde Vám poskytnou veškeré informace ke splnění podmínek nároku.
Dávají mi příspěvek na bydlení jen 1 187 Kč/měs. Je na Netu kalkulačka na kontrolu? jaké další dávky mohu dostat?(Dávají mi jen 1 187 Kč/měs)
Foto
Dobrý den, v případě, že požadujete vysvětlení výpočtu dávky či nejste spokojena s její výší, můžete se obrátit na kontaktní pracoviště Úřadu práce, který o dávce rozhodl a požádat o rozpis výpočtu dávky či máte možnost podat námitku do 30 dnů od obdržení první splátky.
Dobry den, jsme s manzelem v insolvenci,pocita se pro rozhodnuti davky prijem pred srazkou spravce nebo az po ni. Dekuji(gabina)
Foto
Dobrý den, do rozhodného příjmu pro výpočet nároku na dávku příspěvek na bydlení se započítává čistý příjem před srážkou insolvenčního správce.
Starobní důchodce,výše důchodu 12 500Kč,invalidní důchodkyně,výše inv.důchodu 5 780Kč.Manželé žijící ve spol.domácnosti,výše nájmu vč.poplatků 11 500Kč. Máme nárok na příspěvek na bydlení? Děkujeme za odpověď.(Helena Lišková)
Foto
Dobrý den, pokud máte platnou nájemní smlouvu a jste v bytě trvale hlášeni k pobytu, můžete požádat o dávku příspěvek na bydlení na příslušném kontaktním pracovišti Úřadu práce dle Vašeho trvalého pobytu.
Dobrý den,je příspěvek na bydlení limitovaný časem??(Martina B)
Foto
Dobrý den, o dávku příspěvek na bydlení lze požádat 3 měsíce zpětně od data podání žádosti. Dávku příspěvek na bydlení lze pobírat nejdéle po dobu 84 kalendářních měsíců v období 10 kalendářních let.
Dobrý den. S přítelem jsme se ocitli v prekérní situaci. Žili jsme v domě s mým strýcem,který bohužel loni zemřel. Bohužel zemřel dříve,nežli na nás nechal přepsat dům. Tím pádem se stal dům předmětem dědictví ze zákona. Dědiců je celkem 5. Dědictví se bohužel bude projednávat u soudu. Já,můj přítel i naše 2 nezletilé děti máme v domě trvalý pobyt. Naše příjmy činí dohromady 16 000 Kč. Je nějaká možnost získat příspěvek na bydlení,pokud nejsme majitelé,ani jsme se stýcem neměli podepsanou nájemní smlouvu? Nemovitost užíváme,veškeré energie jsou přepsané na mé jméno. Děkuji za odpověď.(Jana Gálová)
Foto
Dobrý den, ve Vašem případě nelze o dávku příspěvek na bydlení požádat, jelikož je třeba počkat na vyřízení dědického řízení. V případě Vaší tíživé finanční situace lze na kontaktním pracovišti Úřadu práce požádat o dávky pomoci v hmotné nouzi.
Dobrý den, prosím o radu, zda mám nárok na příspěvek na bydlení, či jiný příspěvek. Jsem vedena na úřadu práce jako nezaměstnaná, momentálně nemám žádný příjem, podpora mi skončila v lednu, trvala 5 měsíců. Domácnost se mnou obývá matka a otec, matka pobírá částečný důchod ve výši 6500, otec OSVč, momentálně také bez práce, ale podnikání nemá přerušené. Bydlíme ve vlastním domě v obci pod 1000 obyvatel. Děkuji za radu(Petra K.)
Foto
Dobrý den, z Vašeho dotazu nelze přesně vyhodnotit nárok na dávku příspěvek na bydlení. Doporučujeme se obrátit na příslušné kontaktní pracoviště Úřadu práce dle Vašeho trvalého pobytu a podat žádost o příspěvek na bydlení.
Dobrý den,mám 6 000,-kč důchod,bydlím v bytě 2+1 v osobním vlastnictví a ptám se,zda-li mohu žádat příspěvek na byt.Děkuji(Dagmar)
Foto
Dobrý den, požádat o dávku příspěvek na bydlení můžete na příslušném kontaktním pracovišti Úřadu práce dle Vašeho trvalého pobytu.
Dobry den, chtela bych se zeptat, co je pravdy na tom, ze bude prispevek na bydleni koncit. A jak dlouho ho muze clovek vlastne pobirat?? Dekuji za odpoved.(Lucie)
Foto
Dobrý den, informace o tom, že by měla být dávka příspěvek na bydlení zrušena, nemáme. Dávku příspěvek na bydlení náleží nejdéle po dobu 84 kalendářních měsíců v období 10 kalendářních let. Dobu poskytování příspěvku upravuje § 27a zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
Hezký den, jsme 2důch. (67let), se spol.příjmem 17 054.- Kč. Náklady na byt v OV - 4 847.- Kč/ měsíčně. (tj. 30% = 5 116.- Kč). Jsem inval. ZTP/P a dostávám ještě mimo náklady na byt: 400.- Kč/měsíčně tzv. mobilitu. Jinak žádné jiné příspěvky nepobírám (e). Bydlím v PLZNI. CHtěl jsem se zeptat, zda na příspěvek na byt mám nárok, spolu s manželkou a popř. kolik cca. Kč. Děkuji za odpověď, pepino.. (Josef Míka (pepino))
Foto
Dobrý den, doporučujeme Vám si požádat o dávku příspěvek na bydlení na příslušném kontaktním pracovišti Úřadu práce dle Vašeho trvalého pobytu, kde Vám poskytnou veškeré informace k žádosti na základě Vámi doložených dokladů.
Dobry den, jsme ctyrclenna rodina - manzelka pracuje, ja ve starobnim duchodu a dve deti (15 a 22 let). Bydlime ve vlastnim RD: topime zemnim plynem (+krbova kamna), vlastni v studna (+obecni vodovod) a kanalizace. Rad bych vedel, zda mame narok na prispevek na bydleni, co vsechno se do nej zapocitava a co se musi dolozit. Mesicni prijem je cca. 24 000,- cisteho. Dekuji J. Novak (Jiri Novak)
Foto
Dobrý den, výše příspěvku na bydlení se vypočítá jako rozdíl mezi normativními náklady na bydlení a příjmem rodiny vynásobeným koeficientem 0,30 (v Praze 0,35). Pokud jsou skutečné náklady na bydlení nižší než normativní náklay na bydlení, stanoví se výše příspěvku jako rozdíl mezi skutečnými náklady na bydlení a příjmem rodiny vynásobený koeficientem 0,30 (v Praze 0,35). K příjmu rodiny, který je nižší než životní minimum rodiny se nepřihlíží. Minimální rozhodný příjem se proto započítává ve výši životního minima rodiny. Do nákladů na bydlení se započítává u vlastníků nemovitostí: úhrady za dodávky plynu, elektřiny, vodného, stočného, náklady za odvoz odpadu, náklady za centrání vytápění. Nařízením vlády se vždy stanoví k 1.1. výše nákladů srovnatelných s nájemným, výše částek, které se započítávají za pevná paliva a částek normativních nákladů na bydlení pro účely příspěvku na bydlení ze státní sociální podpory pro daný rok.
Dobrý den beru příspěvek na bydlení a chci vědět jestli se započítává jako příjem do hmotné nouze? děkuji Gábina(Gábina)
Foto
Dobrý den, dávka příspěvek na bydlení se nezapočítává do příjmu rozhodného pro přiznání nároku na dávky pomoci v hmotné nouzi. Při výpočtu dávky doplatek na bydlení ze zákona o pomoci v hmotné nouzi se z výše příspěvku na bydlení vychází.
Dobrý den, mám dotaz s přítelem a našim synem bydlime v pronajatém byte. Přítel vydělá deset tisíc korun měsíčně a já dostávám klasicky příspěvek mateřskou 7800 kc, za pronájem bytu platime 14 000 Kč. Máme narok na nějaký příspěvek? Děkuji za odpoved(Teresa)
Foto
Dobrý den, pokud máte platnou nájemní smlouvu a jste v bytě hlášena k trvalému pobytu, splňujete základní podmínky nároku na dávku příspěvek na bydlení. Žádost o příspěvek na bydlení si můžete podat na kontaktním pracovišti Úřadu práce dle místa trvalého bydliště.
Mám tvvalé bydliště jinde, než bydlím. Tam kde bydlím mám nájemní smlouvu. Můžu žádat o příspěvek na bydlení, nebo musím mít přechodný pobyt v místě nájmu a musí k tomu dát suhlas pronajímatel? Děkuji(Lubom´r Starý)
Foto
Dobrý den, k nároku na dávku příspěvek na bydlení musíte splňovat tyto podmínky: k bytě, na který máte nájemní smlouvu musíte být i hlášen k trvalému pobytu. Ve Vašem případě lze požádat o dávku doplatek na bydlení podle zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů, při splnění zákonem daných podmínek.
Dobrý den, moje dcera se před téměř třemi lety rozvedla, v bytě v osobním vlastnictví obou manžel zůstala bydlet s dvěma dětmi. Její bývalý manžel se odstěhoval. Protože soudy pracují pomalu, tak do dnešního dne nedošlo k soudnímu rozhodnutí o rozdělení majetku. Býcalý manžel již půl roku na děti alimenty neplatí, dcera je zaměstnaná, má necelých 15.000,-kč + přídavky na děti. Jejich rodinný rozpočet je velmi napjatý.Chtěla si požádat o příspěvek na bydlení, ale bylo jí řečeno, že dokud nebude rozdělen po rozvodu majetek, nemá na příspěvek nárok. Je to pravda ? Co když se soudní pře potáhne ještě deset let ? Děkuji.(Libcer)
Foto
Dobrý den, pokud byl byt v osobním vlastnictví obou manželů, může si o příspěvek na bydlení Vaše dcera požádat. V případě, že bývalý manžel je stále v tomto bytě hlášen k trvalému pobytu, může Vaše dcera požádat na kontaktním pracovišti Úřadu práce dle místa trvalého bydliště společně s žádostí o dávku příspěvek na bydlení o vyloučení osoby z okruhu společně posuzovaných osob. K této žádosti musí prokazaelně doložit, že se bývalý manžel v místě trvalého bydliště nezdržuje.
můžeme dostat příspěvek na bydlení,když bydlíme ve vlastním domě,ale máme malý důchod pod hranicí průměru děkuji(slánský)
Foto
Dobrý den, ano, žádost si můžete podat na kontaktním pracovišti Úřadu práce podle místa trvalého bydliště. Podmínky nároku na příspěvek na bydlení jsou uvedeny v § 24 zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
dobrý den,vnučka čeká rodinu,žijí s přítelem v pronajatém bytě,vnučka je na rizikovém těhotenství,mají nárok na nějaký příspěvek na bydlení?Děkuji za odpověď Dana(Daniela)
Foto
Dobrý den, nárok na příspěvek na bydlení má vlastník nebo nájemce bytu, který je v bytě hlášen k trvalému pobytu, jestliže jeho náklady na bydlení přesahují částku součinu rozhodného příjmu v rodině a koeficientu 0,30 (v Praze 0,35) a součin rozhodného příjmu v rodině a koeficientu 0,30 (v Praze 0,35), není vyšší než částka normativních nákladů na bydlení. Žádost lze podat na kontaktním pracovišti Úřadu práce dle trvalého bydliště žadatele.
Dobrý den, budu si podávat daňové přiznání v březnu, ohledně toho, že jsem sice celý rok 2013 byla na mateřské a následně na rodičovské, ale byla mi v tomto roce vyplacena dovolená za 40 dní, vyrovnání daně jsem si vždy dělala sama, budu i tento rok za rok 2013. Jak a kam mám uvést, že my vrací na daních třeba 3000tis korun? Jestli to uvést za první čtvrtletí, kdy bylo podáno přiznání k dani, či v druhém čtvrtletí, kdy mi vrátí něco na dani.Jsem zaměstnanec, ne OSVČ, pracovala jsem normálně na smlouvu.Jsem matka samoživitelka a pobírám příspěvek na bydlení. Děkuji Alexandra(Alexandra Nováková)
Foto
Dobrý den, vrácená daň se započítává do příjmů ve čtvrtletí, kdy je vrácena finančním úřadem, tj. ve 2. čtvrtletí.