ONLINE CHAT
Vážený pane řediteli, loni v srpnu mi zavolali z bezreklamky.cz. Slečna mne "nalákala" na reklamu na autě. Po skončení rozhovoru jsem ji řekla, že se ještě musím zeptat doma rodiny, jenže hned jsem měla nabídku - o které neustále hovořila - nejříve na mobilu a pak v e-mailu, který jsem jí, samozřejmě - po rafinovaně vedeném hovoru - lehce prozradila. Doma jsme s manželem ihned odpověděli, že o žádnou nabídku nemáme zájem a navíc nejsem majitelem nabízené plochy. Od té doby mi neustále vyhrožují a posílají složenky, abych zaplatila nebo mě dají k soudu. Samozřejmě, že jsem nic - podle rady Sdružení antibezreklamky.cz dosud nic nezaplatila. O této společnosti už bylo i v TV vysílání několik varovných pořadů. Myslíte, že by stálo za to je připočítat mezi šmejdy, zrušit je nebo jim dát nějaké účinné sankce, naletělo jim prý tisíce lidí. Srdečně děkuji za odpověď. Omlouvám se předem za dlouhý dotaz. Nezlobte se. Hezký den z Plzně Milka(Milka)
Foto
Rozhodně nic neplaťte, pokud jste nepodepsala žádnou smlouvu. Může též podat podnět ke kontrole s uvedením co nejpřesnějšího popisu Vaší situace prostřednictvím e-podatelny na www.coi.cz
Zdavím, zajímalo by mě, jak moc jsu okuty vymahatelné? Když ji uložíte, ještě neznamená, že jizaplatí? Jakáje úspěšnost? Děkuji Karel Málek(Karel Málek)
Foto
Česká obchodní inspekce při porušení zákona pokuty uděluje, jejich vymáhání při nezaplacení však postupuje Celní správě ČR.
Pro ČOI, když byla informována, že o sporák Mora si zákaznice při čištění rozřízla tepnu, okamžitě až do vyšetření případu nestopla distribuci těchto nebezpečných výrobků? Neohrožuje takový laxní přístup zdraví zákazníků?(Zdenda)
Foto
V daném případě záleží na tom, jak byla ČOI o této skutečnosti informována. Z toho vyplývá další postup (např. kontrola u prodejce a v případě zjištění závadnosti výrobku zákaz jeho prodeje či stažení z trhu).
Neměli by mít obchodní řetězce v prodejnách váhy pro kontrolu. Několikrát se mi stalo, že jsem přinesl domů ovoce , které mělo jinou váhu, než bylo namarkováno na pokladně. Stačí, aby pokladní truchu přitlačila na váhu na pokladně a už platíte něco navíc.(Petr Tenkrat)
Foto
Každý prodejce musí při prodeji používat ověřené měřidlo, které odpovídá technickým normám či patřičnému schválení.
DObrý den, co dělat s podomními prodejci elektřiny? Bydlím v domě plném důchodců, řešíme to několikrát ročně. Sousedi už mají třetího dodavatele elektřiny. Byla jsem svědkem toho, jak tvrdil, že je z ČEZu. Samozřejmě nebyl, tak jsem na něj poslala stížnost ERU a UOHS, oba poslali jen formulář jak případnou smlouvu zrušit. Ve vedlejším domě na ně poslali policii a ta jim řekla, že mají nějaké povolení a tak že se s tím nedá nic dělat. Jsou to podobní šmejdi, lžou až se jim od pusy práší. S tím se nebude nic dělat??(Marta Křížková)
Foto
Dobrý den, doporučuji Vám nikdy nepřistupovat na žádné sliby učiněné na chodbě Vašeho domu. Podomní prodejce slušně vykažte ze dveří.
Dobrý den pane řediteli, ještě jednou se Vás ptám, podle jakého zákona mohou Vaši zaměstnanci dávat do oběhu použitý alkohol. Zajímá mě konkrétní odpověď a ne nic neříkající. Komunikuji s nimi, poslal jsem dva doporučené dopisy, odpověď pouze na jeden, čekám třetí týden. Myslím, že zákony by měly platit pro všechny stejně. Proto Vás žádám o konkrétní odpověď. Děkuji (Buriánek Vladimír)
Foto
Zaměstnanci České obchodní inspekce neurčují z titulu své práce, jak má personál kontrolovaného podniku naložit s alkoholem, který byl součástí kontrolního nákupu.
Na pozitivní reakce zákazníků neodpovídáte? Opravdu mě zajímal Váš osobní názor na společnost Zepter a její praktiky..(Lída1968)
Foto
Jako ředitel dozorového orgánu, kterým ČOI je, se nemohu řídit svými osobními názory, ale výhradně objektivními zjištěními našich inspektorů o případném porušení zákona.
Přítelkyně koupila hrnce Beck czech cca za 25 tis.Kč, vrátili jsme je do 14 dnů s dopisem, že žádáme vrátit plnou částku. Přišla poštovní poukázka pouze na 18 tis. Kč. Co může přítelkyně dále udělat, kromě soudního jednání. Děkuji.(Věra Poláková)
Foto
Doporučuji Vám se obrátit na právní poradnu, ale obávám se, že pokud je součástí Vámi podepsané smlouvy i např. smluvní pokuta při odstoupení od smlouvy apod., nemáte příliš mnoho nadějí.
Dobrý den.V roce 2011 jsem podepsala smlouvu s podomními obchodníky na dodávku energií od českého energetického centra.Slibovali levnější plyn a elektřinu.Při prvé fakturaci došlo o nárůst o 300 procent z důvodu asistenčních služeb,se kterými mě nikdo neseznámil a ani ve smlouvě o nich není zmínka.Vše je schováno v tarifu energie pohoda,kde se platí 249 kč měsíčně /x2-obě smlouvy/pojišťovně Alians.Podávala jsem písemnou reklamaci služeb.Služba mě byla změněna na jiný tarif od 1.6.pouze dodávku energií.Proč mě byly přes rok účtovány asistenční služby mě nikdo nevysvětlil,peníze nevrátil což jsem požadovala.Kam se odvolat a co dělat- Prosím o radu děkuji s pozdravem Železníková(Zdeňka Železníková)
Foto
Dobrý den, tato problematika spadá do kontrolní pravomoci Energetického regulačního úřadu.
Proč se prodávají viditelně nedaněné PHM na čerpacích stanicích a nikdo s tím nic nedělá.Když se prodával špatný alkohol umírali lidi ,když se prodávají špatné PHM rozbíjí se auta!!!!!!!(anonim)
Foto
ČOI provádí pravidelné kontroly kvality pohonných hmot. S výsledky těchto kontrol se můžete seznámit na www.coi.cz. Pokud máte podezření na prodej nejakostní pohonné hmoty, podejte podnět ke kontrole prostřednictvím e-podatelny na webu ČOI.
Dobrý den, měl jsem kontrolu od Vašich zaměstnanců, kteří po ukončení kontroly, tedy asi po třech hodinách, nařídili servírce, aby od nich odebrala dva kontrolované fernety, které mimochodem stály 3 hodiny na stole a nevím, co s nimi dělali a vrátila jim 90 Kč a tyto fernety nalila zpět do láhve, do oběhu. Ona se bála, tak to udělala. Můžete mi prosím napsat, podle jakého zákona je možné míchat použitý alkohol s nepoužitým? Přes mnoho telefonátů, jak na hygienické stanice, tak na různé ČOI, přes písemnou korespondenci s ČOI, která mě kontrolovala, jsem nedostal odpověď. Děkuji(Buriánek Vladimír)
Foto
Dobrý den, pokud máte podezření na nesprávné jednání inspektorů ČOI během kontroly, zašlete svůj podnět s uvedením co nejpřesnějších údajů o místě, čase, datu a postupu přítomných na Ústřední inspektorát ČOI. Můžete tak učinit formou dopisu nebo prostřednictvím e-podatelny na www.coi.cz
Proč ČOI netlačí na změnu legislativy - novelizaci zákona o ochraně spotřebitele, aby měla větší pravomoce a možnosti postihovat nešvary prodávajících, které trápí většinu spotřebitelů? Proč ČOI nemá možnost kontrolovat, zda po řádném odstoupení od kupní smlouvy skutečně prodávající vrátí kupujícímu do 30 dnů peníze? A co problémy s řešením reklamací, kdy podnikatelé nemají ze zákona povinnost uchovávat záznamy o přijatých/vyřízených reklamacích, tudíž to pak může ČOI jen stěží prověřovat?(Josef Novák)
Foto
Česká obchodní inspekce je dozorový orgán jehož působnost je dána platnou legislativou. Novela zákona o ochraně spotřebitele se právě v těchto dnech dokončuje, Skutečnost zda prodávající řádně vrátí kupujícímu peníze, nespadá do kompetence ČOI, tuto oblast řeší Občanský zákoník a práva se v tomto směru lze domáhat pouze soudně.
Při nákupu v obchodním domě KAUFLAD u pokladny zbyla v nákupním vozíku přepravka s pivem 20 ks. Jako v minulosti jsem podal lahev z přepravky a prodavačka zrakem zkontrolovala prázdnost vozíku načeš mne vyzvala abych přepravku nadzvedl ,popotáhl jsem přepravku po dně prázdného vozíku a to nestačilo, musel jsem přepravku zvednout. Buzerace nebo právo firmy. Namarkováno jsem měl cca. 1700 kč. co se dá schovat pod bednu s 20 pivy nevím. Dovolí si fa. ve vlastní zemi něco podobného? Na recepci mi bylo sděleno že jde o nařízení fa. Je mi smutno kam se zákazník dostává, kdy přijde nařízení svléknout se do trenýrek. Je správný postup vyndat 20 lahví na pás a za pokladnou vrátit do vozíku tak to hodlám v od příštího nákupu dělat. Čest práci M. Rosa (MILOŠ ROSA)
Foto
V takovém případě Vám mohu pouze doporučit nákup u konkurence.
VE SCHRANCE JSEM MEL LETACEK NA OHRIVAC NA TEKUTE PALIVO .CHTEL JSEM INFORMACI TAK JSEM LETAK ODESLAL NA ADRESU JURECKA PETR OLOMOUC ASI ZA TYDEN PRIJEL K NAM DOMU A TENTO PRISTROJ NAM PREDVEDL. SEPSALI JSME KUPNI SMLOUVU A ZAPLATILI ZALOHU 3000KC. ZA TYDEN JSEM CHTEL ODSTOUPIT OD SMLOUVY. PRISLA MI ODPOVED ZE VYPOVED BEROU NA VEDOMI A JSEM POVINEN ZAPLATIT POKUTU 25PROCENT S KUPNI CENY 3350KC.PODLE INFORMACI Z PRAVNI PORADNY OD SMLOUVY ODSTOUPIT NELZE A POKUTU MUSIM ZAPLATIT.PROSIM PORADTE CO MAM PODNIKNOUT. DEKUJI JAROSLAV (jaroslav)
Foto
Dobrý den, je škoda, že jste si před podpisem smlouvy neprostudoval všechna v ní obsažená ujednání. Z vámi popsané situace se zdá, že nemáte jinou možnost než se poradit s právníkem a případně se obrátit na soud.
Dobry den přeju, chci se zeptat či mužu vyhledavat vietnamske padělky a šmejdy, nafotit, napsat, nahlasit to, zaplatite mi za to nejakou odmněnu? Děkuji za info (SlimStar)
Foto
Dobrý den, pokud máte podezření na prodej padělků, podejte prostřednictvím e-podatelny na webu www.coi.cz podnět k prošetření. Přiložit můžete i pořízené fotografie.
1) Jak hodlá ČOI a MPO řešit problém s nedohledatelností prodejců na předváděcích akcích? Vy sice chcete lidem prostřednictvím živnostenských úřadů pomáhat se sepsáním odstoupení od kupní smlouvy, ale to odstoupení není jak doručit, neboť ty firmy mají fiktivní sídla, kde nemají ani poštovní schránku.(Josef Novák)
Foto
V takovém případě je nejlepší prevence: nejezdit na předváděcí akce, nepodepisovat tam žádné smlouvy, nedávat z rukou osobní doklady, v případě podpisu smlouvy si ji vždy řádně předem prostudovat. Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje legislativu, která ukládá pořadatelům předváděcích akcí povinnost předem nahlásit České obchodní inspekci místo a čas konání takové akce a dále sortiment prodávaného zboží a další údaje.
Klepání, zvonění a pak mezi dveřmi ještě otázka "Jaké platíte zálohy plynu a přineste nám vyúčtování" my Vám poradíme jak ušetřit... Donmnívám se, že pokud někdo má smysluplnou nabídku a úroveň - dá o návštěvě předem vědět. Nejsem povinna někomu ukazovat své doklady mezi dveřmi a na počkání. Navíc tady ve Zlíně se moc krade, takže buďme opatrní!!! Máte jiný názor???(hanka)
Foto
Dobrý den, souhlasím s Vámi. Opatrnosti není nikdy nazbyt. Ani když Vám prodejce ukáže svůj identifikační průkaz, nemáte povinnost předkládat mu/jí žádné své dokumenty či doklady.
Dobrý den. Chci poradit, kam se obrátit. Jedná se o to, že wietnamci zaměstnávají důchdkyně jako prodavačky od neděle do neděle za 30 korun na hodinu.Nikoho to nezajímá . Děkuji za odpověď.(H. Golynská)
Foto
Dobrý den, doporučuji Vám se obrátit na příslušný Úřad práce, popřípadě též na místně příslušný živnostenský úřad.
dobrý den, včera jsem dala po třetí reklamovat notebook . Když jsem jim řekla, že už ho nechci, ať mi dají jiný nebo vrátí peníze. Poslali mě samozřejmě někam, že ho opraví. Já už ho nechci protože, oprava trvá vždy měsic a to je pro mě neunosné. Děkuji za odepsání.(alena řičičářová)
Foto
Jestliže je druhá oprava neúspěšná a stejná vada se opakuje, má spotřebitel nárok od smlouvy odstoupit či požadovat výrobek jiný, bez vady. Pokud ovšem prodejce s takovýmto postupem nebude souhlasit, nezbývá Vám, než se obrátit na soud.
Dobrý den,je možné zrušit do 14 dnů také smlouvu sepsanou nikoliv po internetu,ale v kameném krámu.Děkuji.(Pavel,Plzen)
Foto
Odstoupit od smlouvy do 14 dnů je možné pouze při nákupu na dálku (internet) či mimo prostory obvyklé k podnikání. Při nákupu v kamenném obchodě tato možnost není protže máte možnost si vybrané zboží či výrobek prohlédnout, nechat předvést.
Dobry den. Kdy bude pred spojenim na telefonni lince 1188 volajici seznamen kolik hovor stoji? Ani v reklamach na tuto sluzbu neni uvedeno kolik stoji resp, ze je to placena sluzby.Dekuji(roman land)
Foto
V tomto případě se obraťte na ČTÚ - Český telekomunikační úřad, do jehož působnosti spadá tato problematika.
Dobrý den, jak se mohu bránit, pokud prodejce odmítne vzít zboží do reklamace, zdůvodní tím: vidím, že výrobek je v pořádku ... (JOSEF)
Foto
Pokud vyrobek není v pořádku a prodejce výše uvedeným způsobem argumentuje, tak Vám doporučuji obrátit se na příslušný regionální inspektorát ČOI, který na základě Vašeho podnětu provede šetření. ČOI ovšem není oprávněna vstoupit do řešení vašeho sporu s prodejcem. ČOI může na základě Vašeho podnětu zahájit s prodejcem správní řízení, které však nebude mít přímý vliv na vyřešení vaší konkrétní reklamace. Váš spor s prodejcem můžete vyřešit občanskoprávní cestou.
Dobrý den, jak je to se zveřjňováním zlodějských pumpařů? Už ty seznamy někde visí? A jak často je kontrolujete? Díky Dave(Davy D.)
Foto
Pravomocné výsledky kontrol jakosti pohonných hmot zveřejňujeme na našem webu www.coi.cz. V každém měsíci provedem desítky kontrol čerpacích stanic.
Pane řediteli, jak je možné, že reportéři televize zjišťují v obchodní síti desítky vážných, až zdraví ohrožujících závad a ČOI na toto vůbec nereaguje, neprovádí žádné kontroly a doslova spí na svých teplých místech za peníze nás daňových poplatníků?(Jaroslav Mráz)
Foto
S vašim tvrzením nesouhlasím. Pokud hovoříte o kontrolách jakosti potravin, ty nejsou součástí kontrolní pravomoci České obchodní inspekce. Touto problematikou se zabývá Státní zemědělská a potravinářská inspekce, popřípadě krajský hygienik.
Zajímalo by mě kolik stížností, obdrží ČOI od spotřebitelů na předváděcí akce(Josef Novák)
Foto
Za 1. čtvrtletí roku 2013 jsme obdrželi stovky podnětů na jejichž základě jsme provedli cca. 2OO kontrol, z toho jich bylo 80% se zjištěním.
V současné době vláda připravuje zrušení státní energetické inspekce, aby nebyla možnost dále provádět kontroly obnovitelných zdrojů nezávislým kontrolním orgánem. Jaké kompetence tedy po inspekci přeberete? Děkuji za odpověď.(Pepa.)
Foto
Po třech zasedáních transformační komise, která je složena ze zástupců MPO, SEI a ČOI, se předpokládá zásadní výstup z hlediska přesunu kompetencí do měsíce. Důležité a nezbytné je zpracovat legislativní změny a následně působnost ČOI a ERU.
Dobrý den, mám dotaz, proč se šmejdi řeší až nyní, na trhu jsou min.20let.? Zajímalo by mne, zda-li náhodou neokradli babičku či dědečka nějakého politika. Jinak si nedovedu vysvětlit, proč by v tomto státě, z ničeho nic někoho zajímali starý lidi. Hezký den přeji A.S.(Alena Splítková)
Foto
Šmejdi se řeší již od 1/2 90. let. Vzhledem k jejich narůstající agresivitě na to musí stát - ČOI adekvátně reagovat.