Tahle finta ale u zkušených inspektorů neprošla. Přivolali vedoucí, vyžádali si plánek obchodu a dělali si poznámky. Mimochodem, na prodejnu 3Kronen Markt dostali echo. Jeden ze zaměstnanců poslal ČOI e-mail s tím, že vedení rozhodlo o nástupu do práce i ve svátek. Do obchodu, který se rázem smrskl, aby vyhověl zákonu. „To je skladovací plocha,“ tvrdila vedoucí a personál odháněl nechápavé rakouské zákazníky od vstupu do „zapovězeného“ prostoru. Když na nákresu prodejny chyběly metry čtvereční a okleštěný prostor tak nešlo vypočítat, došla inspektorům trpělivost. Sepíšou protokol a věc i s podklady pošlou výš. 

ČOI: Přepažování obchodu je obcházením zákona 

„Nic vám neřeknu. Bude to řešit naše právní oddělení,“ reagovala na „přepadovku“ Petra Šrubařová, jednatelka firmy Ronja, které obchod patří. Otázka zůstává, zda podvůdek projde. „Podobný způsob přepažování prostor mi zavání obcházením zákona,“ řekl Blesku Karel Havlíček, ředitel inspektorátu ČOI pro Jihomoravský a Zlínský kraj. A sankce? Při prvním porušení zákona až jeden milion korun. 

Freeport: Zákon je diskriminující 

Inspektoři ČOI prověřili v Hatích také vyhlášené obchodní centrum Freeport. Ve svátek zůstalo uzavřeno 19 ze 74 zdejších obchodů. „Zákon považujeme za nesmyslný a diskriminační. Jeden obchod musí zavřít a druhý klidně prodávat dál, to nemá logiku,“ řekl Blesku ředitel Freeportu Jan Procházka. Pokles tržeb o svátku odhadl v desítkách procent. Zákazníky obchodních a zábavních center Freeport a Excalibur City tvoří z více než poloviny Rakušané. Přes masivní informační kampaň na sociálních sítích, Facebooku i na cedulích vyvěšených na vchodech do obchodních center se řada z nich tvářila překvapeně. „U nás zákaz prodávat o svátcích a v neděli platí striktně už řadu let, zvykli jsme si. Tady je to novinka, slyším to poprvé,“ reagoval například důchodce Johannes Kartner. 

 V Brně neprošel pouze autobazar

Celkem inspektorát ČOI pro Jihomoravský a Zlínský kraj prověřil o svátku takřka 100 obchodů. „Některé cíleně přímo na podnět spotřebitelů,“ řekl ředitel inspektorátu Karel Havlíček. Týkalo se to i jednoho autobazaru v Brně, kde prodejce vyvěsil ceduli, že ve svátek si mohou zájemci auta prohlédnout, inspektorům je však nabídl k prodeji. „Podle zákona platí zákaz prodeje ve svátky i na veškeré prodejny použitého zboží, tedy autobazary či zastavárny,“ dodal Havlíček. Případ podobně jako ten v Hatích poputuje do správního řízení. Kontroly velkých brněnských obchodních center dopadly bez problémů. Vaňkovka, Futurum, Olympie či Avion v předstihu avizovaly, že 28.října budou pro zákazníky zcela uzavřeny.

Fotogalerie
10 fotografií