Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

8 tipů pro maminky: Jak přežít začátek školy?

Škola neznamená stres jen pro děti, ale i jejich maminky, které je musí hlídat.
6. září 2010 | 12:15

Z nápisu ve výloze Hola, hola, škola volá se vám dělá nevolno? Už teď se hroutíte z představy školních povinností, chystání svačin a kontrolování penálu? Jen klid, i začátek září se dá přežít docela v pohodě.

Své děti vypravuji do školy už jedenáct let. Prvních pět jsem bezmocně přihlížela, jak se na mě nároky učitelů i potomků valí jako velká voda, a snažila se je s vypětím všech sil do puntíku splnit. Dalších pět let jsem se předem systematicky připravovala, nakupovala penály a ořezávátka už v květnu a vypracovala přehledný svačinový jídelníček až do Vánoc. Zbytečně. Stres a úzkost ze začátku školy mě stejně dohnaly.

Letos to bude konečně jinak! Pro sebe i ty, které prožívají první září podobně, jsem sestavila osm záchytných bodů, jež nám ho pomůžou zvládnout s nadhledem.

1. Zapomeňme na nesmyslná očekávání

Máte pocit, že od letošního září bude všechno jinak? Děti si konečně začnou samy dělat úkoly, zlepší si známky minimálně o stupeň, nebudou zapomínat svačiny a naučí se vstávat bez našeho buzení? Jestli jste je to nenaučila doteď, těžko se ze dne na den stane zázrak a ony získají vysněné dovednosti jako mávnutím kouzelného proutku. Stanovte si jen reálné cíle a pokud možno jen pár. V opačném případě si zaděláváte na pořádný nervák.

2. Nejsme na to samy

Všimla jste si, že by někdy pobíhala po papírnictví horda zoufalých tatínků s dvoumetrovým seznamem školních pomůcek pro potomky? Já ne. Přesto nevidím důvod, proč manžela a starší děti do nákupu nezapojit. Stanovte finanční limit a rozdělte si, kdy kdo a co obstará. Skvělé je také nakoupit pomůcky přes internet. Je to rychlé, spolehlivé a bez nervů.

3. Jen žádnou paniku

Nepodlehněte nátlaku dětí, že je třeba pořídit komplet školní výbavu fungl novou už v srpnu. Počkejte si na seznam od učitelů, jinak se budete nejen zbytečně honit, ale i nesmyslně utrácet za věci, které nejsou potřeba. V září to při dodržení pravidla č. 2 zvládne levou rukou.

4. Gruntování počká

Dejte si malé předsevzetí, že alespoň během prvního školního měsíce zapomenete na generální úklidy, vaření opulentních jídel o pěti chodech a podobné šílenosti. Šetřete si čas i energii, aby vám jí zbylo dost na kontrolování rozvrhů, podepisování školních řádů a obalování sešitů. Jestli máte všeho nad hlavu, naplánujte si rodinný výlet. Pročistíte si hlavu a přijdete na jiné myšlenky.

5. Pravidelné relaxační středy

Může to být i jakýkoli jiný den. Důležité je, aby byl pravidelně jednou v týdnu. Čas, který si vyhradíte dobíjení baterek – masáži, plavání, kávičce s kamarádkou… Že si ho maminky zaslouží celý rok, je jasné, ale v září to platí dvojnásob.

6. Spolehněte se na dětskou samostatnost

S prvňákem to půjde těžko, ale starší školáky nechte pracovat alespoň částečně samostatně. Zvládne si nalinkovat a obalit sešity, udělat úkol nanečisto, připravit si svačinu… Dítě totiž nepotřebuje absolutní rodičovský servis za každou cenu.

7. Chvíle se zeleným čajem

Jestli se vám nedaří nápor povinností zvládat s nadhledem, sedněte si, uvařte si zelený čaj a v klidu si rozmyslete, co je potřeba dělat hned, co chvíli počká a co se dá vypustit úplně.

8. Postěžujte si kamarádce

Nic člověka tak nepotěší jako pocit, že i ostatním jde ze školy hlava kolem. Sejděte se s podobně postiženými kamarádkami a proberte svoje obavy a problémy společně. Uleví se vám, a ještě možná zjistíte, že existují další ověřené fígle, díky nimž nemusí být září peklo.

Autor: oli, kamp