"Vlivem dopravní nehody na 18. kilometru R1 bylo nutné některé konvoje odstavit na vhodných místech před Prahou, v současné době je již stanovena objízdná trasa Jižní spojka - Barrandovský most - Radlická - Rozvadovská spojka a zpět na Pražský okruh. Policisté budou jednotlivým částem konvoje v průjezdu objízdnou trasou asistovat," sdělil ČTK mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

"Část konvoje, která jede z Vyškova, ještě do středních Čech nedorazila, a část, která jede z Pardubic, už je na území Středočeského kraje," doplnil Bocán před polednem k pohybu konvoje.

V ruzyňských kasárnách se mají dnes spojit všechny tři kolony americké armády, které od neděle projíždějí Českem a ráno a dopoledne vyrazily z Liberce, Pardubic a Vyškova. První z celkem téměř 520 vojáků a 115 armádních vozidel měli do Ruzyně přijet okolo 11:00. U kasáren už na ně čeká více než stovka lidí s vlajkami USA, NATO či Evropské unie a pozdravit je přijeli i příznivci vojenské historie s armádními veterány.

V Ruzyni účastníci takzvané Dragounské jízdy zůstanou do středy ráno, kdy celý konvoj vyjede směrem na Plzeň a hraniční přechod Rozvadov, kde přejede do Německa. Tam míří na domovskou základnu u bavorského města Vilseck.

fln cap kab mtj khj rot