Armádní mluvčí Andrij Lysenko dopoledne informoval, že vládní síly už stáhly do hloubi 35 kilometrů raketomety Grad. Následovat nyní podle něj bude odsun raketometů Uragan.

Lysenkův tiskový kolega ze štábu protipovstalecké operace na východě Ukrajiny Anatolij Stelmach podle agentury Ukrinform uvedl, že dokumenty pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) potvrzují symetrické stahování na straně vzbouřenců. Prý z bojových linií odvážejí stejné množství zbraní jako ukrajinské síly.

Nicméně oba mluvčí se zmínili i o pokračujících "provokacích" povstalců a taktických přesunech jednotek. Podle Stelmacha separatisté ve čtvrtek ostřelovali pozice armády více než dvacetkrát. Pod palbou ručních zbraní i granátometů a minometů byly například obce Pisky, Mykolajivka a Opytne. Avdijivka byla ostřelována z protiletadlových zbraní.

Ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk konkrétně uvedl, že povstalci přesunuli k městu Horlivka, ležícímu severně od Doněcka, dva protiletadlové raketové systémy. Údajně byly také zaznamenány přesuny 12 tanků, 14 bojových vozidel pěchoty a další techniky.

Tymčuk rovněž tvrdí, že v proruské Doněcké lidové republice pokračuje mobilizace. Údajně bylo vydáno nařízení, podle něhož musí každý velký podnik a důl dát k dispozici 250 lidí.

V lotyšské metropoli Rize dnes mezitím o ukrajinské krizi jednají ministři zahraničí EU. Jde o neformální schůzku a žádná velká rozhodnutí se nečekají, nicméně budou nepochybně hovořit zejména o možnosti dalších sankcí, pokud nebudou dodržovány mírové dohody z Minsku, a o tolik diskutovaném případném dodání zbraní Ukrajině.

Zatímco ve Spojených státech má tento postup řadu hlasitých stoupenců, představitelé EU tomu příliš nakloněni nejsou. Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová dnes v Rize podpořila postoj německé kancléřky Angely Merkelové, která zbraně pro Kyjev důrazně odmítá. Ukrajina teď především potřebuje mír, řekla Mogheriniová.

Se zvýšením úderné síly ukrajinských sil novými zbraněmi zatím váhá i nejbližší spojenec Washingtonu Londýn. Ministr obrany Michael Fallon dnes podle agentury Reuters řekl, že Británie prozatím pomůže Ukrajině proti "ruské agresi" dodávkou nesmrtícího vojenského materiálu. Kyjev prý dostane darem výbavu v hodnotě 850.000 liber (přes 32 milionů korun). Má jít hlavně o balíčky první pomoci, brýle pro noční vidění, laptopy, helmy a GPS zařízení.