V centru Uherského Brodu, kde se v poledne moc lidí nepohybovalo, se někteří ale zastavili a uctili památku obětí, jiní však pokračovali v chůzi. Na centrálním náměstí se zastavila i místní mladá žena. "Myslím, že ti, co tam umřeli, si to zaslouží. Tohle je důstojný způsob jejich připomenutí. Od těch, co šli, je to trošku sobecké," řekla ČTK. Památku zastřelených si připomněl i hlouček lidí u pietního místa u restaurace, kde se tragédie stala. Lidé tam za zvuku zvonů a sirény stáli tiše, přidali se k nim i zástupci města.

Památku obětí tiše uctil i prezident Miloš Zeman při setkání se zaměstnanci firmy EvoBus a občany Holýšova na Domažlicku, které navštívil při své cestě po Plzeňském kraji. K pietní vzpomínce se připojila i brněnská filharmonie, která měla v Janáčkově divadle generální zkoušku na koncert na téma "osudové drama člověka". V poledne byla po dobu houkání sirén přerušena, řekla ČTK pracovnice filharmonie Lenka Němcová.

Podobně se k uctění památky zemřelých postavili pořadatelé festivalu Colours of Ostrava, kteří na dobu znění sirén přerušili tiskovou konferenci v Ostravě. Naproti tomu na hlavním ostravském Masarykově náměstí se při zvucích sirén nezastavil téměř nikdo. Mnozí zřejmě ani netušili, proč sirény houkají. "To není zkouška sirén jako každý měsíc?" divil se jeden z oslovených chodců. Lidé dál kráčeli i před ostravskou Novou radnicí. Rozeznění sirén zřejmě nezaregistroval ani český daviscupový tým, který do radnice právě vcházel.

Vláda rozhodla o pietě více než týden po tragédii. Například po teroristickém útoku v pařížském sídle satirického týdeníku Charlie Hebdo, který si počátkem ledna vyžádal 12 mrtvých, francouzský prezident François Hollande vyhlásil státní smutek okamžitě.

Sirény znějící k uctění obětí útoku v Uherském Brodě příliš nevzrušily ani obyvatele Jihlavy. Masarykovým náměstím procházely desítky chodců, k bráně v ulici Matky Boží směřovaly děti s učitelkami, z radnice vycházeli úředníci. Lidé po dobu zvuku sirén stáli jen na zastávkách městské hromadné dopravy. Většina lidí zřejmě o důvodu sirén nevěděla. "Asi hasiči, ne? Vím, že zkoušejí sirény každý měsíc," řekl ČTK starší muž.

Ruch se nezastavil kvůli sirénám ani na Václavském náměstí v Praze. Někteří cizinci se sice nechápavě rozhlíželi po původu zvuku, většinou ale hned pokračovali v chůzi. Sirény nezastavily ani spěchající Čechy, kteří si většinou po chvíli vzpomněli, proč nezní jako obvykle ve středu. "Je to asi kvůli tomu neštěstí v Uherském Brodě," řekla ČTK starší žena.

Do restaurace Družba v Uherském Brodě vešel třiašedesátiletý muž minulé úterý a zastřelil osm lidí ve věku 27 až 66 let a poté i sebe. K obětem neměl žádný bližší vztah. Útočník navíc jednu ženu postřelil do hrudníku, která už je mimo ohrožení. Jeden z hostů přežil masakr schovaný na toaletách restaurace, několika lidem se podařilo utéct.

Tento týden začaly pohřby obětí, v pondělí se lidé rozloučili se zavražděnou servírkou,v dalších dnech následovaly další pohřby. Dnes byla v Uherském Brodě pohřbena zřejmě pátá oběť, další pohřeb by se měl konat v pátek. Ve středu byl podle deníku Blesk ve Zlíně zpopelněn střelec.

Muž střílel zbraněmi, které měl legálně. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) má proto předložit návrh na možné úpravy týkající se držení zbraní. Diskuse se povede i o rozmístění zásahových jednotek v krajích. Do Uherského Brodu musela přijet zásahová jednotka z brněnského regionu, protože Zlínský kraj vlastní nemá.

dvd jmk red ktp dr