Opozice kritizuje na rozpočtu například snížení investic do oprav chodníků, silnic a škol. Podle primátora Milana Volfa (Volba pro Kladno) budou na investice do škol vypsány evropské dotace v příštím roce a město se chystá o ně žádat. Kladno podle něj o dotace na chodníky a silnice žádalo i letos, ale zatím nezná výsledek. "Ten rozpočet nelze jinak postavit," řekl dnes Volf.

Opoziční zastupitel Miroslav Bernášek (ODS) dnes novinářům řekl, že loni město dalo na investice zhruba o 200 milionů více a z úvěru čerpalo 13 milionů korun. "Bylo to i tím, že jsme sháněli dotace," uvedl Bernášek.

Letošní plánovanou investicí je například také zastřešení tribuny na městském stadionu Sletiště za zhruba deset milionů korun nebo dopravní a sportovní hřiště v Rozdělově za zhruba 15 milionů korun.

Město by mělo za dva týdny začít připravovat projekty, na které bude žádat o evropské dotace v nadcházejícím programovacím období EU. "Jeden z hlavních projektů je přesunutí kontejnerů pod zem, zateplování škol a školek a také plánujeme cyklostezky, které budou sloužit lidem například při cestě do práce po městě," uvedl Přemysl Mužík (Volba pro Kladno).

V rozpočtu je vyhrazena částka zhruba 30 milionů korun na nákup budov, kde byly ještě nedávno ubytovny. Jde o bývalé Bio Oko, kde by mohlo vzniknout malé kulturní centrum, a bývalý hotel Merkur. Jeho majitel za něj chce 18 milionů korun. "My ho nemusíme koupit, uvidíme, jak se dohodneme," uvedl Volf. Město podle něj nekupuje objekty kvůli tomu, aby v nich nebyly ubytovny, ale například koupí budovy Bio Oko chce kulturně oživit centrum. Merkur zase město hodlá koupit proto, aby vlastnilo komerčně využitelnou budovu.

Podle Bernáška bývalé vedení Kladna o Merkur projevilo zájem proto, že nemělo jinou šanci, jak regulovat ubytovny. Ale vzhledem k tomu, že od letošního května budou města moci rozhodovat, které ubytovny obdrží dotace, považuje nákup budovy za nepotřebný.

Pokud by město v budově Bio Oko vybudovalo kulturní centrum s malou divadelní scénou, byly by v centru města hned tři podobné scény. Kromě té v Divadle Lampion totiž vznikne malá scéna také v kladenském divadle, jehož oprava by měla být hotová do konce roku.

Dluh města činí zhruba 600 milionů korun, letos bude splácet 95 milionů korun. Zadlužení Kladna vzniklo kvůli úvěrům, které si město vzalo na spoluúčast na projekty převážně placené z evropských dotací. Kladno z dotací vyčerpalo více než 700 milionů korun.