"Strany konfliktu zabíjejí civilisty, cíleně civilisty napadají a ničí civilní infrastrukturu," uvedla dnes Kang Kjong-wha. "To se týká i věcí důležitých pro přežití jako je voda a elektřina," dodala. Jen v syrských provinciích Halab a Dará prý v únoru zůstaly kvůli bojům bez přívodu pitné vody dva miliony lidí.

Povstání proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada, které vypuklo v roce 2011, přerostlo v občanskou válku. Kromě vládních jednotek a nejrůznějších povstaleckých frakcí, z nichž část podporují západní země, se do ní zapojili i radikálové z organizace Islámský stát (IS) či z fronty An-Nusra, odnože teroristické organizace Al-Káida.

Obzvlášť špatná je podle OSN humanitární situace ve městě Halab. Jeho velkou část kontroluje Asadova armáda, východní čtvrti jsou ale stále pod kontrolou rebelů. V sobotu bude přímo v Damašku o lokálním příměří pro Halab jednat zvláštní zmocněnec OSN Staffan de Mistura.

Turecko mezitím oznámilo, že v neděli 1. března zahájí výcvik umírněných syrských povstalců, na kterém se dohodlo minulý týden s USA. Spojené státy chtějí poskytnout ročně výcvik až 5000 povstalců, kteří by měli bojovat především proti IS. Turecko ale chce, aby se vycvičení opozičníci zapojili i do bojů proti prezidentovi Asadovi.

Od roku 2011 si konflikt v Sýrii vyžádal více než 210.000 obětí. Většina z uprchlíků nyní žije v sousedních zemích, tedy v Libanonu, Jordánsku, Iráku a Turecku. V poslední jmenované zemi se nachází asi 1,5 milionu utečenců.