Identitu Emwaziho odhalila britská a americká média ve čtvrtek s odvoláním na vládní zdroje. Muž bydlel v západním Londýně a britské tajné služby podle stanice BBC zaregistrovaly jeho údajné napojení na ozbrojené somálské islamisty.

Deník The Washington Post napsal, že Emwazi je Brit, který se podle svých blízkých narodil v Kuvajtu a vyrůstal v Londýně, vystudoval vysokou školu a získal odbornost počítačového programátora. Asi v roce 2012 odjel do Sýrie, a poté se přidal k Islámskému státu.

Dnešní snímek v Daily Mailu byl údajně pořízen v základní škole v západolondýnské čtvrti Maida Vale. Když Emwazi, syn londýnského taxikáře, v té době chodil do školy, zajímal se podle britského deníku spíš o fotbal než o islám.

Poprvé se muž v černém oděvu s anglickým přízvukem a nožem v ruce objevil na videu islamistů loni v srpnu, když zabíjel amerického novináře Jamese Foleyho. Poté byl spatřen například i na videích, která ukazovala setnutí hlavy americkému novináři Stevenu Sotloffovi a britskému dobročinnému pracovníkovi Alanu Henningovi.