"Rada se po mnoha diskusích shodla, že chce pražské stavební předpisy zachránit," uvedl Stropnický. Praha po dohodě s ministerstvem připraví technickou novelu, která v původních předpisech nahradí problematické pasáže odkazem na všeobecně platné předpisy. Takové řešení loni v prosinci navrhoval právě Stropnický, tehdy ale narazil na nesouhlas koaliční ČSSD.

Pro technickou novelu nebude třeba notifikace Evropské komise, kterou u zrušených předpisů žádalo ministerstvo. Novela bude podle Stropnického dokončena do dvou měsíců. Platit bude do doby, než vejdou v účinnost nové předpisy. "Cílem je, abychom co nejvíce zkrátili dobu, kdy budou platit celostátní předpisy," doplnil.

Rada zároveň rozhodla, že zahájí komplexní novelizaci stavební předpisů, která bude obsáhlejší a nahradí odkazy na celorepublikové předpisy. Pokud nebude nutná notifikace, bude tato novela účinná od září. Pokud bude komise notifikaci vyžadovat, bude platit od ledna příštího roku. Předpisy podle Stropnického posílí ochranu zeleně a památek. Zpřísní také regulaci reklamy, a to nejen velkoformátové, ale i menších formátů, a reklamy na budovách. Parkovací místa v centru města budou postupně nahrazovat podzemní garážová stání.

Radní schválili i metodický pokyn týkající se reklamy. "V mezičase má bránit instalaci billboardů," řekl Stropnický. Pro odbory magistrátu je pokyn závazný, pro radnice má charakter doporučení.

Pražské stavební předpisy jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu. Kolem předpisů, které byly nedávno zrušeny, se několik měsíců vedou vzrušené debaty. Týkají se především regulace reklamy. Nejednotná v názoru na ně byla i pražská koalice. Trojkoalice kvůli nim minulý týden vyvolala dohodovací řízení, na jehož konci by mohlo být vypovězení koaliční smlouvy. Předseda klubu zastupitelů Trojkoalice Petr Štěpánek (SZ) dnes na dotaz ČTK řekl, že smír dojednala koalice během několika dnů.