V pražských ubytovacích zařízeních turisté loni strávili o jedno procento více nocí než od rok dříve. Od října do prosince jejich počet stoupl proti stejnému období roku 2013 o 3,6 procenta.

Nárůst turistů v Praze ovlivnili hlavně cizinci, kterých bylo loni v meziročním srovnání o 5,5 procenta více, a to 5,3 milionu. Data potvrdila i předpokládaný propad turistů z Ruska a Ukrajiny a rostoucí zájem o Prahu na asijských trzích. "Přestože Praha čelí velkému úbytku Rusů, jejich pokles kompenzují zejména Číňané, Korejci, Indové nebo Němci," komentovala statistiky ředitelka Prague City Tourism Nora Dolanská.

První desítce návštěvníků české metropole nadále dominují Němci, kterých loni přijelo o 59.000 více než v roce 2013. Navzdory tomu, že jich v Praze meziročně přenocovalo o 67.000 méně, se na druhé příčce stále drží hosté z Ruska. S třicetitisícovým přírůstkem jsou na třetím místě Američané, následováni Brity, Italy a Francouzi. Do první desítky se dostalo také Slovensko, Polsko nebo Španělsko. Meziročně nejvíc přibylo hostů z Jižní Koreje (o 37 procent) a Číny (o 31 procent).

Naopak tuzemští turisté měli o Prahu menší zájem, proti roku 2013 jich přijelo do metropole o sedm procent méně. Zahraniční turisty více táhla Praha i v posledních třech měsících roku, kdy jich přijelo meziročně o 6,7 procenta více. Počet českých turistů v tomto období stoupl o 0,3 procenta.

Praha je tradičně nejnavštěvovanějším místem Česka. Loni za ní na druhém místě skončil Jihomoravský kraj, který současně zaznamenal nejvyšší meziroční nárůst návštěvníků. Do regionu jich zavítalo na 1,5 milionu lidí. Třetí nejnavštěvovanější byl ve sledovaném období Jihočeský kraj.

Celkem loni navštívilo Českou republiku kolem 15,6 milionu turistů, z toho osm milionů přijelo ze zahraničí.